fbpx

Levičarska dvoličnost: Obama je bil neverjetno učinkovit pri deportaciji priseljencev

Trump in Obama (Foto: epa).

Mediji natančno spremljajo vsak Trumpov korak tudi glede deportacije nezakonitih priseljencev. Primerjava med Obamo in Trumpom je pokazala, da se v temelju sploh ne razlikujeta preveč, saj je tudi pod Obamo število deportiranih močno naraslo, le govorilo se ni toliko o tej temi.

Čeprav imata Obama in Trump različno retoriko, se ta skoraj povsem poenoti, ko steče beseda o kriminalcih med nezakonitimi priseljenci. Pod Obamovim predsedovanjem je bilo deportiranih 2,4 milijona ljudi, zaradi katerih je s strani zagovornikov priseljencev dobil vzdevek Poveljnik deportiranja namesto Glavni poveljnik.

Trump pa ocenjuje, da je v ZDA okrog 3 milijone takšnih ljudi, ki bi jih bilo treba zaradi kriminala vrniti v domovino. Med priseljenci so tisti, ki so v državo vstopili nelegalno in postali kriminalci (teh je okrog 820.000), ter tisti, ki so vstopili v državo legalno in bili pozneje obsojeni zaradi kriminala. Slednjih pa je bilo okoli 2013 res okrog 1,9 milijona, do danes pa se je številka gotovo povečala, zato so Trumpove ocene realne.

Zagovorniki pravic priseljencev hočejo dokazovati, da ni veliko ilegalnih priseljencev, prav tako trdijo, da je treba ločevati med večjimi in manjšimi zločini (kraja v trgovini v primerjavi z resnimi zapornimi kaznimi). Od 2008 do 2013 je v ZDA naraslo število kršiteljev pri vstopu  v državo, in sicer z 20.502 na 54.812, število obsojenih zaradi prometnih prekrškov je naraslo s 16.240 na 47.249, število obsojenih zaradi drog je zraslo s 34.063 na 41.300, kot navaja CNN.

Predstavniki levičarskih oblasti napovedujejo ovire pri izvajanju Trumpove politike
Nekateri levičarski predstavniki lokalnih oblasti so v medijih izjavili, da ne bodo sodelovali z zveznimi oblastmi za deportacijo in da ne bodo “trgali” družin, a je Trump napovedal krčenje sredstev za zavetišča. Sicer pa se tudi v ZDA daljšajo obravnave na sodiščih (do 670 dni) in tudi deportacije so izjemno drage. Med župani, ki so napovedali upiranje Trumpovi politiki, je tudi newyorški župan Bill de Blasio.

Aleksandra Belšak