fbpx

Le eden od petih muslimanov v Britaniji ima službo

Simbolična slika (Foto: iStock)

Muslimani se pritožujejo, da so diskriminirani, zaradi česar ne najdejo službe. V Veliki Britaniji je statistično gledano zaposlen eden od petih odraslih muslimanov. Največje težave imajo ženske, ki se zaradi svoje vere težko vključijo v družbo, sorodniki pa jih še dodatno spodbujajo k gospodinjskim opravilom.

TheSun poroča, da je pristojna komisija, ki se ukvarja z mobilnostjo in socialnim življenjem, ugotovila, da ima v Britaniji zgolj 6 odstotkov muslimanov službo kakršne koli stroke. Raziskave ugotavljajo, da je s polnim delovnim časom trenutno zaposlenih pičlih 18,9 odstotka muslimanov, starih med 16 in 74 let. To je precej manj, kot šteje dejanski delež celotne odrasle populacije v Veliki Britaniji.

Že mladi muslimani odrastejo v prepričanju, da morajo delati 10-krat več in 10-krat težje delo, da se lahko kosajo z drugimi delavci in si prislužijo enake možnosti.

Ženske se težko vklopijo v družbo
Del razloga za nizko stopnjo zaposlenosti tiči tudi v tem, da se večina muslimanskih mater odloči, da bo ostala doma in skrbela za otroke. Te si dela sploh ne iščejo. Muslimanskih žensk, ki se obravnavajo le kot matere, ki skrbijo za dom in družino, je 18 odstotkov, kar je trikrat več kot v celotni britanski populaciji. Če jim uspe in se pridružijo delovni sili, pa imajo težave na delovnem mestu. S sodelavci se ne razumejo ravno najbolje, prav tako se težje vzpenjajo po družbenih lestvicah in težje napredujejo. Muslimani so tudi slabše plačani. Na vodstvenih položajih je le 6 odstotkov muslimanov, medtem ko je v celotni britanski nemuslimanski populaciji 10 odstotkov vodilnih. Z največjimi težavami se soočajo ženske, ki se soočajo s kar dvojnimi omejitvami, tako znotraj svoje skupnosti kot zunaj nje. Če jim končno uspe dobiti kakršno koli službo, pa se z ovirami srečujejo tudi tam. Zaradi svoje veroizpovedi želijo nositi tradicionalno pokrivalo hidžab. Tudi to je eden izmed razlogov, da raje ostanejo doma in skrbijo za otroke, k temu pa jih spodbujajo tudi sorodniki. V muslimanskih verskih šolah takšna stališča krepijo tudi učitelji.

A. L.