LGBT aktivisti skrunili več spomenikov na Poljskem, premier odgovarja z molitvijo pred Jezusom: “Ne bomo ponovili napak Zahoda!”

foto: Twitter.

Potem ko smo bili priča številnim profanacijam spomenikov v ZDA in zahodni Evropi s strani skrajnih Black Lives Matter in Antife, tko so skrajni levičarji celo Francetu Prešernu nadeli verige, ter požigom in skrunitvam cerkvenih zgradb in kipov v ZDA, smo bili pred nekaj dnevi, podobni obskurni akciji priča tudi na Poljskem. Žrtve so bile tako znani Kristusov spomenik kot tudi spomeniki številnih zgodovinskih osebnosti in celo slovita morska deklica, simbol Varšave. Gre za akcijo podivjanih “mavričnih ljudi” iz katerih provokativnih in perverznih izjav je mogoče sklepati, da bodo šli za dosego svojih ciljev tudi preko trupel. Znane varšavske kipe so namreč v noči med 28. in 29. julijem opremili z LGBT zastavami in nekaterim prekrili usta z rutami, s simbolom Anarhije. Obenem so nekatere zidove po mestu tudi polepili s svojimi pamfleti na katerih provokativno izražajo svojo agendo. Vendar pa se je že oglasil poljski premier Mateusz Mazowiecki, ki je ob oskrunjenem Kristusovem kipu opravil molitev, prižgal svečo in jasno dejal: “Na Poljskem ne bomo ponovili napak Zahoda. Vsi vidimo, kam pelje toleriranje barbarstva!” 

Poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki je ob profanaciji številnih znanih varšavskih spomenikov, med drugim Kristusovega, poudaril, da obstajajo nekatere meje, preko katerih ni mogoče iti. Po njegovem prepričanju onečaščena podoba Jezusa na Krakovskem predmestju v Varšavi, ni le verski simbol, ampak priča dramatične zgodovine njihove prestolnice, skratka te iste Varšave, ki je trpela zaradi ljudi, ki niso tolerirali drugačnega pogleda na svet, kot izključno svojega. Aktivisti LGBT so namreč oskrunili kip Kristusa, ki nosi križ, in ki stoji pred Baziliko Svetega križa v Varšavi. Morawiecki je svojo izjavo glede škandaloznega dogodka podal preko družbenih omrežij, poroča dorzeczy.

Po prepričanju Morawieckega je osnovni pogoj vsake civilizirane debate o toleranci, definiranje meja te tolerance. Ob tem se je premier vprašal, ali se lahko opravičuje vsakršno, tudi najbolj obskurno vedenje oziroma ravnanje za svojo vizijo sveta. “Ali res cilj posvečuje sredstva? Zagotovo NE! Vsaka od strani velikega ideološkega spora naše dobe, ki se krepi po celem svetu in katerega učinke čutimo tudi na Poljskem, mora razumeti, da obstajajo nekatere meje glede nasilja, ki se jih ne sme prekoračiti.” Ob tem je poudaril, da ni govora zgolj o fizični agresiji, ampak še zlasti o verbalni, medijski, na področju kulture, simbolov in ideologije, ker ima v današnjem času tovrstno nasilje, mnogo večji vpliv na družbo. Milijoni Poljakov si dandanes želijo živeti v strpni državi, kjer so spoštovani različni pogledi na svet.

https://twitter.com/visegrad24/status/1288805528584560640?s=20

Ob tem je poljski premier še dejal, da bo vselej branil svobodo govora in mišljenja. Te vrednoti sta bili in sta po njegovem neločljivo povezani s Poljsko in Solidarnostjo. Obenem je še poudaril, da tovrstni vandalizem ne prinaša ničesar dobrega, njihov edini cilj pa je še večja razdeljenost družbe. “Tega ne bom dopustil!” je bil jasen. V nadaljevanju pa je še dejal, da toleranca pomeni vzajemnost. Brez spoštovanja idealov večine, bodo vsakovrstne manjšine, namesto, da bi pridobivale privržence, pridobivale zgolj sovražnike.

Aktivisti LGBT+ so onečastili Kristusov spomenik v Varšavi. (Foto: oko.press)

Na portalu Polonia Christiana pa sporočajo, da so v Središču za podporo življenja in družine, ki združuje borce za vrednote življenja in družine, že zagnali peticijo, ki je namenjena oblastem v prestolnici Varšavi, s katero zahtevajo, da njen župan Rafał Trzaskowski, sicer najresnejši protikandidat poljskega predsednika Andrzeja Dude, na nedavnih predsedniških volitvah, ki slovi kot velik podpornik skupnosti LGBT na Poljskem, umakne svoj podpis izpod ideološke “Deklaracije LGBT+“. Po njihovem prepričanju je nasilje levičarskih aktivistov tudi posledica odločne podpore mestnih oblasti “mavrični skupnosti”.

Aktivisti LGBT+ onečastili spomenik Varšavske morske deklice – simbola Varšave. (Foto: oko.press)

Po poročanju portala OKO.press pa je poljski premier tudi prižgal svečo ob že omenjenem Kristusovem spomeniku pred varšavsko Baziliko. Po prepričanji “mavričnih aktivistov” je njihova zastava del identitete Varšave. “Odločili smo se pokazati, da smo tu,” so jasni. Zapise poljskega premierja pa dojemajo kot nekaj absurdnega. Po njihovih besedah so te spomeniki in osebe pomembni zanje, ker so Poljakinje, njihova akcija pa je bila zgolj provokacija in z njo niso želeli nikogar užaliti. “Ne bomo prosili za usmiljenje, ne bomo rotili za spoštovanje in razumevanje,” so še zapisali. Mavrični aktivisti oziroma aktivistke naj bi poleg Kristusa “okrasili” tudi slovito morsko deklico oziroma sireno, ki je simbol Varšave in se nahaja tudi na grbu mesta Varšava, spomenik Nikolaja Kopernika, spomenik Józefa Piłsudskega in še druge.

Aktivisti LGBT+ so onečastili zgodovinski spomenik v Varšavi. (Foto: oko.press)

“To je nevihta! To je napad! To je mavrica!” so zapisale aktivistke na enem izmed svojih plakatov. Ob tem še navajajo, da so se odločile za akcijo in sicer jo bodo izvajale tako dolgo, dokler se bodo bale ena drugo držati za roke in dokler z ulic ne bodo povsem odstranile homofobije. Provocirale bodo toliko časa, dokler bo mavrična zastava za kogarkoli predstavljala pohujšanje. Imajo se za tisti glas malih, ki so so utrujeni od vsakodnevne bitke z svetom. Na koncu svojega zapisa lahko zasledimo tudi vulgarizem: “Jeb*** se ignoranti!” Svoj stenski pamflet so sicer posvetile, kot temu pravijo “v spomin padlim v boju z vsakodnevnim sovraštvom”.

Aktivisti LGBT+ na steno v Varšavi nalepili svoj pamflet. (Foto: oko.press)

Domen Mezeg