Litvanci so ponosni na novo ograjo, ki so jo postavili na meji z Belorusijo – dolga je več kot 500 km!

Litvanci so na meji z Belorusijo dokončali 502 kilometra dolgo ograjo. (Foto: twitter)

Litva je naznanila, da ji je uspelo dokončati 502 kilometra dolgo obmejno ograjo z Belorusijo. Država je od 3. avgusta 2021, ko je začel veljati nov zakon za zaustavitev nedovoljenih migracij, izvedla kar 13 tisoč povratkov ilegalcev, poroča Visegrad24. Se da, če se hoče. 

Po poročanju France24 je bila litvanska obmejna ograja dokončana v ponedeljek. Na beloruski meji je postavljena za preprečevanje ilegalnih prehodov državne meje. Krivdo zanje Zahod pripisuje režimu iz Minska. Nezakonito priseljevanje se je v Litvi letos močno okrepilo. Državno mejo je nezakonito prečkalo okoli 4200 migrantov večinoma z Bližnjega vzhoda in Afrike. Zahod je beloruski režim Aleksandra Lukašenka obtožil, da zlorablja migracije skupaj s svojim zaveznikom Vladimirjem Putinom, in sicer v sklopu hibridnega vojskovanja, kar uradni Minsk zanika.

Ograja je visoka približno štiri metre in jo sestavlja bodeča žica ter poteka 550 km vzdolž skupne državne meje. Zaključek projekta je naznanila litvanska predsednica vlade Ingrida Šimonytė. Dejala je še, da je ob celotni meji tehnično tako rekoč nemogoče postaviti fizične ovire, saj ta prečka jezera, reke in močvirja. Nad dosledno in ostro migracijsko politiko Litve pa se nekateri pritožujejo rekoč, da gre za “nezakonito vračanje” ilegalcev. Je pa premierka jasno povedala, da nameravajo s svojo migracijsko politiko nadaljevati.

Jekleni obmejni zid na poljsko-beloruski meji (Foto: epa)

Preučili bodo možnosti zakonitega ohranjanja takšne politike brez uvajanja izrednih razmer. Zadeva namreč predstavlja določen izziv, povezan z mednarodnim pravom. V soboto je litvanska obmejna straža zavrnila vstop 125 migrantom, kar je največ od začetka leta. Litvanci so belorusko stran obtožili, da pomaga ilegalcem in da je poškodovala novo ograjo. Kopičenje ilegalcev preteklo zimo je sprožilo napetosti med Poljsko in Belorusijo. Poljska je pozneje prav tako postavila jekleni zid ob beloruski meji, da bi odvrnila migrante, saj je Lukašenko z umetnim ustvarjanjem skušal destabilizirati regijo.

Tudi Poljaki so na meji z Belorusijo postavili jekleni zid. Območje je obiskal premier Mateusz Morawiecki. (Foto: epa) 

Domen Mezeg