Avstralija izvaja učinkovito politiko varovanja morske meje že od leta 2013

Foto: AFP

Italijo pesti največji migracijski val doslej. V prejšnjem tednu je le v petih dneh na italijanski sredozemski otok Lampedusa prispelo več kot 9000 ilegalnih migrantov. Zagovorniki migracij pravijo, da zaradi mednarodnega pomorskega prava ni mogoče izvajati pomorske blokade, ki bi zaustavila ladje z migranti v bližini Lampeduse. Avstralija je dokazala, da je to mogoče izvajati povsem legalno. 

Medtem ko množične ilegalne migracije naraščajo po Evropi, predvsem zaradi politike odprtih vrat, ki jo podpira tudi vlada Roberta Goloba, pa se Avstralija z ilegalnimi migracijami uspešno spopada. Njihova politika varovanja meja je jasna: če nekdo nima veljavne vize, ne more vstopiti v državo. Ravno nasprotno je pri nas, sedanja vlada je takoj ob nastopu mandata začela z rušenjem ograje in s tem migrantom in tihotapcem dala znak, da toleriramo ilegalne prehode meja.

Avstralija je že dolgo znana po strogem azilnem sistemu in ilegalcem ne dovoljuje vstopa v državo, če jo skušajo doseči s čolnom. Njihovo osnovno pravilo je jasno: preprečiti, da bi kdor koli izmed njih stopil na avstralska tla, zato vojska vse čolne prestreže, ljudi pa pošlje nazaj, od koder so prišli. “Avstralija je odločna, naša politika varovanja meja se ni in se ne bo spremenila. Nihče, ki bo nezakonito priplul s čolnom, se ne bo naselil tukaj. Ne glede na to, kdo ste in od kod prihajate, naše meje so zaprte za nezakonite migracije. Edina pot v Avstralijo je z veljavnim vizumom. Možnosti za ilegalno migracijo so ničelne,” opozarja admiral Justin Jones.

“Če boste poskušali nezakonito potovati z ladjo v Avstralijo, boste vedno izgubili. Izgubili boste denar, čas in morda celo življenje. Kljub govoricam, ki jih širijo tihotapci ljudi, Avstralija pozorno spremlja vsako nezakonito plovilo. Edini zakoniti način potovanja in naselitve v Avstraliji je z veljavnim vizumom. Ne poskušajte potovati z nezakonitim čolnom – ujeli vas bodo. Če poskušate nezakonito priti v Avstralijo, nimate nič možnosti za uspeh,” dodaja.

Vrstijo se pozivi k napotitvi mornarice
Nekatere države se torej znajo soočiti z ilegalnimi migracijami in s tem zaščititi svoje državljane. V Evropi očitno ne in  je situacija že ušla izpod nadzora. “Pozivamo k strukturni rešitvi, saj sami ne moremo več obvladovati teh migracijskih tokov,” je opozoril župan Lampeduse Filippo Mannino in pozval k takojšnji premestitvi prosilcev za azil na Sicilijo in italijansko celino. Ob tem je pozval tudi k napotitvi vojaških ladij na območje otoka, da bi te še pred obalo prestregle čolne s prebežniki. Prebivalci Lampeduse, katerih število je število migrantov ta teden preseglo, so zaradi razmer na otoku protestirali pred mestno hišo.

Migranti preplavili italijanski otok Lampedusa. (Foto: epa)

Tudi v Sloveniji, čeprav mediji molčijo, se soočamo z velikim številom ilegalnih prehodov. Danes je Anja Bah Žibert izpostavila, da je le v prvih 12 dneh septembra policija evidentirala več kot 4000 ilegalnih prehodov meje, gre le za mlade moške. Vlada je izgubila nadzor in ne obvladuje razmer, ocenjuje. Letos je bilo obravnavanih 40.000 nedovoljenih prehodov naše meje.

Navedla je še, da kaotično stanje vlada tudi v migrantskih centrih. “V azilnem domu na Viču, ki ima prostore za 350 oseb, je danes nastanjenih več kot 1200 migrantov, ti se gibljejo povsod in nenadzorovano. Na to opozarja tudi policija,” je dejala. Hkrati se je število kaznivih dejanj povečalo za skoraj 60 odstotkov, tako je Slovenija postala “raj za kriminalne združbe”, je naštela. “Vse to je odraz vaše politike odprtih vrat do ilegalnih migrantov, ki ste jih z odstranjevanjem varnostne ograje dobesedno povabili v Slovenijo,” je dejala. A kljub številkam in dejstvom Robert Golob pravi, da desnica s številkami straši.

A. G.