Macron pred volitvami obljubljal izgon iz države za vse ilegalce! V resnici deportiranih samo 15 odstotkov!

Foto: epa

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je na začetku svojega petletnega mandata omenil cilj, da se v praksi uresniči 100-odstotni izgon migrantov, ki nezakonito prečkajo mejo, se sooča s pritiski, saj je stopnja deportacije nižja od 15 odstotkov. Gre namreč za porazno statistiko.

Prejšnji teden je francoski predsednik Emmanuel Macron sprejel “zelo hitre operativne” ukrepe za pospešitev deportacij. V času pred volitvami se namreč poskuša predstavljati kot odločen glede vprašanja migracij, da bi preprečil podporo svoji tekmici Marine Le Pen. Mnogi so kljub nedavnemu angažmaju Macrona skeptični, saj je ta v času svojega mandata to vprašanje v glavnem ignoriral.

Kar 80 tisoč jih v državi ostane nezakonito
Macron je premierja, notranjega ministra, ministrstvo za zunanje zadeve in predstavnika pravosodnega ministra pozval k večji učinkovitosti izgona migrantov. “Prošnje za azil se vedno bolj preusmerjajo, saj migranti sistematično zaprosijo za azil. Vedo namreč, da pregled njihove dokumentacije traja več mesecev in da je za njih zelo dobro poskrbljeno,” je dejal eden od Macronovih svetovalcev. “Vendar je stopnja sprejemljivosti priseljevanja pri nas vedno nižja,” je ob tem poudaril. Od približno 120 tisoč prosilcev za azil na leto je 20 tisoč takšnih, ki dobijo status begunca. 20 tisoč jih odide, 80 tisoč pa je takšnih, ki v državi ostanejo nezakonito.

Macron je ministre pozval, naj aktivirajo potrebne mehanizme in okrepijo pogajanja z matičnimi državami, da bodo sprejeli migrante, ki so njihovi državljani. Konec leta 2020 je evropska komisarka za notranje zadeve pred senatom ocenila, da je povprečna stopnja odločitve o izgonu v Evropi 30-odstotna, za Francijo je ta le od 13- do 14-odstotna, poroča Remix News.

Foto: epa

Francoski predsednik, ki se je na začetku svojega petletnega mandata skliceval na cilj, ki ga predstavlja 100-odstotna stopnja izgona migrantov, je tako šele zdaj pozval k “hitrim operativnim” ukrepom, pri katerih prednostno nalogo predstavlja izgon nezakonitih tujcev, storilcev terorističnih dejanj in radikaliziranih ljudi, pa tudi tistih, ki so storili kazniva dejanja in prekrške ter druga huda kazniva dejanja. Cilj je, da se jih takoj po odhodu iz zapora odpelje na letališče, kar bi bilo lahko izvedeno tudi v praksi, če bi bilo med pristojnimi institucijami sprejeto primerno usklajevanje.

Nina Žoher