fbpx

Levičarski študentski queer aktivist, ki je osumljen umora, želi, da ga nazivajo z “oni”

Foto: youtube

Študentski levičarski queer aktivist iz Berkleyja Pablo Gomez mlajši, ki so ga januarja aretirali, ker naj bi zabodel priljubljeno osnovnošolsko učiteljico francoščine in hudo ranil še neko žensko, vztraja, da ga nazivajo z “oni”. 

Spolni zmedenec zahteva, da ga ne nazivajo z “on”, temveč z “oni”, to pa seveda sproža razprave o spolni identiteti. Ta incident je namreč ponovno odprl pogovore na temo osebnih zaimkov in zaimkov spolov, zlasti pri zagovornikih liberalizma in progresivnih skupin v Ameriki.

27-letno Emile Inman so našli mrtvo na njenem domu v januarju, zabodel pa naj bi jo prav ta spolni zmedenec Pablo Gomez mlajši, ki zdaj zahteva, da ga nazivajo z “oni”. Pred tem je zabodel 24-letno Kiano Schmitt, ki so jo z rešilcem nemudoma odpeljali v bolnišnico in ji s tem rešili življenje.

Foto: youtube

Na Berkleyju takoj upoštevali njegovo zahtevo
Spletna stran Berkleyside je tudi prva začela uporabljati zaimke “oni” in “njimi”, ki se nanašajo na levičarske aktiviste, in sicer takoj, ko jih je nek Gomezov prijatelj opozoril na to, s katerim zaimkom želi biti imenovan 22-letni morilec. Tako so 6. januarja posodobili članek, ki se po novem glasi: “Glede na Facebook stran Gomeza ml., je oni študent UC Berkely, ki živi v Berkeleyju [Prijatelj je kontaktiral Berkleyside po objavi in razložil, da Gomez ml. uporablja zaimek “oni”. Ta zgodba je bila posodobljena].”

Breitbart poroča, da se je na to bizarno potezo Berkleysidea odzvala konzervativna kolumnistka Ann Coulter, ki se javno posmehuje spremembi zaimka, češ da je zdaj pa že vsak morilec tudi lektor. 

Bizarna obrazložitev: Zaimek ‘oni’ uporabljajo tudi v drugih primerih, ne le v queerseksualnih
Na odločitev, da upoštevajo Gomezovo željo po zaimkih, pa se je odzval tudi soustanovitelj Berkleysidea Frances Dinkelspiel: “Pri Pablu Gomezu ml. smo se odločili za uporabo ‘oni’, ker je to njegov prednostni osebni zaimek. To je vsa razlaga, preprosto, kot se da. Zaimek ‘oni’ sicer uporabljamo tudi v drugih zgodbah, ki niso binarne oziroma o queerseksualcih.” Normalno, da uporabljajo zaimek oni še v drugih primerih, saj je to zaimek 3. osebe množine, je pa sporen, da se zdaj uporablja v 3. osebi ednine.

Izgovarjajo se na spoštovanje odločitev posameznika
Pri tem je Dinkelspiela podprla še Andrea Platten, odgovorna urednica portala The Daily Californian, ki je izjavila, da je v podobnem primeru kot je primer Gomez “uporabila ‘oni’ kot edninski zaimek v eni od lanskoletnih objav. Menim, da bi morala biti spoštovana vsaka odločitev posameznika, s katerim zaimkom želi biti opredeljen, ne glede na to, ali je obtožen kaznivega dejanja”.

Vendar pa je več takšnih, ki so prepričani, da Gomez nima pravice odločati, kateri zaimek morajo uporabiti novinarji, da bi ga opisali. Član republikancev na Berkleyju Jonothan Chow je dejal: “Mislim, da je Gomez izgubil to pravico, ko so ga aretirali zaradi umora.”

Marjanca Scheicher