fbpx

Madžarska in Poljska vložili veto na sprejetje sedemletnega proračuna, saj ne želita izgubiti svoje suverenosti

Viktor Orban (Foto: EPA)

Članici EU, Madžarska in Poljska, ki ju vodijo konzervativci in tradicionalisti, čemur osrednji mediji slabšalno rečejo “populisti”, sta podali veto zoper sprejetje sedemletnega proračuna, saj ta po njunem mnenju vsebuje napad na nacionalno suverenost.

EU pri sprejemanju mnogih pomembnih odločitev, tudi sprejemanju dolgoletnega proračuna, prisega na demokratični mehanizem, po katerem morajo vse odločitve biti sprejete enotno, kar pomeni, da tudi najmanjše države lahko podajajo veto oziroma blokirajo sprejemanje odločitev.

To možnost sta izkoristili Madžarska in Poljska, da sta blokirali sprejetje sedemletnega proračuna, ker trdita, da vsebuje napad na nacionalno suverenost. 1,8 triiljonov “težek” proračun za sedaj torej “čaka”, osrednji mediji bodo za to krivili omenjeni državi in njune voditelje, ti pa s prstom kažejo na tiste, ki so predlagali, da odslej računice redistribucije skupnega denarja ne bi vodil le ekonomski oziroma socialno liberalni, progresivni premislek, po katerem so največ plačevale najbogatejše članice kot je Nemčija, največ pa dobile ali lahko dobile najrevnejše članice, temveč bi odslej na to bila vezana tudi predaja nacionalne suverenosti glede priseljenske politike, odnosov do LGBT, in podobno.

Nemška evroposlanka, sicer podpredsednica evropskega parlamenta, Katarina Barley, je to, proti čemur sta zdaj obe državi vložili veto, artikulirala kot: “Države, ki se ne podredijo, je treba finančno izstradati v podreditev.” Bruseljski birokrati so zahteve po podreditvi nacionalnih interesov interesom določenih lastnikov razmeroma velikega kapitala sicer zakamuflirali v evfemizme ali jih zakrili s psevdopravniškimi izrazi kot so “vladavina prava”, “spoštovanje demokratičnih norm”, kar je natančno jezik tranzicijske levice in njenih podaljškov iz evropskega parlamenta, s katerimi skušajo utišati vsakršno opozicijo v Sloveniji.

Zbigniew Ziobro (Foto: EPA)

Poljska in Madžarska ne želita izgubiti svoje suverenosti
Poljski minister za pravosodje, Zbigniew Ziobro je dejal, da gre pri tem proračunu za bistveno vprašanje, ali bo Poljska podrejena političnemu in institucionaliziranemu sužnjelastništvu in s tem izgubi znatnega dela svoje suverenosti. Viktor Orban je dejal, da je zadeva precej preprosta: bruseljski birokrati želijo urejati priseljevanje, Madžarska ga želi ustaviti. Sprejetje proračuna bi jo prisililo, da bi morala sprejeti zahteve po prepuščanju urejanja priseljevanja bruseljskim birokratom, zato ni imela nobenih drugih možnosti kot da blokira sprejetje proračuna.

Viktor Orban (Foto: EPA)

Evropski in svetovni osrednji mediji, politiki kot je Guy Verhofstadt, celo še vedno le kandidat za novega ameriškega predsednika, Joe Biden, so pohiteli madžarski in poljski režim imenovati avtokratska, kar seveda nima nobene podlage in bolj kot ne le nastavlja zrcalo avtokratskim težnjam teh ljudi samih.

Aleš Ernecl