fbpx

Letalska nesreča vzela življenje dveh hrvaških vojaških pilotov, minister za obrambo podal svoj odstop

Luka Jagatić in Marko Novković (Vir: Facebook)

Dva pilota hrvaške zračne sile imenovane “Nevihtna krila” sta včeraj med običajnim treningom umrla v letalski nesreči v bližini Zadra. Minister za obrambo je odstopil in pravi, da bodo vzrok nesreče preiskali. 

Kot poroča Croatia week sta včeraj v letalski nesreči umrla dva hrvaška pilota. Življenje sta tragično izgubila poročnik Marko Novković in poročnik za izbor letalskih treningov Luka Jagatić, po besedah ministra za obrambo se je nesreča pripetila ob štirih popoldne blizu Benkovaca v okraju Zadar.

Tako minister Damir Krstičević kot tudi šef vojske admiral Robert Hranj sta se udeležila tiskovne konference v bazi v Zemuniku, kjer je minister za zunanje zadeve in namestnik predsednika vlade napovedal svoj odstop in podal informacijo, da bo uvedena preiskava.

Predsednik Republike Hrvaške in vrhovni poveljnik oboroženih sil je izrekel sožalje obema družinama umrlih pripadnikov zračnih sil. Milovanović je dejal, da gre za hudo izgubo ne samo za družine, ampak tudi za njune prijatelje in sodelavce. Na Twitterju pa je svoje sožalje izrazil tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.

Marko Novković je bil rojen v Avstraliji leta 1989 in je diplomiral iz aeronavtičnega inženirstva leta 2013. Ker je del njegovih korenin bil tudi hrvaških, se je odločil, da pride v svojo drugo domovino. Lansko leto je postal član posadke akrobatskih zračnih sil, imenovana “Nevihtna krila”.

Luka je prvič poletel šele letos aprila
Drugi poročnik Luka Jagatić je bil rojen leta 1995 v Peskovcu blizu Zagreba. Diplomiral je kot vojaški inženir na hrvaški vojaški akademiji. Luka je bil poveljnik voda v hrvaški vojski in je uspešno zaključil selekcijski trening za vojaškega pilota. Njegov prvi polet je bil letos aprila.

Vsekakor je tragično, da sta življenje izgubila dva mlada človeka. Pred njima je bila zagotovo bogata karierna pot. Žal je usoda želela drugače.

Sara Kovač