fbpx

Madžarska oblikuje posebne enote za varovanje južne meje; nadzor zaostruje tudi Avstrija

Foto: STA

Madžarski premier Viktor Orbán je v petek podpisal odlok o oblikovanju posebnih enot mejnih stražarjev, ki bodo varovale južno mejo. V videosporočilu na Facebooku je dejal, da bodo te mejne enote delovale v sodelovanju s policijo, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Po Orbánovih besedah bo ta enota sprva štela 2200 mejnih stražarjev, pozneje pa bo njihovo število zraslo do 4000. “Oblikovali bomo mejne enote, ki bodo imele nalogo ščititi vašo varnost v sodelovanju s policijo,” je v nagovoru državljanom dejal Orbán. Odločitev je po njegovih besedah bila sprejeta na četrtkovi vladni seji, ki je trajala več kot deset ur.

Na tej seji so člani vlade razpravljali o vojni v sosednji Ukrajini, v zaključku pa so se dotaknili vprašanja prehranske krize, ki je že prizadela revnejše države. “Kot posledica prehranske krize pričakujemo, da bo narasel pritisk migracij na madžarske južne meje, pri čemer se bo v prihajajočih tednih in mesecih več sto tisoč nezakonitih migrantov podalo na Madžarsko in v Evropo,” je opozoril madžarski premier.

Medtem je pri nas situacija drugačna. Čeprav je ilegalnih prehodov vse več, bo slovenska vlada ograjo na južni meji odstranila. “Odstranitev zaščitne ograje na južni meji Republike Slovenije je popolnoma neodgovorno dejanje, je protinarodno dejanje in neodgovorno igranje z varnostjo vseh državljank in državljanov RS,” se je na včerajšnjo napoved vlade odzval poslanec mag. Branko Grims, ki meni, da tisti, ki ograjo odstranjuje, zavestno spravlja ljudi v nevarnost.

Sara Kovač