Litva bo naslednje leto za državno obrambo namenila 2,02 odstotka državnega BDP

Foto: epa

Litovski minister za državno obrambo Raimundas Karoblis je v torek sporočil, da je vlada predlagala, da se za obrambo prihodnje leto porabi znesek v višini 2,02 odstotka državnega BDP. To je potrdil tudi državni svet za obrambo, je dejal minister.

“Državni svet za obrambo se je odločil, da bo 2,02 odstotka v rednem proračunu za obrambo,” je v parlamentu povedal Karoblis, ni pa povedel, kolikšna je ta vsota v evrih. Je pa iz prejšnjih poročil razvidno, da namerava Litva za vojaške namene prvič nameniti več kot milijardo evrov.

Kot je dejal minister Karoblis, bodo predlagana sredstva namenjena potrebam razvojnih načrtov državnega obrambnega sistema. Če pa bo litovsko gospodarstvo prihodnje leto raslo hitreje, kot je bilo predvideno, bo vlada dodelila še dodatna sredstva.

Litovski minister za državno obrambo Raimundas Karoblis (Foto: Epa)

Letošnji obrambni proračun v Litvi znaša 948 milijonov evrov, država pa si bo verjetno morala izposoditi okoli 30 milijonov evrov. V skladu s sporazumom, ki ga je podpisala večina političnih strank v državi, naj bi namreč obrambni izdatki leta 2030 dosegli 2,5 odstotka BDP. Karoblis je tudi napovedal, da se bodo v Litvi v prihodnjih letih povečale tudi investicije Nata in posameznih zaveznikov. Po besedah ​​ministra je celotna investicija v letih 2015–2018 znašala 117 milijonov evrov, v letih 2019–2021 pa bo znašala 272 milijonov evrov. “Ključni investicijski cilji vključujejo infrastrukturo ter komunikacijsko in obveščevalno opremo,” je še dejal.

Lana Božič

  • opazovalec

    A se bodo pred Poljaki branili kot po 1. SV?

  • soc

    Ključna razlika s Slovenijo: Litvanci se hegemonistične Rusije prekleto bojijo, slovenska javnost pa hegemonistično Srbijo večinsko kar obrajta, Rusijo tudi. V Litvi so ZDA priljubljene, pri nas po zaslugi partije, ki je ostala na oblasti, osovražene.

    Zato imamo veličastno vojsko, ki bi jo TO leta 1991 z levo roko ugnala v kozji rog.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!