fbpx

Lukašenko za lepši vtis vrnil več kot 300 migrantov na Bližnji vzhod – toda 7 tisoč jih še vedno ostaja resna grožnja celotni EU

Foto: epa

Po krizi na poljsko-beloruski meji se je nekaj migrantov vrnilo v svojo domovino. Prostovoljcev, ki so se želeli vrniti na Bližnji vzhod, je malo, saj se jih je vrnilo le 374. Kriza z migranti v Belorusiji ostaja, saj je slednjih še najmanj sedem tisoč, po mnenju analitikov pa bodo ostali na meji, saj se naj ne bi smeli vrniti v Minsk. Zaradi slednjega režim Aleksandra Lukašenka z migracijami še vedno ostaja grožnja Poljski in EU.

V zadnjih tednih so vse oči uprte v stanje na poljsko-beloruski meji. Pretekli torek je migrantom uspelo zrušiti ograjo na beloruski strani meje, Poljska pa je zaostrila svojo obrambo in z vodnim topom preprečila množični prehod migrantov na Poljsko. Številni migranti so se zaradi tega morali umakniti nazaj v Belorusijo, v gozdu pa naj bi se nahajalo prek dva tisoč ljudi. 

Po poročanju nemškega časopisa Bild naj bi se približno 374 migrantov v četrtek zvečer vrnilo v Erbil na severu Iraka. Drugih “prostovoljcev” za vrnitev v domovino ni bilo,  je poročala tiskovna predstavnica beloruskega diktatorja Aleksandra Lukašenka.

Foto: epa

Pred tem je okoli poldneva v prestolnici Belorusije pristalo letalo s 500 sedeži iraške letalske družbe iz Bagdada. Državna televizija je zjutraj prikazala čakajoče na letališču ljudi, ki so želeli izkoristiti priložnost, da se vrnejo v svojo domovino.

Foto: epa

“Več kot 300 Iračanov, ki so obtičali v Belorusiji, se je prijavilo za vrnitev v Irak,” je v torek dejal tiskovni predstavnik iraškega zunanjega ministrstva Ahmed al-Sahaf. Še dodatnih 65 ljudi je dobilo dovoljenje za prehod, ki bodo najverjetneje potovali iz Bagdada v Sirijo, saj gre za večino sirskih Kurdov, ki so v Belorusijo prileteli iz Damaska.

V Belorusiji je še vedno prek sedem tisoč migrantov
Po načrtu je let iz Minska v Bagdad potekal v četrtek. Letalo se je nato nenačrtovano ustavilo ob 16.52 po nemškem času v Erbilu, saj veliko migrantov prihaja iz kurdskega severnega Iraka. Vseeno pa opazovalci dvomijo, da je omenjeno dejanje dejansko odraz premisleka v Minsku. Kot navajajo, je v Belorusiji trenutno še vedno sedem tisoč migrantov (nekateri ocenjujejo, da je teh celo 15 tisoč), od tega jih dva tisoč ostaja na obmejnem območju s Poljsko. Po mnenju analitikov se nobeden od njih ni smel vrniti v Minsk in nato v Irak.

Sara Rančigaj