fbpx

Letošnjo poletno turistično sezono na Hrvaškem bodo spremljali cepilni certifikati, antigenski hitri testi in točke za PCR testiranje

Hrvaška, Trogir. (Foto: Pixabay)

Zagotovo že razmišljate o poležavanju na peščenih plažah Istre, o toplem Dalmatinskem morju in sončnih poletnih dneh, a ob tem ne prezrite nekaj koristnih informacij, ki vam bodo olajšale počitnikovanje pri naših južnih sosedih. Ključno je vedeti, da se bodo turisti lahko testirali na več točkah, prav tako pa se pričakuje potrdila o cepljenju. 

Tovrsten certifikat je kot možnega napovedala Evropska komisija, vendar pa si bodo na Hrvaškem prizadevali, da takšen dokument ne bo dodatna omejitev za potovanja, marveč bo zgolj pospešil pretok na mejah. Trenutno tudi potekajo prizadevanja hrvaške stroke in politike, da bi se turistom nudilo vse potrebne informacije na enem spletnem mestu, ki bi se nanašale na bivanje v tej državi, poroča novilist

Obenem se bo skušalo številčno okrepiti skupino, ki bo po telefonu odgovarjala na vprašanja turistom na vrhuncu sezone in preusmerjanje poizvedb na regionalne turistične skupnosti. Na ravni EU je bil sicer sprejet dogovor glede sprejemljivih hitrih antigenskih testov. Ob tem na Hrvaškem razmišljajo o modelu, v skladu s katerim bi turistom omogočili testiranje tako s hitrimi antigenskimi testi, kot tudi PCR testi na več dostopnih točkah.

Hrvaška, Dalmacija. (Foto: Pixabay)

Na Hrvaškem so glede prihajajoče turistične sezone tudi v stiku z diplomatskimi predstavniki različnih evropskih in drugih držav. Obenem si bodo na Hrvaškem prizadevali pridobiti sloves idealne destinacije za t. i. digitalne nomade, torej nekakšne napol delavce, napol turiste, za katere bodo naredili posebno spletno stran. Obenem nameravajo promovirati tudi celoletni trajnostni turizem, prizadevali pa si bodo poskrbeti tudi za domače turiste, med drugim preko ponudbe na področju kmečkega turizma.

Hrvaška, Split. (Foto: Pixabay)

Za Hrvaško turistično sezono pa so ključni prav slovenski turisti. To so pri naših južnih sosedih jasno poudarili že lani. Čeprav je Slovenija majhna, pa so od nje odvisne države s še enkrat več prebivalci. Tako smo v lanskem letu v hrvaških medijih lahko zasledili, da je uspešnost njihovega letnega dopusta odvisna predvsem od dogovora s Slovenijo.

Domen Mezeg