[Video] To je “mesarka iz Irske”, ki mladoletnicam odstranjuje zdrave dele telesa

Foto: FB

Irsko kirurginjo, ki je zaslovela zaradi izvajanja kirurških posegov za spremembo spola, so poimenovali “mesarka iz Loutha”. Svojo zasebno prakso je odprla na Floridi, svoje stranke, ki so bili tudi otroci, pa v operacije zvabljala s pomočjo promoviranja posegov na družbenih medijih. Glede na njeno vedenje na družbenih mediji številni menijo, da gre za osebo brez kančka samozavedanja, kljub temu pa ji je uspelo pohabiti na stotine otrok. Proti njej je bila vložena pritožba, posledice pri otrocih pa so katastrofalne in nepopravljive.

Plastično kirurginjo s Floride, dr. Sidhbh Gallagher, ki se je poimenovala “dr. Teetus Deletus”, kar je nazorno sklicevanje na operacijo odstranitve dojk, je ameriški varuh potrošnikov prijavil, ker je na družbenem omrežji TikTok “nepošteno in zavajajoče” nagovarjala najstnike k operaciji spremembe spola. “Mesarka iz Loutha” se je po poročanju Daily Maila hvalila, da opravi med 400 in 500 operacij letno, med pacienti pa so bile tudi 14-letnice. Sicer gre za izkušeno in usposobljeno kirurginjo, ki pa po objavah na družbenih omrežjih deluje nerazsodna, škoda, ki jo je povzročila, pa je nepopravljiva. Poraja se vprašanje – kako so starši teh otrok lahko to dovolili?

Po navedbah terapevta Jamesa Essesa, ki raziskuje vpliv ideologije na družbo, je bilo na njenem spletnem portalu brez kančka ironije zapisano, da si “vedno prizadeva združiti svojo umetniško žilico z najnovejšimi vrhunskimi tehnikami”. In v mislih je imela operativne posege, s katerimi je dobesedno pohabila na tisoče ljudi, ki so zmedeni oziroma trpijo za spolno disforijo. Kot navaja Esses, Gallagher prihaja iz grofije Louth na Irskem. Glede na podatke na njeni spletni strani pa je doštudirala iz medicine na Univerzi v Dublinu, kasneje pa v ZDA dokončala še osem let intenzivnega kirurškega usposabljanja. Gallagherjeva ima znanje in izkušnje, kar jo po besedah Essesa dela nevarno. Zaslovela je s pomočjo družbenih medijev, še posebej s TikTokom, kjer je promovirala posege in privabljala zmedene najstnike in najstnice k operacijam. “Vau, to je res bolano. Dr. Sidhbh Gallagher uporablja družbena omrežja za oglaševanje dvojnih mastektomij in sprememb spola, ki jih izvaja otrokom na TikToku. Uporablja TikTok, da jih pridobi, medtem ko se operacije nepopravljive spremembe spola slišijo kot nič posebnega,” je zapisal profil na Twitterju, zraven pa pripel video kompilacijo njenih izjav.

S svojim pompoznim pristopom in mavrično zastavo v ozadju je pridobila zaupanje mladih, pri čemer še vedno ni jasno, kako so na to “padli” starši. Njen Instagram profil bolj kot karkoli drugega deluje kot katalog razmesarjenih teles iz preteklih let, med njimi pa tudi utrinki iz njenih razkošnih potovanj, ki si jih je prislužila na račun operacij.

Foto: Instagram

Ob misli na operacije se je zabavala
Sama si je nadela vzdevek dr. Teetus Deletus, kar nazorno namiguje na odstranitev prsi in dejstvo, da se o tem barbarskem dejanju celo šali. Esses meni, da to veliko pove o njeni neuravnovešenosti. Vsebina, ki jo je objavljala na spletu, bi bila še posebej zaskrbljujoča za nekoga, ki je domnevno zdravstveni delavec. Ko gre za odstranjevanje zdravih delov telesa njenih pacientov, njena prizadevanja nimajo meja, saj naj bi v nekem videoposnetku izrazila celo željo po “3D tiskanju genitalij” in o maternici govorila kot o “popolnem organu za presaditev”.

15 sekund razlage za dokončno odločitev
Po vsem tem niti ne preseneča, da je bila proti njej vložena uradna pritožba pri Zvezni komisiji za trgovino na podlagi njenega “zavajajočega spodbujanja ranljivih najstnikov v operacije spremembe spola”, kar navaja Esses v članku. Priznala je, da mnenj o sebi na družbenih omrežjih ne posluša, niti je ne zanima, kaj se z njenimi pacientu dogaja po operaciji. Kot je dejala, ji največji izziv predstavlja razlaga posega v 15 sekundah na Tiktoku. Samo neuravnovešen zdravnik lahko misli, da je 15 sekund dovolj, da se mladoletnik odloči, da se mu odreže del telesa za celo življenje. Na vprašanje, koliko so bile stare najmlajše deklice, ki jim je odrezala prsi, je odgovorila, da 14 let, pri tem pa naj bi jo žalostilo dejstvo, da operacije genitalij lahko opravi šele pri 18 letih. Vse to kaže, da kirurginji Hipokratova prisega ne pomeni absolutno nič,  dokler na ta račun mastno služi.

Po operacijah je svoje paciente ignorirala, posledice katastrofalne
Pritožba je po poročanju Extra.ie že več kot deset mesecev v preiskovanju, zato so aktivisti ponovno pozvali k njeni preiskavi, potem ko je ena od pacientk, ki so ji odstranili dojko, v objavi na TikToku razkrila grozljive rezultate operacije. Video je po poročanju omenjenega medija zbral okrog 5 milijonov ogledov, pacientka pa je v video zapisala “srečna sem, da sem živa”.

Foto: zajem zaslona

Pacientka je povedala, da je imela hude pooperativne zaplete, po katerih je dobila okužbo, ta pa je privedla do “odmrlega, gnijočega tkiva v trebuhu, kar jo je skoraj ubilo”, navaja medij. Pacientka je pojasnila, da je h Gallagherjevi odšla, ker je bila ena redkih kirurgov, ki je operirala pacientke s prekomerno telesno težo – saj dodatne plasti maščobe otežijo postopke odstranjevanja dojke. Toda nekaj dni po operaciji, pravi, se je zbudila v agoniji z modricami in cedečo se okuženo rano.

Čeprav ne bi smela, posege opravlja tudi na tistih s prekomerno telesno težo. (Foto: FB)

V pacientki je tkivo gnilo
Tri tedne kasneje so zdravniki v Ohiu z operacijo odstranili gnilo tkivo, ki bi lahko postalo septično in jo ubilo. Kirurginja za pacientko ni imela posluha, celo pošalila se je na račun rane, češ da gre za “menstruacijo”. Omenjena pacientka pa ni edina, za tem so se pojavili številni, ki so obžalovali srečanje z “mesarko”, vendar je škoda nepopravljiva. Ob tem se poraja vprašanje – kje so bili starši v tem času in kako so lahko dovolili kaj takega? Pritožbe zoper njo so prvotno vložili Genspect, Rethink Identity Medicine Ethics, Our Duty, Cardinal Support Network in Partners for Ethical Care.

Tanja Brkić