Washington bi uzakonil odvzem otrok staršem, če ne privolijo v operacijo za spremembo spola

V četrtek so v zvezni državi Washington sprejeli nov predlog zakona, ki ogroža starševske pravice, saj omogoča, da “zavetišča” mladoletnikom nudijo zdravstvene storitve za spremembo spola brez soglasja staršev.

“Nocoj smo sprejeli senatni predlog zakona 5599, da bi ogroženi mladini zagotovili dostop do zavetišča, ko iščejo oskrbo za spremembo spola ali reproduktivno oskrbo (splav). Trans mladi so bili napadeni po vsej državi, vendar se Washington še naprej bori za trans pravice”, je v četrtek zapisal senator Marko Liias.

Zakon bo pooblaščenim zavetiščem omogočil, da se v primeru, da otroci želijo spremeniti spol z operacijo ali narediti splav, namesto na starše obrnejo na ministrstvo za otroke, mladino in družine.

Mnogi pravijo, da bi ta predlog zakona lahko privedel do zlorabe in izkoriščanja mladoletnikov, saj ustvarja možnost, da plenilci izkoristijo ranljive otroke, ki morda iščejo zatočišče ali zdravstvene storitve. To bi lahko imelo tudi dolgoročne posledice za duševno in telesno zdravje otrok, ki niso dovolj zreli ali sposobni sprejemati takšnih odločitev.

Prav tako so poudarili, da vlada ne bi smela sodelovati pri zagotavljanju spremembe spola in da bi bilo treba takšne odločitve prepustiti staršem in zdravstvenim delavcem.

Sara Kovač