fbpx

Se Le Penovi in njeni nečakinji v drugem krogu volitev obeta poraz?

Marine Le Pen (foto: epa).

Prvakinji francoske skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen in njeni nečakinji Marion Marechal-Le Pen se v drugem krogu lokalnih volitev obeta poraz. Kljub temu da sta v prvem krogu zabeležili velik uspeh stranke, pa sodeč po javnomnenjskih raziskavah ne bosta dosegli dovolj glasov za zmago.

Nacionalna fronta, znana po svojih ostrih stališčih proti migrantom, je v prvem krogu volitev z 28 odstotki na nacionalni ravni in zmago v najmanj 6 od 13 regij zabeležila najboljši rezultat doslej in pometla s tekmeci, a mora ta uspeh sedaj potrditi še v drugem krogu, kar pa ji glede na zadnje javnomnenjske rezultati ne bo uspelo.

Le Penova zaostaja za Republikansko stranko
Marine Le Pen bo glede na javnomnenjsko raziskavo TNS Sofres inštituta in televizije LCI TV v regiji Nord-Pas-de-Calais-Picardie na severu države v drugem krogu premagal Xavier Bertrand iz vrst desnosredinske Republikanske stranke. Ta je v raziskavi prejel 53 odstotkov glasov podpore, Marine Le Pen pa 47 odstotkov.

Ista javnomnenjska raziskava napoveduje, da bo Marion Marechal-Le Pen, ki je v četrtek praznovala 26. rojstni dan, v regiji Provansa-Alpe-Azurna obala na jugu države izgubila proti republikanskemu kandidatu Christianu Estrosiju, ki je prejel 54 odstotkov glasov podpore, Marion Marechal Le Pen pa 46 odstotkov glasov.

Vladajoči francoski socialisti so v regijah, kjer sta prepričljivo zmagali vodja Nacionalne fronte in njena nečakinja, v drugem krogu umaknili svoje kandidate in svoje privržence pozvali, naj podprejo republikance.

N. K., STA