Brexit efekt: “Začetek nove recesije”

Foto: Pixabay

Brexit je vlak, ki vozi le v eno smer. Poti nazaj več ni, kar menijo tudi investitorji. Pričakovati je, da se bodo zaradi negotovega položaja otoka investicije izrazito zmanjšale. To je bilo najprej opaziti na azijskem delniškem trgu, ki je najhitreje reagiral na rezultat glasovanja. Trgi sicer pogosto pretiravajo, kar pa še ne pomeni, da je pričakovati hitro okrevanje. Strokovnjaki so si namreč edini, da izhod Britancev prinaša slabe novice za otoško in kontinentalno ekonomijo. 

Svetovne borze so se po rezultatih brexita nevarno stresle: londonska je izgubila več kot 7 odstotkov, priča padcu glavnega londonskega indeksa FTSE 100. Takoj zjutraj je padla tudi vrednost funta in evra.

 • Prve posledice brexita se že kažejo v nihanju valut, britanski funt je takoj po razglasitvi rezultatov v petek padel kar za 11 odstotkov (nato se naslednji dan malce pobral), kar je najnižje po letu 1985. Japonske borze so v velikih težavah, pada tudi vrednost evra, poroča Independent.

 • Cena nafte so strmoglavile za približno 5 odstotkov, vendar so se nato po prvem šoku malce pobrale.
 • Ob odprtju je borza v Londonu izgubila več kot 7 odstotkov.
 • Nemške delnice so izgubile nekaj manj kot 10 odstotkov svoje vrednosti.
 • Na borzi v Tokiju vlada alarmantno stanje. Priča so največjemu padcu glavnega londonskega indeksa FTSE 100. Stanje na trgih je nestabilno, poroča BBC.
 • Panika je zajela tudi na borzo Južne Koreje, kjer so že sklicali izredni sestanek.
 • Cene zlata so nevarno poskočile za več kot 8 odstotkov, pričakujejo pa še višjo rast.
Na brexit se je že odzvala angleška centralna banka, sicer s kratkim sporočilom. “Dobro smo pripravljeni na to,” so dejali. Strokovnjaki predvidevajo, da bodo bankirji najverjetneje zmanjšali že tako izredno nizke obrestne mere, zna pa se tudi zgoditi, da bodo ponovno obudili program kvantitativnega lajšanja, ki sicer še vedno deluje v Evropski centralni banki.

Začetek nove recesije?
Več negotovosti je opaziti pri drugem finančnem stebru države, britanskem finančnem ministrstvu, ki mu predseduje George Osborne. Minister je že pred referendumom napovedoval, da bo izhod iz EU najverjetneje pomenil začetek nove recesije, ki naj bi jo med drugim povzročil beg podjetij, ki so registrirana v Londonu – kot dobri odskočni deski v kontinentalno Evropo. Eden izmed ukrepov, ki jih je napovedal, je dvig davčne stopnje, kar bi še nadalje poslabšalo poslovno klimo v državi. Njegove besede morda niso veliko vredne, napovedujejo britanski politični analitiki, saj bo morda Osborne odstopil s položaja, potem ko se je za to odločil tudi premier David Cameron.

Airbus: Pretehtali bomo svoje investicijske načrte
“Seveda pa bomo ponovno premislili o svojih investicijskih načrtih v Veliki Britaniji, tako kot tudi vsi ostali,” je rezultat referenduma ocenil Tom Enders, direktor koncerna Airbus, ki je v sporočilu za javnost pojasnil, da bodo Britanci po izhodu iz Unije najverjetneje skušali postati še bolj konkurenčni in tako skušali prepričati vodje podjetij, da ostanejo na Otoku – ali pa celo privabiti nove investitorje.

