fbpx

Libija izročila brata samomorilskega bombaša, ki je bil odgovoren za teroristični napad na koncertu v Manchestru, Veliki Britaniji

Hashem Abedi (vir: twitter)

Mlajši brat manchesterskega samomorilca, odgovornega za teroristični napad na koncertu Ariane Grande, v katerem je umrlo 23 ljudi, še 139 pa je bilo ranjenih, se je tudi sam znašel na zatožni klopi zaradi zarote, umora in poskusa umora.

22-letni Hashem Abedi je bil prvič aretiran maja 2017 v Libiji, tik zatem, ko se je njegov brat Salman Ramadan Abedi razstrelil v Manchestru. Libijske oblasti so Hashema dolžile sodelovanja z ISIS. Sprva se je pričakovalo, da mu bodo sodili v severnoafriški državi, a so ga v sredo, 17. julija, izročili Veliki Britaniji.

Britanske oblasti po pisanju portala Voice of Europe mlajšega od bratov teroristov dolžijo poskusa umora, umora in zarote pri povzročitvi eksplozije, ki bi lahko ogrozila življenja ljudi.

Imam manchestrskega samomorilskega terorista je pozival vernike k džihadu proti Zahodu

Družina Abedi je živela v Manchestru zadnjih deset let. Hashem in njegov brat Salman pa sta v državo vstopila kot begunca, ki ju je britanska mornarica rešila na odprtem morju. Hashem in Salman sta leta 2017 ponovno odpotovala v Libijo, kjer naj bi terorista naučili vse potrebno za sestavljanje bombe.

Britanska policija je povedala, da so novico o prihodu Hashema v Veliko Britanijo najprej sporočili preživelim in družinam žrtev terorističnega napada v Manchestru.

Ivan Šokić