Beloruski predsednik Lukašenko izrablja ilegalce za hibridno vojskovanje proti Litvi in Poljski!

Datum:

Beloruski režim se je lotil nove oblike hibridnega vojskovanja. Tamkajšnji predsednik Aleksander Lukašenko naj bi Litvo in Poljsko zalagal s stotinami nelegalnih migrantov iz Iraka, Irana, Sirije in Čečenije. Šlo naj bi za odziv na ostre kritike režima s strani omenjenih držav članic EU. Migranti naj bi pred tem v Minsk prispeli na podlagi turistične vize, v državo pa naj bi jih dovažali s posebnimi letali z letališč v Bagdadu in Carigradu. 

Prejšnji teden je Litva obtožila Belorusijo, da je odgovorna za vdor nelegalnih migrantov na njeno državno ozemlje. Večinoma naj bi šlo za osebe z Bližnjega vzhoda. Oblast v Vilni je prepričana, da je vlada Aleksandra Lukašenka k njim spustila na stotine ilegalcev, ki so se iz Minska podali proti EU. Litovske oblasti so morale celo vzpostaviti majhno šotorišče na meji z Belorusijo, da bi lahko prišleke tam nastanile, poroča Remix News.

Ob tem litovske oblasti zatrjujejo, da so njihove kapacitete skoraj zasičene. V novem šotorišču naj bi sicer nastanili do 350 oseb. Tam nameravajo nastaniti posameznike, medtem ko za družine iščejo prosta stanovanja. Ilegalci so v tem primeru kot eno izmed orožij hibridnega vojskovanja. Baltska država je v zadnjem času glasno kritizirala režimsko zatiranje demonstrantov, si prizadevala za svobodne volitve in izražala nasprotovanje utišanju opozicije.

Beloruska protestnica na litovsko-beloruski meji. (Foto: Remix News)

Zagotovo ne gre za naključje, marveč za dobro organiziran načrt. Litovska obmejna straža je v prvih petih mesecih leta 2021 ujela že 189 ilegalcev, večinoma iz Iraka, kar predstavlja znatno povečanje v primerjavi s celotnim letom 2020, ko jih je zajela 81. Na Poljskem pa so zabeležili podobno število Čečenov in Sircev. Beloruska stran ob tem zatrjuje, da ni opazila nobenih prebežnikov. V zadnjih tednih sicer naraščajo napetosti med Belorusijo in njenimi sosedami, kar je povezano zlasti z nedavnim izsiljenim pristankom potniškega letala družbe Ryanair v Minsku, z namenom pridržanja do režima kritičnega novinarja Ramana Protaseviča.

Belorusija je dejansko zaprla meje s Poljsko in Litvo, medtem ko z Rusijo ostaja odprta 

Obenem se na mejnih prehodih med Poljsko in Belorusijo ter Litvo in Belorusijo pojavljajo beloruski protestniki, ki skušajo blokirati prehajanje meje med Belorusijo in članicama EU. Ob tem od EU pričakujejo ostrejše sankcije proti beloruskemu režimu, od Belorusije pa izpustitev političnih zapornikov ter odprtje kontinentalnih meja, ki so praktično zaprte od decembra 2020 (z EU in Ukrajino). Zaprte meje onemogočajo odhod beloruskih državljanov v tujino, kar režim upravičuje z zamejevanjem epidemije koronavirusa. A po drugi strani meja z Rusijo ostaja odprta.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...

Nakup stavbe na Litijski financiran s sredstvi za sanacijo škode po poplavah

Golobova levičarska vlada je sredstva za odpravo škode po...