Sledili so odzivi tudi  drugih koncernov in velikih podjetij:

 • Nemškemu energetskemu koncernu Eon brexit ne bo prinesel velikih težav.
 • Aimia, kanadska marketinška družba, pričakuje obdobje negotovosti, analiza učinkov bo mogoča šele čez nekaj časa.
 • Great West Lifeco, investicijski in finančni holding, ne pričakuje velikih sprememb pri poslovanju v Londonu.
 • Eurasia group, finančno svetovalna družba, pričakuje, da bodo težave brexita predvsem politične in ne toliko ekonomske narave.
 • Jamie Dimon, prvi mož ameriške investicijske banke JP Morgan, pravi, da bi brexit lahko Veliko Britanijo stal preko 4 tisoč služb samo pri njihovi družbi, kar znaša približno četrtino uslužbencev.
 • Chris Cummings, prvi mož CityGroupUK, je vlado pozval, da naj se čim hitreje osredotoči na dostop do evropskega enotnega trga. Londonsko finančno središče bi lahko zaradi brexita utrpelo trajno škodo.
 • Brexit ni omajal načrtov londonske in nemške borze, ki bosta nadaljevali z združitvijo. Sedež bo še vedno v Londonu, kot je bilo prvotno načrtovano.

Lufhansa in Opel zaskrbljena
Komitente so pomirili pri Deutche Bank. “Zagotovo smo se kot banka s sedežem v Nemčiji in z močno prisotnostjo v Veliki Britaniji dobro pripravili na blaženje posledic izstopa,” je komentiral John Cryan, sicer Britanec po narodnosti, ki meni, da je videti, kakor da EU izgublja na privlačnosti. Več skrbi so izrazili v Oplu, avtomobilski družbi, ki bi jo omejitev prostega pretoka blaga lahko v veliki meri prizadela. Finančno prizadeta bo tudi nemška letalska družba Lufthansa, ki pričakuje vsaj 5-odstotni padec prometa. “Kot Evropejec sem razočaran in obžalujem izstop Velike Britanije iz EU,” je razvoj dogodkov komentiral Carsten Spohr, prvi mož družbe.

Britanski kmeti na udaru
Pod udarom izhoda iz EU naj bi bil po poročanju Financial times predvsem kmetijski sektor. Ta je namreč od Evropske unije na letni ravni prejel približno 3,1 milijardo pomoči, kar je v letu 2014 predstavljalo približno 50 odstotkov prihodkov angleških kmetov. Zaradi tega dejstva se je britanska kmečka zveza že pred referendumom jasno opredelila, da ne podpira izhoda iz EU.

Anja Dangubič, Žiga Korsika

 • AlojzZ

  Seveda je realno pričakovati, da bodo glavni bankirji sveta skušali izkoristiti brexit. Kar pomeni, da se denar revežev seli v njihove blagajne. Na nas pa je, da temu ne pravimo recesij, temveč kot rop.

  • indijanka

   Aja..no. Investicij ni. Prostega denarja v obtoku je preveč. Obrestne meje še padajo. Bankirji ne bodo ropali ampak bodo kot roparja šteli vsakogar, ki bo v banko prinesel večjo količino denarja. Naše banke že računajo stroške za dnevna stanja na računu, ki so višja od 3 mio EUR.

   • mirodel

    Meni je moj kolega nekoč dejal, da če daš denar v banko, to ni več tvoj denar, le od banke je odvisno, če ali kdaj ti ga bo dala nazaj, ko ga rabiš.

  • janez.pokoncni

   Denar revežev? Suha voda, nedolžna kur*a?

   • AlojzZ

    Gospod Janez,
    čedalje več ljudi na zadevo gleda tako:
    Vsak človek ima pravico do dostojnega življenja, seveda če dela. Kar mu manjka od plače, ki ji dobi, do velikosti stroškov za dostojno življenje, mu je nekdo vzel. Ga je nekdo oropal.
    Da pa zadeva, to je tok denarja od revnih k bogatim, deluje, je potrebno še nekaj ljudi, ki se dela norca iz tistih, ki to oznanjajo. Gospod Janez, upam da niste tak tudi vi!

    • janez.pokoncni

     Alojz,
     Živimo v zelo slabi državi in stanje za to gre pripisati nam vsem. Mi nastavljamo oblast v Sloveniji in ne Švicarji. Mi smo zaslužni in krivi za vso sranje od države.

