fbpx

Madžarska ne bo sprejemala afganistanskih migrantov in plačevala za tuje napake

Madžarski državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve in trgovino Levente Magyar (Foto: Remix News)

Madžarska ne bo brez kakršnih koli omejitev sprejemala afganistanskih migrantov, je v ponedeljek, 16. avgusta 2021, ko je postalo jasno, da se Evropi obeta migrantski cunami, napovedal državni sekretar za zunanje zadeve in trgovino Levente Magyar. Magyar je okrcal ameriške zaveznike zaradi načina izvedbe umika, ki je v svetu prepoznan kot fiasko epskih razsežnosti. 

“Ko so Američani napovedali svoj umik, je madžarska vlada povedala, da mora proces potekati tako, da Afganistan ne bo ponovno postal žarišče mednarodnega terorizma in država množičnih migracij,” je poudaril madžarski državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve in trgovino Levente Magyar.

Ob tem je Magyar spomnil, da je ves svet imel priliko spremljati popoln vojaški in politični kolaps Afganistana takoj, ko so se po dvajsetih letih iz države umaknile mednarodne oborožene sile pod vodstvom ZDA.

Morda bodo poskrbeli za ljudi, ki so pomagali madžarskim vojakom
Madžarska vlada po poročanju Remix News ne bo dopustila, da Madžari plačujejo za napačne geopolitične odločitve in narobe implementirana geopolitična dejanja drugih. “Ne pristajamo na pričakovanja, iniciative in pozive Madžarski, da brez omejitev sprejme kogar koli, ki želi zapustiti Afganistan v teh težkih dneh in tednih,” je povedal Magyar.

Po drugi stran pa Madžari razmišljajo, kako bi lahko pomagali tistim, ki so v zadnjih dveh desetletjih sodelovali z madžarskimi vojaki v Afganistanu kot prevajalci ali njim podobnih vlogah. S temi ljudmi so še vedno v stiku.

Magyar je okrcal ameriške zaveznike zaradi načina izvedbe umika, ki je v svetu prepoznan kot fiasko epskih razsežnosti. Pri tem je madžarski minister opozoril, da lahko afganistanski migranti dokaj enostavno dosežejo Turčijo, od tam pa jih do Srbije loči le nekaj dni potovanja, kar pomeni, da je migrantski cunami veliko bližje, kot pa si mnogi predstavljajo. Po Magyarjevem mnenju je nedopustno, da velesile, kot je v tem primeru ZDA, sprejemajo tako nepremišljene odločitve, ki imajo lahko katastrofalne posledice za vse ostale.

Ivan Šokić