fbpx

Levičarska omejenost: Knjižničarka zavrnila podarjene knjige Melanie Trump

Foto: STA

Knjižničarka osnovne šole v Massachusettsu, Cambridge, je zavrnila donacijo knjig, ki jh je prva dama Melania Trump namenila knjižnici, nato pa je šoli ponudila nadomestni seznam knjig, od katerih so nekatere vsebovale zagovarjanje in legalizacijo nezakonitih tujcev.

CBS Boston poroča, da je osnovna šola Cambridgeport v Cambridgeu ena izmed izbranih šol Bele hiše za prejem desetih knjig Dr. Seussa za Nacionalni dan branja knjig. Bela hiša je namreč izbrala po eno šolo iz vsake države in jim poslala knjige.

Teh knjig ne potrebuje
Liz Phipps Soeiro
, knjižničarka na tej šoli, pa je pojasnila, zakaj ne bo sprejela darila prve dame Melanie Trump“Moji učenci imajo v knjižnici dostop do več kot devet tisoč knjig in imajo knjižničarko s podiplomsko izobrazbo iz knjižničarstva. Več študij kaže, da šole s strokovno opremljenimi knjižnicami izboljšajo uspešnost študentov,” je zapisala Phipps Soeirova in dodala, da teh knjig ne potrebuje in da bi premalo financirana šolska okrožja, ki svoje knjižnice zapirajo, lahko bolje uporabile te knjige.

Knjižničarka zagovarja legalizacijo nezakonitih tujcev
Rekla je tudi, da knjige avtorja Dr. Seussa (s pravim imenom Theodor Geisel) vsebujejo ilustracije, ki so “nagnjene k rasistični propagandi”, nato pa je ponudila nadomestni seznam desetih knjig, izmed katerih sta dva naslova vsebovala zagovarjanje in legalizacijo nezakonitih tujcev.

Toda njena kritika glede prve dame se še ni končala. Knjižničarja je kritizirala izbiro Melaniinih knjig, katerih naslove je naslovila z “obrabljeni klišeji”. “Kot prva dama Združenih držav imate na dosegu roke izjemno izbiro in to s svetovnimi sredstvi,” je še dejala.

D. Š.