fbpx

Macron po pogovorih z Orbanom za skupno rešitev migrantskega vprašanja

Francoski predsednik Emmanuel Macron in madžarski premier Viktor Orban (foto: epa)

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je pred prevzemom francoskega predsedovanja Svetu EU v Budimpešti srečal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom v prizadevanju po zagotovitvi njegove podpore pri temah, povezanih z naložbami, jedrsko energijo in evropsko obrambo. 

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je po pogovorih s premierjem Viktorjem Orbanom zavzel za skupno rešitev begunskega vprašanja. Macron je na skupni novinarski konferenci z madžarskim premierjem povedal, da je ne glede na pretekla različna stališča potreben nov razmislek o migrantski politiki EU, ki bo učinkovitejša pri ravnanju z migracijskimi pritiski in zaščiti meja, pri tem pa se je skliceval na sedanje razmere na poljsko-beloruski meji.

Orbanovo stališče glede sprejemanja migrantov je jasno že od začetka begunske krize leta 2015, saj Madžarska že od začetka zavrača vse begunce. “Imamo različna politična mnenja (z Madžarsko), ki so znana, a imamo tudi željo po sodelovanju za to Evropo,” je še dejal predsednik Francije, ki se je ob tej priložnosti Madžarski zahvalil za vojaško podporo Franciji v Maliju na zahodu Afrike. 

Srečanje tudi z ostalimi premierji višegrajske skupine
Francoski voditelj se je pred prevzemom francoskega predsedovanja Svetu EU udeležil srečanja držav Višegrajske skupine – Madžarske, Poljske, Češke in Slovaške – poleg srečanja z Orbanom pa se bo sestal posebej z opozicijskimi voditelji države. Pred srečanjem z Višegrajsko skupino je madžarski premier poudaril, da obstaja soglasje pri domoljubju ter krepitvi Evrope in njene strateške avtonomije, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Dodal je, da Madžarska zagovarja skupno evropsko obrambno politiko, jedrsko energijo ter krepitev evropskega kmetijstva.

Po srečanju z voditelji Višegrajske skupine je Orban povedal, da je potekala “goreča” razprava o vprašanjih pravne države, v katerih mnenji Madžarske in Poljske nista skladni z mnenjem  EU. Macron je sklenil, da mora biti ne glede na razhajanja vsaka članica deležna spoštovanja in hkrati razumevanja razlogov, ki privedejo do različnih stališč. Hkrati pa je opozicijskim strankam zagotovil, da si bo Francija med predsedovanjem Svetu EU prizadevala, da bi spoštovanje pravne države pogojevalo dostop do evropskih sredstev za okrevanje, so po srečanju povzeli voditelji štirih glavnih strank opozicije, med njimi tudi Orbanov izzivalec na volitvah prihodnje leto Peter Marki-Zay.

Tanja Brkić