Lavrov ni pristal na evakuacijo Mariupola, kjer še vedno pobijajo otroke

Pogovori zunanjih ministrov Ukrajine Dmitra Kulebe in Rusije Sergeja Lavrova danes brez uspeha (foto: epa)

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je po pogovorih z Sergejem Lavrovom v Turčiji dejal, da napredka v pogajanjih o prekinitvi ognja ni. Razumevanja ni imel niti za humanitarne koridorje. Ruska stran vztraja pri kapitulaciji Ukrajine. Sta pa oba izrazila pripravljenost za nadaljevanje pogovorov med stranema.

Vodja ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba je po srečanju s Sergejem Lavrovom za medije povedal, da je bilo govora tudi o 24-urni prekinitvi ognja, vendar brez uspeha. S svojo izjavo “zdi se, da v Rusiji o tem odločajo drugi” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP očitno mislil na Kremelj, poroča STA.

Srečanje je bilo zahtevno
Gostitelj srečanja, turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu, je srečanje opisal kot zahtevno. Med drugim je želel doseči dogovor o humanitarnem koridorju iz Mariupolja, vendar se po njegovih besedah Lavrov za to ni mogel odločiti sam, ne da bi o tem govoril s pristojnimi oblastmi, kar pa je tudi zagotovil. Kuleba je po poročanju STA izrazil željo in namero po ponovnem srečanju, v kolikor bo razprava vsebinska in namenjena rešitvam. Pripravljenosti na nadaljevanje pogovorov ni zanikal niti Lavrov, vendar le, če bodo ti v okviru vzpostavljenih v Belorusiji, saj, kot je dejal na novinarski konferenci, je “današnje srečanje potrdilo, da rusko-ukrajinski format v Belorusiji nima alternative.” Izpostavil je tudi pripravljenost srečanja ruskega predsednika Vladimirja Putina z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, vendar bi bile za to potrebne priprave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Lavrov zatrjuje, da gre za “posebno vojaško operacijo”
Sergej Lavrov je ponovno neumno zatrjeval, da gre za “posebno vojaško operacijo” z namenom zaščite rusko govorečega prebivalstva in lastne varnosti in ne napad Rusije na Ukrajino, hkrati pa dodal, da operacija teče v skladu z načrti. Do Zahoda je bil ruski minister kritičen zaradi pošiljanja orožja Ukrajini, ZDA pa je očital vodenje laboratorijev za razvoj biološkega orožja v Ukrajini. Za slednje Moskva čaka tudi pojasnilo s strani Washingtona, medtem ko Zahod vse kritike zavrača.

Tanja Brkić