     Sicer se mi ne sanja, kako ste sedaj vpletli tole sindikalno mantro v Brexit pa vendarle ;
     Kar se tiče “pravic”. Ste bili kdaj podjetnik? Ste skušali na trgu zaslužiti kak evro? Imate VSO PRAVICO, da to naredite!
     Pravica do dostojne plače. Glede na to, v kako osiromašeni državi živimo so podjetja, ki delajo na slovenskem trgu, zelo slabo plačevana (izvzeti tisti, ki so zlizani z državnimi firmami in državnimi inštitucijami). Če podjetnik dobi za uro delavca 10 evrov bruto, le temu enostavno ne more izplačati 12 evrov bruto. Zakaj tak podjetnik vztraja? Zato, da živi, ker drugega kot delati ne zna. Kaj pa delavci, ki so zaposleni pri njem na tako mizernih plačah? Vrata so odprta. Kdor ve, da je vreden več, kdor se zna prodati za več, ne sme čakati niti sekunde ampak iti tja, kjer ga plačajo več. Izkoristite (govorim za vse ljudi) pravico in pojdite tja, kjer vas bodo dostojno plačali. Če takšnega kraja ni, potem na trgu, na katerem se prodajate, niste vredni več.

     ps
     Big mac v Švici stane 12 frankov, pri nas pa 2 evra. Frizer v Švici stane 40 frankov, pri nas 8 evrov. Zakaj? Zato, ker je Big Mac tam res toliko vreden in frizer prav tako.

     Globoka in pametna misel, ki ga s socializmom pokvarjeni možgani niso sposobni razumeti, je pa osnova tržnega razmišljanja, ki je, glede na stopnjo razvoja na kateri je človek, edina pravilna in normalna;
     Vsak je vreden točno toliko, koliko plačan. Tisti, ki je plačan manj kot je vreden, mora iti delati tja, kjer ga plačajo toliko kot je vreden.
     In da, velja za tiste, ki so na trgu plačani 10.000 evrov na mesec in tiste, ki so plačani 200 evrov na mesec. Žal je zdravnik na Kubi vreden 50 dolarjev na mesec. Takšno državo so si Kubanci naredili in s tem zbili vrednost sebi, državi, življenju.

 • Igor Kavalar

  Brexit je samo posledica politike EU.

  Mislim, da bo še več izstopov, to pa zato, ker se ta politika ne bo spremenila oz. noben od odgovornih ne bo sankcioniran.

 • Mihilus

  Popolnoma napačna analiza. Pravi razlog za sesuvanje ekonomije tiči v fiat valuti s katerimi države ropajo svoje prebivalstvo. BREXIT je samo posledica istega vzroka, ki nas pelje v ekonomsko brezno.

  Da pojasnim: Vsak imperij se začne na zdravih temeljih, da lahko zraste v imperij. Ima pravi denar, ki je osnovan na žlahtnih kovinah. S tem ko raste ekonomska moč naroda s tem raste tudi politična moč. Politiki za projeciranje te svoje moči začnejo trošiti na vojski. Ta vojska se začne uporabljati in stroški eksplodirajo in zato se začnejo vojne. Da bi lahko država lahko plačevala vojne, najdražje od vseh početij, začne krasti bogatstvo narodu. V prvi fazi zamenja pravi denar za ničvredno fiat valuto. Fiat valuta ima vrednost po vladnem dekretu in dejansko nima nobene vrednosti. Ko imaš enkrat fiat valuto in nisi več omejen z količino izdanega denarja se začne inflacija. Cena nujnim življenskim stroškom se zvišuje. Razlike med revnimi in bogatimi se povečujejo in to pelje v upore. Tako imamo v Franciji največje upore v zadnjih 200 letih in tudi BREXIT je oblika upora. In verjamem, da je to šele začetek.

  • Anja H

   Odličen povzetek. Ta scenarij se je v zgodovini ponovil že ničkolikokrat. Izpustil pa si najboljše. Kot si napisal je to šele začetek izjemno viharnega obdobja, ko fiat valuta propade. Valuta in finančni inštrumenti izgubijo vso vrednost. Ogromno ljudi, ki imajo kredite izgubi popolnoma vse. Vrednost imajo samo še opredmetena sredstva – dragocene kovine, nepremičnine, proizvodna sredstva, itd. To rezultira v izjemni prerazporeditvi bogatstva. Obogatijo tisti, ki so se v naprej pripravili na dogodke.

