fbpx

Prevarantka s Hrvaške Anika “Mesić” z lažno identiteto – da je hči nekdanjega hrvaškega predsednika Mesića – okradla in ogoljufala nemške politike in znane nemške osebnosti

Anika "MesiĆ" (foto: twitter)

Na Hrvaškem odmeva afera, v kateri glavno vlogo igra Anika de Vilera (dekliško Šljokavica) iz Siska, ki se je dolgo časa v Nemčiji lažno pretvarjala, da je hči nekdanjega predsednika hrvaške Stjepana Mesića in pod to identiteto storila ogromno prevar. Iz dokumentov (ki so v lasti nemške zvezne policije BKA) je razvidno, da je Anika de Vilera, podpisana kot Anika Mesić, prevarala vrsto Nemcev, tako znanih kot neznanih, in jih skupaj oškodovala za več deset tisoč evrov.

V enem izmed primerov je prevarala nemškega lobista in politika Michaela Rollanda in Dorotheo Von Eberhardt, vodjo poslovanja podjetja “Hardenberg – koncept za organizacijo dogodkov”, ki jo je Anika angažirala za organizacijo tako imenovanega mednarodnega simpozija na Braču, in ji dejala, da ga bo financirala vlada Republike Hrvaške. Temu podjetju Anika še zdaj dolguje 7.714 evrov.

Iz veleposlaništva sporočili: “Hrvaški predsednik nima hčere z imenom Anika”
V dopisu, ki ga je Anika Mesić poslala Dorothei Von Eberhardt, je zapisala, da je njeno podjetje Hardenberg Concept izbrala “za uraden dogodek za organizacijo mednarodnega simpozija na otoku Brač v obdobju od 23. do 25. julija 2009”. Kasneje je Dorothea potrdila, da jim Anika dolguje denar za ta dogodek. “Anika Mesič nam je povedala, naj račun pošljemo na nek naslov in od takrat nimamo več z njo kontakta. Večkrat smo jo kontaktirali, a brez uspeha. Obrnili smo se na hrvaško veleposlaništvo kjer so nam dejali, da hrvaški predsednik nima hčere z imenom Anika. Torej smo nasedli,” so dejali v podjetju Hardenberg Concept.

Prevarala celo nemškega politika
Michael Rolland, nekdanji tiskovni predstavnik na ministrstvu za okolje v nemški zvezni deželi Hessen, je spoznal  Aniko pod imenom dr. Anika Mesić leta 2009 v Berlinu. Odkril je, da je tudi njega prevarala, ko se je predstavila kot hči hrvaškega predsednika. “Spoznal sem jo skupaj s svojo soprogo v Berlinu. Dejala nam je, da dela v zdravniški ambulanti Charite Clinique in kar nekajkrat omenila svojega očeta Mesića, ki je bil v tistem času predsednik. Z njo smo celo šli na nekatere politične in kulturne prireditve v Berlinu, kjer je tudi živela. Na nekaterih od teh političnih dogodkov se je tudi predstavila nemškim politikom – kot hči hrvaškega predsednika. Poklicala nas je celo, da spoznamo njene starše v Zagrebu, a potem, ko smo se že vse dogovorili, je potovanje v Zagreb odpovedala. Še en dogodek je v zadnjem trenutku odpovedala, in sicer velik dogodek, ki naj bi ga pripravljala za svoje starše, kjer naj bi se srečali. Takrat smo začeli sumiti, da morda ni to, za kar se predstavlja,” opisuje Rolland.

Michael Rolland (Foto: Twitter)

V Nemčiji obsojena na zapor zaradi kraje dragega avtomobila
Nemška policija pa je preiskovala primer Anike Mesić oziroma Anike Šljokavica in njene goljufije in ta je bila v eni izmed teh obtožb obsojena na 7 mesecev zapora. Občinsko sodišče v Neussu (mesto blizu Dusseldorfa) je namreč izdalo pravnomočno sodbo proti Aniki Šljokavica zaradi goljufije, ko je kupila drag avto znamke Audi za 61.125 evrov. Z goljufijo je prikazala, da je denar prenesen z njenega računa, na koncu pa je zaradi pritiska zaposlenih v avtohiši avto vrnila.“Treba je upoštevati, da je obtoženka želela ukrasti izjemno vredno vozilo. Očitno je, da denarna kazen ne more dovolj vplivati, zato je zaporna kazen primerna glede na kaznivo dejanje. V tem primeru je proti obtoženki prvič izrečena zaporna kazen,” so dejali na občinskem sodišču v Neussu.

Prevarala tudi znanega nemškega TV voditelja za skoraj 50.000 evrov
Policija v Berlinu preiskuje tudi drugo goljufijo Anike Šljokavica/Mesić, ki je znova varala s svojo lažno identiteto. Tokrat je prevarala Franka Matheea, znamenitega nemškega TV-voditelja in organizatorja dogodkov. Dolžna mu je skoraj 50.000 evrov. Na zaslišanju je slednji dejal: “Anika Mesić je z mano vzpostavila stik v baru in dejala, da me je prepoznala, ker imam svojo oddajo. Začela je z mano pogovor in me vprašala, če bi zanjo organiziral dogodke. Šlo naj bi za dolgoročno sodelovanje za dogodke, katerih se udeležujejo znane osebnosti. Kontaktirala me je dva dni kasneje in prosila za sestanek, ker bi v zelo kratkem času moral organizirati nek dogodek za okoli 120 ljudi v hotelu Rom. Želela je diskretnost, da njena identiteta javno ni znana. O sebi je govorila kot o hčerki predsednika, da se je preselila v Berlin in da zaradi staršev mora ohranjati odnose na takšnih dogodkih.”

Frank Mathee (Foto: Wikimedia)

V zadnjem trenutku odpovedala dogodek, na katerem naj bi bile znane osebnosti tudi iz kraljevih družin
Sprejem naj bi bil na hrvaškem veleposlaništvu in gostje naj bi bili znane osebnosti, deloma tudi iz kraljevih družin. Frank pripoveduje, da je dobil celo seznam povabljenih in da je Anika delovala zelo prepričljivo. “Večkrat sva se sestala in zagotavljala je, da denar ni problem,” je dejal berlinski policiji. Z Aniko so se sestali, da bi prevzeli catering in takrat so pogodbo morali tudi podpisati, a mu je Anika pojasnila, da denar s Hrvaške še ni prišel; tako so prestavili rok plačila, dan kasneje pa so dogodek preklicali in od takrat je ni mogel več kontaktirati, za svoje delo ni dobil plačila in moral je sam plačati tistim, ki jih je prosil za pomoč, poroča Index Hr.

Prevarala je tudi frizerja
Tudi frizer Shan Rahin Khan iz Gendarmenmarka je dejal, da ima tudi pri njem neporavnane račune v višini 7.000 evrov, zaradi katerih jo je tudi prijavil policiji. Njegov odvetnik jo je tudi našel pod pravim imenom na Facebooku. O Aniki De Vilera in njenih goljufijah so posneli tudi dokumentarec in posneli izjavo nekdanjega hrvaškega predsednika Stjepana Mesića.

A. G.