Merklova in Macron bi po propadu sistema kvot obmejne države članice EU prepustila same sebi pri soočanju z migrantsko problematiko

Foto: epa

Kaže, da migrantski krizi še lep čas ne bo videti konca, Berlin in Pariz sta si namreč pričela prizadevati za vračanje prosilcev za azil v države, kjer se ti prvič registrirajo. Navidezna vrnitev k starim pravilom bo prispevala k nadaljevanju delitve Evrope. 

Med srečanjem pred vrhom EU sta se nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron zavzela za skupno in odločno soočanje s “sekundarnim gibanjem znotraj EU”. Tovrstno poimenovanje v tako imenovani deklaraciji Meseberg s strani obeh voditeljev dejansko pomeni eno stvar: Macron in Merklova želita, da vsi novo prispeli prosilci za azil in migranti ostanejo v državah EU, kjer so bili prvič registrirani, medtem ko se njihovi primeri obdelujejo. Zaradi tega bi bile južne države članice EU prepuščene same sebi.

Vendar je ob tem potrebno dodati, da se je dublinska uredba, ki navaja, da je za obravnavo prošnje za mednarodno zaščito odgovorna tista država članica, ki je imela največjo vlogo pri vstopu prosilca v EU ali pri njegovem bivanju v njej, v času migrantske krize leta 2015 izkazala kot neuspešna. “Gre za de-facto vrnitev k dublinska uredbi, ki jo je zanikala sama Merklova, ko je prispevala k odprtju meja za migrante leta 2015,” je prepričana Evgenia Pimenova, strokovnjakinja na mednarodnem študijskem centru moskovskega državnega inštituta za mednarodne odnose.

Foto: Twitter

Nasprotovanjem starim migrantskim politikam vidno tako doma kot na evropski ravni
Kakorkoli, zdi se, da voditelja omenjenih evropskih držav nimata veliko izbire v dani situaciji, ko se soočata z vse večjim nasprotovanjem starim migrantskim politikam tako doma kot tudi na evropski ravni. “To ne predstavlja revolucije na področju migrantske politike,” je povedal Alain Corvez, nekdanji svetovalec francoskega ministrstva za obrambo in notranje zadeve. “To je le taktična odločitev s ciljem, da se ukvarja s trenutnimi grožnjami in pritiski, s katerimi se Merklova in Macron soočata v svojih državah.” Medtem ko so desne in evroskeptične vlade  prišle na oblast v Vzhodni Evropi kot tudi v Italiji in Avstriji, se je pričelo nasprotovanje bruseljski in berlinski politični liniji na področju migrantske politike.

“Situacija, v kateri se je znašla Merklova, je absolutno brez primere. Sooča se z opozicijo na skoraj vseh frontah,” je Pimenova povedala za RT. Po njenem prepričanju si Merklova nikakor ne želi, da bi prišlo do politične krize, sploh pa ne glede na rezultate zadnjih volitev, ki so v ospredje potisnile protimigrantsko stranko Alternativa za Nemčijo. Nemški notranji minister in nekdaj tesni zaveznik Merklove Horst Seehofer je sedaj odločen, da bo zajezil pritok novih priseljencev v državo. Kanclerki je dal dva tedna časa, da najde rešitev. “Ne glede na to pa Merklova nikakor ne želi priznati, da je bila njena politika odprtih vrat napaka, saj namesto tega išče rešitev, kako bo svoje napake skrila za še eno evropsko odločitvijo,” je prepričana Pimenova.

H. M.

 • KAPIBARA

  Naredita govana z migranti, sedaj pa naj drugi pucamo za njimi

 • samotoje

  No, pa smo tam. Bilo je samo vprašanje časa.

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Macrona vrgel v Seno,
  Merklovo pa v Ren.

 • Slovenec 33

  “Ko pride človek do oznake prepovedan prehod, se obrne. Ko pa pride žival do enakega znaka, gre pa naprej.”

  Orožje v roke in braniti mejo pred invazijo teh živali, enako kot je 22. junija leta 1593 (obletnica!!!) naredil Andrej vitez Auersperg (Turjaški), ki je njihove predhodnike tako narezal, da je bilo skoraj 500 let mir pred njimi.
  Mudi se ustanoviti naciponalno gardo iz domljubov, ki bo obranila civilizacijo pred temi okupatorji..

  Ne smemo zamuditi priložnosti, ne bo se ponovila.
  Levake, ki zagovarjanjo to novo okupacijo pa skupaj njimi izgnati iz EU.

 • Matt von Glanz

  to je bilo napovedano pred 50 leti:
  http://www.eaec.org/desk/09-17-2014.htm

 • Soave

  No, vidiš ? In krog se bo sklenil !! Kdaj je že g. Grims opozarjal !

 • Franc Šink

  Islam se širi z matematično natančnostjo.Hoteli ali ne.

  • Novakec1

   So se že tud na fuzbal začel infiltrirat.

 • Franc Šink

  Stara pravila razume skoraj vsak. Nova pa niti pravniki ne.

 • Olga2345

  Nogo v rit Sorosu, Junkerju, Merklovi,, Macronu in in vsem divjakom! Zapreti meje in postaviti nanje vojsko! Stop fajonizaciji!

 • Razocarana

  Samo mencanje na mestu namesto da bi se takoj začelo deportirati iz Evrope vse ki so v njo prišli ilegalno, ter da se zapre meje in vsakega ki poskuša vstopiti brez dokumentov, obrne nazaj. Vse druge tako imenovane rešitve so navaden pesek v oči državljanom.