   • Mihilus

    Ja in splošno znano dejstvo je, da je Soroš v zadnje pol leta večino svojega portfelja spravil v zlato. Gotovo tudi drugi njegovi banksterski kolegi.

   • indijanka

    Večina bančnih kreditov dana prebivalstvu ni zavarovana ali pa je zavarovana preko zavarovalnic. Trenutno so v škripcih tisti, ki so špekulirali s CHFji in krediti, ki so dosegali tudi do 100% vrednost nepremičnin. Njihov delež je majhen. Je pa njihova izguba dvojna. V tujini banke dolgove že razpolavljajo. Kar pomeni, da pol dolga odplača ena generacija družine, pol pa druga ali pa se dolg poplača iz zapuščine.

    • Anja H

     Nezavarovan kredit za fizično osebo še vedno pomeni, da zanj jamči z vsem svojim premoženjem. V zadnjem desetletju pa je redna praksa pri odobritvah kreditov tudi podpis menic kar izvršbe izjemno poenostavi. Zavarovanje pri zavarovalnici pa zavaruje samo banko v primeru, da tega denarja ne more izterjati od dolžnika. Dolžnik še vedno ostane brez vsega. Kar pa se tiče “razpolavljanja” dolgov pa to ni nič drugega kot podaljšanje odplačevanja kredita oz. prenos kredita na dediče.

     • janez.pokoncni

      Ja ampak Anja, če je to premoženje vredno skoraj nič, je tudi to zavarovanje piškavo.
      Indijankin stavek : “… krediti, ki so dosegali tudi do 100% vrednost nepremičnin.”
      pokaže na glavni razlog zadnje svetovne bančne krize. Nepremičnine so “telebnile” in balonček je počil.

     • Anja H

      S tem se strinjam tudi jaz. Jaz sem Indijanki ugovarjala, ker sem razumela njeno repliko za nezavarovane kredite oz. kredite zavarovane pri zavarovalnici tako, da ljudje zaradi teh kreditov po njeno ne bodo izgubljali nepremičnin. Kar pa je neumnost. Ljudjem, ki so trenutno zadolženi grozi zelo realna nevarnost, da bodo v naslednjih nekaj letih ostali brez vsega.

     • janez.pokoncni

      Sam sem posvetil kar nekaj časa samoizobraževanju na temo denarja. Mislim, da dobro obvladam kompletno zgodovino denarja, zlati standard, razloge za odstop od zlatega standarda (Švica se ga še vedno drži), itd.

      Strinjam se, da bi generalno sesutje večine valut prineslo apokalipso. Eni smo sicer razvrednotenja denarja vajeni in osebno se vseskozi zavedam, da lahko preko noči (iz sobote na nedeljo ;)) pride do denarnega masakra. Zaenkrat smo sicer od tega še precej oddaljeni vendar … vse je mogoče.

      Sem šel še 1x prebrati Indijankin post in ključni stavek ; “Večina bančnih kreditov dana prebivalstvu ni zavarovana ali pa je zavarovana preko zavarovalnic. ”
      Indijanka je iz bančnega foha in pozna zavarovalne mehanizme v Sloveniji. Če ji slediva pravi, da večina bančnih kreditov prebivalstva ni v obliki hipotek. Stvar sicer nič kaj ne spremeni dejstva saj tudi, če je kredit zavarovan pri zavarovalnici, bo namesto banke dolg od prebivalcev skušala izterjati zavarovalnica. Tako zavarovani krediti predstavljajo samo plus za banke, prebivalci z njim niso nič kaj bolj varni pred izgubo celotnega premoženja. Hja, imeti kredit v krizi je velik problem. Primerov, ko so ljudje izgubili vse nepremičnine, za katere so najeli kredit in so še vedno dolžni polovico kredita je nešteto. To je davek krize, zmanjšanja kupne moči, padca cen nepremičnin, itd. Žal …

     • indijanka

      Hmm…ja. Pomisli malo koliko so lahko vzeli tajkunom. Je bilo premoženje njihovo?

     • janez.pokoncni

      Seveda je bilo, kar je v bistvu tragedija. To je sicer druga tema, o kateri pa sem specialno podkovan:):)!

