fbpx

Lukašenkova hibridna vojna: Po postavitvi bodeče žice na litovski meji na stotine ilegalcev prodira na Poljsko!

Skupina zajetih ilegalnih migrantov na Poljskem. (Foto: Twitter)

Tudi na Poljsko je v zadnjih mesecih pljusknil val nelegalnih migrantov, in sicer z območja Belorusije. Pridržani tujci so večinoma muslimani iz Iraka in Afganistana. 

Med petkom in nedeljo so častniki obmejne straže pridržali skoraj 350 državljanov muslimanskih držav, ki so nelegalno prečkali belorusko-poljsko državno mejo. Povečano število ilegalcev na Poljskem je povezano z njihovo nezmožnostjo vstopa v Litvo. Od 6. avgusta dalje so funkcionarji enote obmejne straže podlaškega vojvodstva pridržali natanko 349 ilegalnih migrantov, poroča Polonia Christiana.

Ilegalci so mejo med državama prečkali na številnih mestih. Po večini gre za državljane Afganistana in Iraka. Vse pridržane tujce se testira na obolelost za covidom-19, ugotovi se njihovo identiteto, državo izvora in starost. Po ugotovitvi njihove identitete so na podlagi odločbe sodišča nameščeni v varovane centre za tujce. Letos je podlaški oddelek obmejne straže pridržal rekordno število – 871 nezakonitih priseljencev.

Poljska, pridržani nelegalni migranti iz Afganistana ali Iraka. Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko migrante zlorablja kot sredstvo hibridnega vojskovanja. (Foto: Twitter)

Pred tednom dni so se litovske oblasti odločile, da na svojih obmejnih območjih, kjer je mejo prečkalo že okoli štiri tisoč muslimanskih migrantov, ne bodo več spuščale prebežnikov ter jih pričele vračati v Belorusijo. Kakšnih 300 izmed njih se je posledično odločilo, da se bo vrnilo v Irak, od koder je ponje v Minsk priletelo posebno letalo.

Poljska obmejna straža je letos že prestregla na stotine ilegalcev (Afganistancev in Iračanov), ki jih v državo spušča režim Aleksandra Lukašenka v Belorusiji. Povečan pritok je posledica zaprtosti meje med Litvo in Belorusijo, v samem bistvu pa gre za obliko hibridnega vojskovanja po uvedbi sankcij proti beloruskemu režimu. (Foto: Twitter)

Domen Mezeg