 • koza

  BND je prisliškoval 2014 avstrijskim službam in še čem, Kurz vznemirjen, hoče uničit dokaze, tak, da ga muti ma na vrvici, ker se preveč druži z nepodobnimi

 • Soave

  Saj bomo na koncu ostali sami !! Nihče kar naenkrat ne bo za nič odgovoren !!
  V dobrem ” zosu ” bomo.Tako kot nas je kar se arbitraže tiče, na cedilu pustila EU komisija.
  https://www.portalplus.si/2767/zahteva-po-odgovornosti-vlade/

 • xtc

  Merckelco bi in onega z mamo je treba nagnat in sprejet enoten EU zakon po katerem se meje zapre tudi za ceno uporave orožja,nelegalne pritepence pa izžene tudi na silo s padali nad njh domačimi državami.

 • sodnikisozločinci

  Revnejše države Evrope so z vstopom v EU postale kolonije večjih in bogatejših držav, predvsem Nemčije in Francije. Z odpravo carin in uvedbo prostega trga smo postali lahek plen multinacionalk, ki s svojim denarjem v resnici vodijo države, ne pa izvoljeni parlamenti. To počnejo preko “nevladnih” organizacij katere financirajo. Večina trgovin, pivovarn, bank,… tudi v Sloveniji je v lasti tujcev. Vsa industrija je ali propadla ali pa je v lasti tujih multinacionalk. Uničili so nam tovarno sladkorja, z mlečnimi kvotami so nam delno uničili kmeta, v Jugoslaviji smo še lahko kupili naše izdelke za splošno porabo, porcelan, tekstil,… zdaj je vse nemško ali pa dajo nemške firme to narediti v Aziji. Prej smo imeli domovinsko vzgojo, zdravniki, inženirji so zaradi nje vseeno ostajali v Sloveniji, kljub večjim plačam v Nemčiji, zdaj pa nam razvite države hkrati z njimi kradejo še denar, ki smo ga vložili v njihovo šolanje, mi pa naj brez ustrezne in pravočasne medicinske pomoči crknemo na cesti. Namesto inteligence, ki nam beži, pa nam vsiljujejo nepismeno barbarsko hordo iz tretjega sveta. Morali bi odpraviti prosto trgovino in uvesti carine državam, ki nam kradejo strokovnjake, zapreti meje in popolnoma prepovedati priseljevanje tujcev in možnost pridobitve državljanstva, tujcem v Sloveniji, ki državljanstvo imajo pa odvzeti skupaj z volilno pravico. EU postaviti ultimat za poplačilo vse škode, ki smo jo imeli z vstopom, v nasprotnem naložiti vsem tujim podjetjem posebne davke. Bolje jesti kislo zelje in krompir vsak dan, kot biti hlapec. Bolje grob nego rob!

 • Artur
 • Janez Novak

  To pomeni, da bo Balkan, vključno s Slovenijo, postal migrantski “žep”. Blesavi Cerar pa kima Junckerju in Merklovi namesto, da bi se povezal z Avstrijo in višegrajci.

 • METULJ

  JA SLOVENCI, DEJSTVO JE :

  – DA NAS TA NAŠA BEDNA LEVIČARSKA VLADA, KI VODI SLOVENIJO U RDEĆI DREK, NE BO BRANILA IN UBRANILA PRED INVAZIJO MIGRANTOV VSEH VRST, KI SE NAM BLIŽAJO!

  – IN DEJSTVO JE TUDI, DA NAS LEVI POLITIČNI PAKET POLITIČNIH STRANK V PRIMERU ZMAGE, NE BO SPOSOBEN BRANITI IN UBRANITI PRED INVAZIJO MIGRANTOV, IN KER SI TEGA TUDI NE ŽELIJO, BEDAKI IN BARABE HKRATI, HUUU!

  SLOVENIJA POSTAJA POD TEMI RDEČIMI LUZERJI KOT JE ŽE NAPOVEDAL PRED 1 LETOM IN VEČ GOSPOD GRIMS IZ SDS, ŽEP KJER SE ZLIVA SKUPAJ RDEĆA SLOVENSKA BANDA IN MIGRANTI LENUHI, KRIMINALCI, PARAZITI, NEZNANI TERORISTI, KATERE SO DRUGE EU DRŽAVE KOT SMETI ŽE POSLALE VIA SLOVENIJA. RDEĆI LUZERJI PA VSE NAŠTETE VOZIJO U SLOVENSKE MIGRANTSKE CENTRE NA POČITEK . A SLOVENCI PA NAJ VSE BREZ RAZLIKE FUTRAMO TO, A??

  AZILNI DOM VELIK NASTAJA V KAMNIŠKI OBČINI. BIVŠI SMODNIŠNICI! KAMNIČANI, BOSTE S ŠARCEM NA ČELU PRIPRAVILI DOBRODOŠLICO TEM MIGRANTOM, HEH!! VAŠI BOJO ZA DALJ ČASA!!

  KOT SEM PREBRAL NISO MIGRANTI PO VEČINI ZA NOBENO DELO, LENUHI PO NARAVI, PAČ JAGODNI IZBOR, MESEČNIKI, HEH!!

  SLOVENCI NE BOMO GLEDALI VEČ KAKO NAM RDEĆUHI PRED NOSOM UNIČUJEJO SLOVENSKO DRŽAVO!!

  SKUPNA SAMOOBRAMBA, Z USTANOVITVIJO NACIONALNE GARDE, POVEZAVA Z AVSTRIJCI, HRVATI, MADŽARI, TO JE DEJSTVO IN NUJNA NALOGA SLOVENSKE POLITIČNEGA VRHA INPOPZICIJE ,DA TO ORGANIZIRAJO, NUJNO JE!!

  SLOVENCI ODSTRANIMO ŽE TE BEDNE SLOVENSKE RDEĆE OLUPKE, ZAVIRALCE IN UNIČEVALCE SLOVENSKEGA NARODA, KI SO PODN OD PODNA, PFUJJ!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!