fbpx

Lukašenko odlikoval policiste za dobro opravljeno delo proti izgrednikom, številni dajejo odpoved

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko odlikoval policiste za dobro opravljeno delo v zvezi z izgredniki (foto: EPA)

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je več kot tristotim pripadnikom varnostnih sil podelili medalje in pohvalil njihov odziv na množične protivladne izgrede, ki so izbruhnili potem, ko je bil na zadnjih predsedniških volitvah uradno razglašen za zmagovalca.

Če je mednarodna skupnost obsodila odziv policije na izgrede v Belorusiji in ga označila za “nasilen in pretiran,” je z rezultati zadovoljen beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, ki je na čelu države že vse od leta 1994. Lukašenko, po rodu Ukrajinec, je bil decembra 1991 edini poslanec beloruskega parlamenta, ki je glasoval proti razpadu Sovjetske zveze.

Lukašenko je odlikoval pripadnike protiizgrednih enot, voznike policijskih kombije, stražnike v zaporih in ostalo varnostno osebje za “vzorno opravljanje uradnih dolžnosti.” Ukaz o odlikovanju je bil podpisan že 13. avgusta, do objave pa je prišlo v torek, 18. avgusta 2020.

Opozicija zahteva razveljavitev rezultatov predsedniških volitev
Breitbart poroča, da so ravno tako v torek na spletu zaokrožili posnetki nekaterih pripadnikov beloruske policije, ki naj bi metali svoje uniforme v smeti. Belorusko notranje ministrstvo je sporočilo, da so nekateri pripadniki varnostnih sil res dali odpoved.

Prvo izgredi, nato demonstracije v Belorusiji so se začeli po seznanitvi z rezultati predsedniških volitev 9. avgusta 2020 na katerih je Lukašenko osvojil 80 odstotkov vseh glasov. Njegova tekmica, 37-letna učiteljica  Svetlana Tihanovska, je dan po volitvah zapustila državo, po lastnih trditvah prostovoljno. Zdaj zahteva razveljavitev rezultatov predsedniških volitev.

Ivan Šokić