      Ključna napaka slovenske privatizacije je en manjkajoči člen v zakonu o privatizaciji, ki ga sicer sedaj imamo (dodala ga je Janševa vlada šele leta 2008) in sicer gre nekako takole (lahko poiščem zakon, če te res zanima) ; bankam delujočim na območju RS je prepovedano za zavarovanje kreditov, ki so namenjeni za nakup deležev podjetij, jemati deleže podjetij oziroma lastnino teh podjetij.

     • indijanka

      Če bi razumeli logiko lombardnih kreditov in njihova tveganja tega itak ne bi počeli. Mi nismo. Podobna težava je kredit, ki ga najame mož, porokinja mu je pa žena. To je v tujini nerazumljivo, ker gre za isti proračun..pri nas je pa to praksa.

     • indijanka

      Anja, koliko pa misliš, da banke vedo o premoženju kreditojemalcev, razen tam kjer so si zagotovile ločitveno pravico in je premoženje že vnaprej zastavljeno. Pa na inštitut osebnega stečaja tudi ne pozabi.

     • indijanka

      S prvim stavkom se strinjam. Vsak za dolgove jamči s svojim premoženjem. V navadi je, da si ga na račun dolgov tudi poviša. Banke pa zavarovanja pri Zavarovalnicu unovčujejo na naslednji način. Opomini, rubež na plačo, zavarovalnica in ne posegajo na preostalo premoženje. Osebna menica se v bančnem poslu običajno pojavi ob osebnem poroštvu. Nisem še slišala, da bi se kakšna izmed naših bank prakticirala menične tožbe zoper fizične osebe. Ne vem niti kaj misliš, da bi s tem pridobila. Sodišče banki namreč ne dela poizvedbe glede premoženja dolžnika. Banka ga mora locirati sama.

  • AlojzZ

   Odlično! Manjka samo še omemba, kdo dejansko vodi države! To so tisti, ki izdajajo denar, ki vodijo denarno politiko. Nekaj družin ima v lasti skoraj ves svet.

   • Mihilus

    Centralne banke so vir vsega zla. Še posebej v moderni dobi, ko izdajajo fiat valuto kot dolg. Pri temu pa sodelujejo tudi navadne banke z “fractional reseve banking” sistemom (ne vem kakšen bi bil pravilen prevod). Gre se za kriminalno zdržbo 13. družin, ki imajo v lasti že skoraj vse centralne banke. Preko njih pa siromašijo celotno populacijo, da se potem lahko igrajo boga.

    Vse vojne od Napolena dalje so sprožili oni zato, da so v red spravili tiste države, ki so se izmuznile njihovemu oprijemu. Seznam je tako dolg in neverjeten, da se bere kot teorija zarote. Zakaj mislite, da hočejo vojno proti Rusiji? Leta 2017 se izteče pogodba med Rusijo in Rothscildi za rusko centralno banko in Putin nima nobenega namena, da jo obnovi. Zakaj hočejo vojno proti Iranu? Poglejte si še ostale države na takoimenovani “osi zla”. Severna Koreja, Venezuela, … Kaj jim je skupno? Nimajo Rothscildove centralne banke. Zakaj so bile vojne v Iraku, Libiji in po bližnjem vzhodu? Da so jim lahko nastavili Rothschildovo centralno banko.

    • tramal

     In ker nimajo rothsildove banke so te države venezuela,severna koreja in še nekaj podobnih tako bogate in napredne.Vteh državah ljudje umirajo od lakote če še ne veš.

     • Anja H

      To zato, ker so trgovinsko osamljene. Države ki pa so uspešno postavile sistem izven Rothscildov pa so bile uničene. Prvi tak primer je bil Napoleon, ki je v celotni Evropi naredil zelo uspešen ekonomski model in tudi Slovenija je v tistem času izjemno prosperirala. Bankirji so nabrali 7!!! armij, da so ga premagali pri Tripoliju. Naslednji primer je bil Hitler kjer vemo kako se je zgodba končala. Prisilili so ga v vojno in po zmagi priredili zgodovino, da so Nacizem prikazali kot najhujše zlo. Naslednji na vrsti je Putin.
      Kaj je vsem državam, ki so bile uspešne kljub gospodarski blokadi bankirske mafije? Bile so bele Evropske države. Zato pa poteka genocid Evropskih narodov. In zato je Rusija/Putin tudi zadnja možnost, da se ta mafija uniči. Ampak tile idioti so pripravljeni tudi na jedrsko vojno samo, da bodo lahko zasužnjili svet.

