fbpx

Madžarska se upira EU: Orban napovedal referendum o kvotah migrantov

Foto: epa

Madžarski premier Viktor Orban je po odločitvi Velike Britanije za izstop iz EU napovedal referendum, na katerem bi odločali o kvotah za sprejem migrantov, ki jih je določil evropski vrh. Orban sicer brexit vidi kot odločitev Britancev, da zaščitijo svoj otok. Kot pravi, njihovo odločitev podpira, saj ima po njegovem vsak narod pravico, da odloča o svoji usodi. 

Orban je prepričan, da se je večina evropskih voditeljev z migrantsko krizo napačno soočila. “Današnja neurejena Evropa dokazuje, da ni sposobna zaščititi meja pred nezakonitimi migranti in tihotapci. Da ne govorim o terorizmu,” je dejal. Ob tem je dodal, da bodo v prihodnosti v prednosti tiste države, ki bodo doma zagotovile varnost in red.

Na referendum tudi Madžari
Sam v brexitu vidi številne pozitivne posledice za Britance. “Evropska unija jim ne bo več dajala lekcij, kako naj vodijo svoje zadeve,” je prepričan madžarski premier. Napovedal je, da bo na temo Evropske unije kmalu imela referendum tudi Madžarska. Ta sicer ne bo vezan neposredno na vprašanje članstva, temveč na problematiko migrantske krize.

Foto: epa

Foto: epa

Poljaki sicer brexit obžalujejo, vendar …
Podobne težnje pa se pojavljajo tudi na Poljskem. Tamkajšnji notranji minister Mariusz Błaszczak je namreč za nacionalni radio dejal, da Poljska sicer obžaluje odločitev Britancev, saj so imeli v mnogih stvareh podobna mnenja. Kljub temu pa po njegovo to predstavlja priložnost, da se v Evropski uniji določijo nova pravila. “To situacijo moramo izkoristiti, da rešimo nekatera vprašanja,” je po poročanju Breibarta dejal minister.

Tukaj je imel v mislih predvsem ignoranco Bruslja do volje nacionalnih držav. Po njegovem bi z novo pogodbo lahko razrešili nasprotja med institucijami EU in nacionalnimi organi. “To bi bilo mogoče denimo s preselitvijo migrantov,” je še prepričan Poljak.

N. K.