Litva se ne boji Putina: Okoli ruske eksklave Kaliningrad gradi ograjo

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Litovska vlada je danes sporočila, da bo na meji z rusko eksklavo Kaliningrad z evropski sredstvi postavila ograjo. Na ta način namerava ta baltska država okrepiti svojo varnost in preprečiti tihotapljenje. Na Baltiku že dlje časa vlada alarmantno stanje zaradi intenzivne militarizacije ruske eksklave, ki leži med Poljsko in Litvo, ki sta obe članici Evropske unije in Nata. V Vilni načrtujejo, da bodo zgradili 130 kilometrov dolgo ograjo, dela naj bi se začela spomladi in bila končana do konca leta, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal litovski minister za notranje zadeve, Eimutis Misiunas.

Eimutis Misiunas je razkril, da so razlogi za gradnjo ograje tako ekonomskega kot tudi geopolitičnega značaja. V Litvi se bojijo ruskih imperialnih teženj, videnih na Krimu in drugod v vzhodni Evropi, vseeno pa bo zid visok samo dva metra. “S tem želimo ustaviti predvsem tihotapljenje. Zavedamo se, da takšna ograja ruskih tankov ne bi ustavila, jo bo pa težko preplezati,” je za AFP potrdil tamkajšnji notranji minister. Kot sporoča uradna Vilna, naj bi strošek gradnje znašal približno 30 milijonov evrov.

Mejo s Kaliningradom trenutno izkoriščajo ruski kriminalci za tihotapljenje cigaret v Litvo. Po besedah Misiunasa pa bodo z ograjo preprečili tudi raznovrstne provokacije. Pri tem je spomnil na incident iz leta 2014, ko je Estonija Rusijo obtožila ugrabitve obveščevalnega agenta na državni meji.

Naj spomnimo, Moskva je v Kaliningradu lani namestila rakete iskander, ki lahko nosijo jedrsko konico, na območju Baltika vse pogosteje izvaja vojaške vaje, kar na Poljskem in v Litvi sproža veliko zaskrbljenost. V Litvi upajo, da bo ruski predsednik Vladimir Putin tako stopil vsaj en korak nazaj, medtem ko se nasprotniki ograje bojijo, da bo vlada predvsem razjezila Putina.

V baltskih državah in na Poljskem sicer trenutno izvajajo pospešeno namestitev zavezniških vojakov, z glavnim namenom, da bi Rusijo odvrnili od nadaljnjega prilaščanja ozemlja, kot se je to zgodilo leta 2014 s priključitvijo Krima. V Kremlju sicer zanikajo vsakršne ozemeljske težnje na območju, Nato pa obtožujejo poskusa obkolitve Rusije.

V Litvi in preostalih dveh baltskih državah bodo v prihodnjih mesecih tudi ZDA namestile del oklepne brigade, katere pripadniki se bodo izmenjevali po sistemu rotacij. Tudi Litva naj bi gostila več sto ameriških vojakov, ki bodo s pripadniki vojske drugih zaveznic sodelovali na skupnih vojaških vajah.

Vprašanje pa je, kakšna bo ameriška zunanja politika do Rusije po inavguraciji Donalda Trumpa. Prihodnja ameriška administracija je namreč večkrat dala vedeti, da si bo prizadevala za rahljanje napetosti s Kremljem, o vprašanju zadnje namestitve ameriških vojakov ob ruskih mejah pa se za zdaj ni izrekla.

Okoli 300 ameriških marincev je danes prispelo tudi na Norveško. Ta skandinavska država, ki prav tako meji na Rusijo, je oktobra lani sporočila, da je pozitivno odgovorila na prošnjo ZDA za namestitev njihovih sil na svojih tleh. Rusijo je ta poteza močno ujezila. Na ruskem veleposlaništvu v Oslu so zagrozili, da se s tem varnostne razmere na severu Evrope zagotovo ne bodo izboljšale.

L. S., STA

 • razerznak

  litva: zgradili bomo zid
  putin: mi pa prpeljemo cigle hahahahha

 • razerznak

  le zakaj ima rusija tam vojaške vaje? aja zato ker FAKING NATO VOJSKO POŠILJA ZRAVEN RUSKE MEJE , MISLIM A BI SE ZAMISLILI MALO?

  • garfi

   putko prenehaj zemljo krast pa bo
   denar namesto vojski nameni ljudem

   • razerznak

    no ja murica daje vojski 10x več kot rusija pol se pa vprašaš, kdo je agresor

 • Olga

  Rusi naj spoštujejo nedotakljivost meja, pa se bodo varnostne razmere izboljšale! Vsaka država ima pravico braniti svojo državo in ljudi!

