Lukašenko: Belorusija bi se v primeru zaostritve razmer v Donbasu vojskovala na ruski strani

Beloruski diktator Aleksander Lukašenko. (Foto: epa)

Beloruski predsednik Lukašenko bi se v ukrajinskem Donbasu bojeval na Putinovi strani, če bi prišlo do zaostritve razmer. Lukašenko prav tako sledi kremeljski retoriki – da bi prav Ukrajina utegnila napasti kot prva. Po njegovem prepričanju naj bi bil ogrožen del Donbasa, ki ga nadzirajo proruski separatisti. 

Pogovor z Aleksandrom Lukašenkom je vodil ruski novinar, ki velja za enega vodilnih propagandistov Kremlja – Vladimir Solovjov. Brez zadržkov je zastavil vprašanje, kako bo ravnala beloruska vojska v primeru ukrajinskega napada na Donbas, poroča Polonia Christiana.

Lukašenko je bil jasen, da bo njegova vojska šla po stopinjah ruske. Kot je še dejal obstaja le ena grožnja  – da se bodo Ukrajinci angažirali glede Donetska in Luganska. V primeru “ukrajinskega napada” pa bo Belorusija skupaj z Rusijo prekinila vsakršno oskrbo, vendar ne le goriva, ampak tudi elektriko.

Vojaške vaje za ukrajinske civiliste (Foto: epa)

Na vprašanje, ali so skupni belorusko-ruski vojaški manevri v Belorusiji usmerjeni proti Ukrajini, je odvrnil, da če bo potrebno, tudi proti Ukrajini in zvezi Nato. Kot je še dejal, Ukrajinci v primeru prestopa “rdeče linije” ne bi bili deležni le raketnega napada, ampak vsega, kar obstaja. Prav tako je sledil ruski retoriki – da Američani Ukrajino potiskajo v vojno.

Ukrajinski civilisti se pripravljajo na morebitno vojno (Foto: epa)

Ukrajinski vojak v obrambnem jarku v Donetsku na frontni liniji (Foto: epa)

Domen Mezeg