fbpx

Madžari izglasovali zakon o pridržanju vseh nezakonitih migrantov

Ograja na madžarsko-srbski meji (foto: epa).

Madžarski parlament je danes izglasoval avtomatično pridržanje za vse prosilce za azil v begunskih sprejemnih centrih na južni meji. “Nezakoniti migranti bodo morali v prihodnosti počakati na odločitev o njihovi prošnji za azil v tranzitnih območjih na meji,” je zapisano v zakonu, ki ga je madžarski parlament objavil na svoji spletni strani. Za zakon je glasovalo 138 poslancev, šest jih je bilo proti, 22 poslancev se je glasovanja vzdržalo. Zakonodajo so na Madžarskem pripravili v luči zadnjih terorističnih napadov v Evropi.

Kot predvideva nova madžarska zakonodaja, bodo sedaj pridržali ali namestili v sprejemne centra za begunce vse prosilce za azil, ki bodo vstopili na Madžarsko, kot tudi tiste, ki so že v državi. Na tak način jim bodo preprečili, da bi se, dokler bo njihova prošnja za azil v obravnavi, svobodno gibali po državi ali jo celo zapustili. Hkrati so na Madžarskem tudi skrajšali rok za pritožbo proti zavrnjeni prošnji za azil na tri dni.

Ograja na Madžarskem. (Foto: Epa)

Pristojne oblasti bodo morale nato pritožbo sodišču predati prav tako v treh dneh. Sodišča naj bi zaslišala prosilce za azil osebno v tranzitnih območjih ali prek telefona. Prav tako bo prošnjo za azil poslej mogoče na Madžarskem vložiti samo v tranzitnih območjih na meji. Madžarske oblasti bodo tudi lahko zaustavile azilni postopek, če prosilec za azil ne bo pripravljen podati izjave in bo zavrnil odvzem prstnih odtisov in fotografiranje.

M. P., STA