fbpx

Madžarska podprla odločitev poljskega sodišča glede evropske zakonodaje

Foto: epa

Madžarska je danes kot doslej prva država članica EU izrecno – v posebnem sklepu vlade, ki ga je podpisal premier Viktor Orban, podprla četrtkovo odločitev poljskega ustavnega sodišča, po kateri so nekatere določbe in sodne odločitve EU v nasprotju s poljsko ustavo.

Poljski sodniki so pod vprašaj postavili načelo primarnosti prava EU, ki temelji na tem, da v primeru navzkrižij med vidikom prava EU in vidikom nacionalnega prava prevlada prvo. To je sprožilo val razburjenja v Bruslju.

Oblasti v Budimpešti so se po drugi strani danes postavile na stran Varšave in ocenile, da je odločitev ustavnih sodnikov posledica “slabe prakse evropskih institucij”. Te si prizadevajo za to, da bi brez spremembe pogodb EU in s postopnim širjenjem pristojnosti državam članicam odvzela pooblastila, ki jih te nikoli niso prenesle na EU. Ustavna sodišča in druga sodišča držav članic imajo zato vso pravico, da “preverjajo obseg in meje pristojnosti EU”, še piše v sklepu, ki ga je vlada posredovala madžarski tiskovni agenciji MTI.

Sara Kovač