 • xtc

  Kdor ima enkrat tako in toliko za opraviti zRusi ;kot balti;ve ;da jih je najbolje ograditi kot opice niso dosi boljši od Alahovih sinov:

 • tramal

  Z zapitimi rusi se družijo in jih zagovarjajo samo srbini in slovenski komunajzerji.

 • pokvarjeniSvet

  kako dolgo je še obama na oblasti ?

  se pravi načrt Askhenazijev je: dajmo se Evropejci bratje in sestre med seboj pobit, južne meje pa pustimo odprte da nas Afričani in Arabci preplavijo…..dobro jim gre od rok.

 • Volkhv

  To rabimo na “meji” z Obrsko( Hrvaško/Srbijo) oz. Čefursko: 7 meterski zid!

  • pokvarjeniSvet

   Avarsko ?

   • Volkhv

    Hrvati in Srbi so Obri, ki so vdirali v nekdanjo Karantanijo, ja.

  • samsara

   To je že pokojni Ježek povedal, a so ga takrat zaprli.

   • Volkhv

    Aja, kateri Ježek to? Oni komik? Imaš morda vir? Me zelo zanima…

    • Franc Šink

     Če veš za komika veš tudi za vir.

    • samsara

     Urbana legenda tako pravi. Dejstvo pa je, da Ježek, pokojni komik, nikoli ni bil prijatelj udbokomunistov. Tudi ne Balkana in Jugoslavije.
     To kar sem zapisal je znano tudi spoštovanemu sokomentatorju ‘Kučko pod pručko’.
     Če dodam še del zgodbe.
     Na meji z Balkanom torej neprekinjem visok masiven zid, v njem pa le eno samo okence. Tega bi uporabil le enkrat na leto, ga takrat odprl in na drugo stran zavpil, “k*** vas gleda”. Potem bi okence takoj za prl za naslednje leto.
     No udbokomunisti so ga zato zaprli menda za leto dni.
     Kučko pod pručko, ki je to že od prej poznal, pa je k temu mojemu nekdanjemu opisu dodal sledeče.
     Po letu dni so Ježka vprašali (udbokomunisti seveda) ali še vedno tako misli.
     Odgovoril jim je, da zdaj pa tudi tistega okenca ne bi več pustil v zidu in je sdel še eno leto.

  • Novakec1

   Jih bo preveč na tej strani ograje, ka pa zdej?

 • Franc Šink

  In kaj je tu narobe če se Trump prizadeva za rahljanje odnosov z Rusijo!??

  • pokvarjeniSvet

   nič, to je super. Samo marksisti si tega ne želijo, marksisti hočejo vojno s Rusijo in nas potegniti zraven, polek tega zahtevajo da pustimo južne meje odprte da lahko nas nadvladajo ekonomski migranti, teroristi in sovražniki Evropejcev iz Tretjega Sveta.

   naj še kdo reče da niso te psihopatske elite pametne, zvite in prebrisane….na žalost v našo pogubo.

 • pokvarjeniSvet

  citiram:
  ————————-
  Litva se ne boji Putina
  —————————-

  edino pravilno, da se ne boji Putina, raje se naj bojijo Zahodnih Askhenazi marksistov ti jih bodo resnično pogubili prvo spremenili njihovo državo v liberalno marksistično greznico in skupaj z musliji in afričani naredili genocid nad domačim prebivalstvom….še prosli bodo po kolenah nekoga drugega in tretjega da jih reši teh tiranov…če bo takrat še obstajala kaka druga alternativa in bo vse prepozno.

 • xtc

  Težava je v tem ker je Putin komnist;KGBjevec;partijec in grabežljivec obseden z vzpostavitvijo komunističnega SZ IMPERIJA UPAM LE ;DA ČE MU BO tRUMP PRI TEM ASISTIRL;DA GA UMAKNEJO KOT kENNEDYA_LJUBITELJA Rusov:

 • The Truth Keeper

  “Litva se ne boji Putina” … Očitno se ga! In zato bodo postavili dvo metersko žičnato ograjo, podobno kot je recimo na šolskih igriščiš! In ta bo omogočala zajezitev “ruskih imperialnih teženj”! Super! Odlično! A vi to res, al kaj? :D :D :D Hvala, da ste me iskreno nasmejali! Pa lep dan…

 • hle

  Taka ograja lahko zadrži kvečjemu kako srno lisico divjega prašiča in podobno divjad me zanima kaj bodo naravovarstveniki na to dejali