fbpx

Madžarska opozarja: “Migrantski pakt Združenih narodov predstavlja resno nevarnost in izdajo Evropejcev!”

Foto: STA

“Migrantski pakt Združenih narodov pomeni izdajo Evrope, ker je načrt v nasprotju z interesi ljudi,” je zunanji minister Madžarske Peter Szijjarto izpostavil na skupni tiskovni konferenci z avstrijskim vicekanclerjem Heinz-Christianom Strachejem na Dunaju. 

Szijjarto je poudaril, da bi pakt pomenil resno nevarnost za Evropo, saj je namenjen za legalizacijo nezakonitih migracij kot temeljne človekove pravice, in dodal, da bo Madžarska glasovala proti predlogu na seji Generalne skupščine Združenih narodov naslednje leto.

Na konferenci je Szijjarto čestital Avstriji, ker ta prav tako ne podpira pakta, in zaprosil za pomoč Avstrije pri zagotavljanju zakonitih mejnih prehodov med obema država, po možnosti preko čim več možnih točk prehodov. Strache je izpostavil, da je Madžarska tista država, ki je leta 2015 postala vzor za varovanje schengenskih meja Evropske unije. Glede pakta Združenih narodov pa je zatrdil, da se Avstrija ne strinja s 17 od 23 točk.

“Avstrija bi glasovala proti paktu, da prepreči razvoj dogodkov v napačni smeri,” je povedal Strache in ob tem dodal, da ne sme priti do zabrisa meje med zakonitimi in nezakonitimi migracijami. Prav tako je napovedal, da bo Avstrija za šest mesecev podaljšala varovanje meja. “Vse dokler meje Evropske unije ne bodo trajno zavarovane, bomo meje varovali sami.”

Foto: epa

Razpravljali o načrtih za omejitve
Madžarski zunanji minister Szijjarto se je srečal z voditelji avstrijskih mest na meji med Madžarsko in Avstrijo, kjer so razpravljali o svojih načrtih za uvedbo mejnih omejitev. Na srečanju v Gyorju na zahodu Madžarske je po navedbah Voice of Europe zagotovil, da bo storil vse, kar je mogoče, da se bo trenutna situacija reševala na miren način.

H. M.