Zahodne muslimanke bodo v novem letu zopet praznovale dan hidžaba

Foto: iStock

Veliko pozornosti je na družbenih omrežjih vzbudila kampanja #FreeInHijab, s katero muslimanke prek družbenih omrežjih skušajo prepričati javnost, da nošenje hidžaba ni prisila, pač pa njihova svobodna odločitev. Čeprav so muslimanke in muslimani na Zahodu pogosto bolj radikalnega mišljenja kot tisti v izvornih državah, pa je dejstvo, da gibanje proti pokrivalom, kot sta hidžab ali nikab, v številnih državah postaja vse močnejše. V Savdski Arabiji se je tako že uveljavil ključnik #NiqabUnderMyFoot, s katerim zatirane ženske opozarjajo na svoj položaj.

Mednarodni dan hidžaba se praznuje že od leta 2013, letos pa so se podporniki prvič lotili agresivne kampanje prek spleta in družbenih omrežij, kjer podporo izražajo s ključnikom #FreeInHijab, kar pomeni “svobodne v hidžabu”. S to akcijo muslimanke želijo pokazati svetu, da se z nošenjem hidžaba ne čutijo zatirane, pač pa, da naj bi bila to njihova svobodna odločitev, je pojasnila pobudnica Nazma Khan.

Prav tako je pozvala tudi nemuslimanske ženske, ne glede na izvor in pripadnost, da si prvega februarja nadenejo hidžab v znak solidarnosti z vsemi muslimani. Izhajajoč iz opisa gibanja na družbenem omrežju Facebook je po poročanju Voice of Europe namen le-tega tudi uvajanje žensk v nošenje tega pokrivala ter izobrazba tistih, ki hidžab opisujejo kot simbol zatiranja. Gibanje naj ne bi imelo drugih sporočil razen ozaveščanja o hidžabu, Khanova pa je zanikala obtožbe, da širi politični islam.

https://twitter.com/KlasicalLiberal/status/1078827324227825664

Odpori proti nošenju hidžaba in nikaba so vse močnejši
Da hidžab najpogosteje ni stvar svobodne izbire, pač pa zakonska ali pa družbena prisila, priča močna protikampanja, ki poziva muslimanke, da se posnamejo brez pokrivala, prav tako pa se v Iranu številne ženske borijo proti obveznosti nošenja hidžaba. Najmočnejši odpor pa pokrivala te dni doživljajo, presenetljivo, v najbolj konservativni islamski državi na svetu, Savdski Arabiji. Ženske prek družbenih omrežij delijo posnetke, kako hodijo po svojih nikabih, ustvarile pa so tudi ključnik #NiqabUnderMyFoot, s katerim opozarjajo na to, da so v peklenskem kraljestvu to pokrivalo, ki pokriva tudi obraz, največkrat prisiljene nositi. Deutsche Welle še poroča, da je ta kampanja le zadnja izmed vseh, ki se borijo proti vladavini šeriatskega prava v Savdski Arabiji. Čeprav tam ni zveznega zakona, ki bi določal pravila oblačenja žensk, policija navadno direktno aplicira šeriatsko pravo.

https://twitter.com/Moh02_/status/1078045830655995905

J. Ž.