Latvija bo izgnala na tisoče Rusov iz države

Slika je simbolična. Vir: AFP.

Zaradi zahtev zakona o priseljevanju bo morda moralo Latvijo do novembra 2023 zapustiti 3541 ruskih državljanov, so sporočili iz Urada za državljanstvo in migracije (PMLP). V prihodnjih dneh bo urad poslal obvestila o poteku dovoljenj za prebivanje, ki jih imajo ruski državljani, ki niso oddali vlog za pridobitev statusa stalnega prebivalca EU. Če oseba ne predloži dokumentov za pridobitev statusa stalnega prebivalca EU ali se ne prijavi na ponovni poskus državnega izpita in če mu je dovoljenje za prebivanje poteklo 2. septembra, bo morala ta oseba zapustiti državo do 30. novembra.

V primeru, da te osebe želijo ostati v Latviji in zanje velja zakon o statusu rezidenta Evropske unije za daljši čas v Republiki Latviji ali kateri koli od pogojev, navedenih v zakonu o priseljevanju, lahko oddajo ustrezno vlogo na PMLP. Zakon o priseljevanju navaja, da so dovoljenja za prebivanje, izdana ruskim državljanom, od septembra 2023 neveljavna.

Če želijo ti ruski državljani še naprej živeti v Latviji, morajo zaprositi za status stalnega prebivalca EU. Za pridobitev morajo PLMP predložiti dokument, ki potrjuje njihovo znanje državnega jezika na ravni a2, ter dokumente, ki potrjujejo zadostna finančna sredstva. Sprememba zakona, sprejeta leta 2022, je poostrila pravila bivanja za ruske državljane v Latviji kot odgovor na rusko invazijo na Ukrajino. Da bi Rusi tam še naprej zakonito živeli, morajo zaprositi za status stalnega prebivalca in v večini primerov dokazati, da imajo zadostno znanje jezika države, poroča The Brussels Times.

Foto: Wiki

Ta nova pravila, ki zadevajo skoraj 20.000 ljudi, so povzročila polemike v državi. Znano je, da se je za preverjanje znanja latvijskega jezika prijavilo skupno 13.147 ruskih državljanov, medtem ko se jih je testa udeležilo 11.301. 39 odstotkov testirancev je test uspelo opraviti v prvem poskusu. Na ponovni pregled se je prijavilo več kot 6500 ljudi. Latvija, ki ima 1,9 milijona prebivalcev, meji na Rusijo. V državi živi številčna ruska manjšina – približno četrtina prebivalstva, večina so priseljenci iz sovjetskega obdobja in njihovi potomci.

A. H.