fbpx

Letalo “podnebnega aktivista” Spielberga je v dveh mesecih porabilo za 116 tisoč dolarjev goriva

Steven Spielberg (Foto: EPA)

Zasebno letalo podnebnega aktivista Stevena Spielberga je v dveh mesecih porabilo za 116 tisoč dolarjev goriva – še leta 2018 pa je kritiziral Američane, ki “lahko gredo skozi življenje”, ne da bi jih skrbelo za njihov ogljični odtis. Spielberg ni edini hollywoodski zvezdnik, ki je med potovanjem po svetu z zasebnimi letali opozoril na globalno segrevanje. Fox News Digital je prejšnji teden poročal, da se je igralec Leonardo DiCaprio v zadnjih nekaj letih večkrat podal na potovanja s pogonom na fosilna goriva, hkrati pa si prizadeval za skrajne ukrepe za boj proti podnebnim spremembam.

Zasebno letalo Stevena Spielberga je od junija kljub prejšnjim opozorilom slavnega hollywoodskega režiserja o globalnem segrevanju porabilo za več kot 116 tisoč dolarjev reaktivnega goriva, kaže zbirka podatkov o sledenju letov, poročajo tuji mediji. Spielbergovo letalo, gulfstream G650, je porabilo najmanj 116.159 dolarjev reaktivnega goriva v 16 potovanjih, ki so obsegala skoraj 27 tisoč milj od 23. junija, glede na podatke o sledenju letov iz ADS-B Exchange, ki jih je zbrala zbirka podatkov Celebrity Jets. Številke so verjetno podcenjene, saj zbirka podatkov ni izračunala metrike goriva in razdalje za vsaj tri potovanja, opravljena s Spielbergovim letalom.

Spielberg je v preteklosti izjavil, da ga je globalno segrevanje “prestrašilo”, ob tem pa je bil močno kritičen do ljudi, ki “gredo brezbrižno skozi življenje”, ne da bi se zmenili za svoj vpliv na okolje. “Bojim se [globalnega segrevanja],” je pripomnil Spielberg med intervjujem leta 2018 za svoj film Ready Player One. Poudaril je, da je globalno segrevanje znanstvena realnost in da to ni politični trik, pač pa pravi del resnične, merljive, merljive znanosti. “Ljudje morajo verjeti, da se bomo morali soočiti z usodo, razen če danes nekaj storimo glede tega,” je dejal Spielberg in dodal, da morajo biti vsi odgovorni za svojo vlogo pri podnebnih spremembah.

Foto: EPA

“Saj veste, ko niste pozorni na nekaj, kar bi lahko predstavljalo nevarnost za vaše otroke in vnuke?” je pripomnil Spielberg. “Potem preprosto brezbrižno greš skozi življenje z aerosolnimi pločevinkami in počneš najrazličnejše stvari, ki tanjšajo ozon.” Med svojimi več kot ducati potovanj je Spielbergovo letalo 29. junija prepotovalo 3.589 milj od Westhamptona v New Yorku do Amsterdama na Nizozemskem, pri čemer je porabilo 21.183 dolarjev goriva in izpustilo 32 ton ogljikovega dioksida, poroča Celebrity Jets. Letalo je nato odpotovalo v Rotterdam na Nizozemskem, preden se je 1. julija vrnilo v Westhampton, pri čemer je porabilo še 24.685 dolarjev goriva in izpustilo dodatnih 38 ton ogljika.

Letalo je opravilo tudi dolga potovanja od Westhamptona do Van Nuysa v Kaliforniji 11. julija, od Westhamptona do Knocka na Irskem 21. julija in od Teterbora v New Jerseyju do Van Nuysa 4. avgusta. Najnovejša zabeležena pot je bila kratek polet v četrtek zvečer iz Martha’s Vineyarda v Massachusettsu v Teterboro. Medtem ko je bila večina potovanj letala in poraba goriva zabeleženih, zbirka podatkov ni izračunala podatkov za nekaj letov, vključno z dvema četrtkovima poletoma iz Van Nuysa v Chicago in iz Chicaga v Martha’s Vineyard. Na splošno je Spielbergov reaktivec v zadnjih dveh mesecih izpustil najmanj 179 ton ogljikovega dioksida. Za primerjavo, povprečni Američan ima letni ogljični odtis 16 ton, povprečni svetovni odtis pa znaša štiri tone na osebo.

Leonardo DiCaprio (Foto: EPA)

Spielberg ni edini hollywoodski zvezdnik, ki je med potovanjem po svetu z zasebnimi letali opozoril na globalno segrevanje. Fox News Digital je prejšnji teden poročal, da se je igralec Leonardo DiCaprio v zadnjih nekaj letih večkrat podal na potovanja s pogonom na fosilna goriva, hkrati pa si prizadeval za skrajne ukrepe za boj proti podnebnim spremembam. Leta 2016 naj bi DiCaprio z zasebnim letalom preletel 8000 milj iz Evrope v New York, da bi sprejel nagrado za svoj okoljski aktivizem. Nato se je vrnil v Evropo na dobrodelni dogodek. Istega leta se je DiCaprio z zasebnim letalom odpravil na Svetovni gospodarski forum (WEF) v Davosu v Švici. Na vrhu je WEF DiCapriu podelil svojo kristalno nagrado za njegovo “vodstveno vlogo pri reševanju podnebne krize”.

Sara Kovač