    • AlojzZ

     “Severna Koreja, Venezuela, … Kaj jim je skupno? Nimajo Rothscildove centralne banke.”

     Imajo pa zato še hujšo zadevo kot so Rothscildi, Morgani, Rockefellerji … in to je socializem-komunizem. Čeprav je Rockefeller izreden:

     Prisilna sterilizacija, ki jo je v Puerto Ricu uvedel John D. Rockefeller, ni bila novost družine Rockefeller. Poleg bogatenja in obvladovanja sveta je bil družinski klan Rockefellerjev od nekdaj obseden z nadzorom svetovnega prebivalstva. Eden od prvih projektov Rockefellerjeve fundacije je bilo financiranje Ameriškega evgeničnega društva. Evgenika je postala znanstvena disciplina, ki naj bi skrbela za izboljšanje človeške rase, seveda tudi z depopulacijo. Učinek petnajstletnega financiranja nemške evgenike Rockefellerjeve fundacije je pripeljal do vzpona dr. Josefa Mengeleja, čigar toksikološke raziskave na dvojčkih in različnih rasah so vsem dobro znane. In ni naključje, da bolni um družine Rockefeller še vedno vztraja pri financiranju projektov človeške depopulacije.

  • indijanka

   Katere cene pa se zvišujejo in v katerih državah si zaznal inflacijo?

   • Mihilus

    Stroški življenja se večajo. Včasih je bilo mnogo lažje priti do lastnega stanovanja. In najemnine so bile manjši delež plače kot so danes. Inflacija je tudi statistično prikrita kar sem že večrat tudi razložil. Ne gre se nujno za zvišanje cen (čeprav je tudi to močno prisotno) ampak tudi za uvajanje novih storitev, ki si jih primoran kupit. Tako naprimer uvedba delilnikov za gretje v očeh države neka nova dodana vrednost. Ampak navadnim ljudem pa to pomeni enostavno in samo podražitev že obstoječega ogrevanja. Ljudje imajo po temu ko poravnajo vse obveznosti na vedno manj denarja.

    • indijanka

     Zgodba stanovanj drži. Bila pa je naša posebnost v tistem času. Pomisli na Kubo. Naša kvaliteta življenja se je znižala zato, ker preprosto ne razumemo, da državne službe države ne živijo. Ker toliko malo ljudi ustvarja dodano vrednost in pogoje za celo skupnost. V Franciji imajo že senatorije za izgorele. Tudi pri nas ne bo šlo v nedogled. Pri nas delamo že skoraj vsi 9 ur. Davki so tako visoki, da delo tuj kapital stane preprosto preveč. Ko smo vstopili v EU smo zmanjšali vojsko in povišali birokratski aparat. Kakšna logika? Saj vendar vse preplonkamo. Zakone..

     • mirodel

      “Zakone …”
      Tu jaz mislim na nemške – ko bi jih potlej vsaj upoštevali in se po njih ravnali ….

     • Igor Kavalar

      Nemci so podpisal maastrihtski kriterij, (60%) pa se ga ne držijo in so šli na 71% bdp zadolžitve.
      Enako velja za nato pakt. Podpisal so da bodo vlagal 2% v vojsko pa vlagajo 1.2% bdp.

      Ne mislt da so nemci neki angelčki, ker se v praksi ne držijo tistega kar so podpisal.

     • indijanka

      Sama prisegam na agleško zakonodajo. Poglej en hecen primer, v večini držav se za zavarovanje mednarodnih poslov uporabljajo garancije samo Nemčija burgschafte…ki so popolnoma nekaj drugega.

     • Viktorh

      Hi, hi, pri nas pa smo leta 1976 začeli uporabljati trasirano menico.
      Nič ne bi bilo narobe, če SDK ne bi gledala vstran in jih zlagala v predal , sočasno pa dovoljevala to menico kot vir investicij.
      Najbolj razvpit primer je bil Agrokoka, ko je Fikret Abdić vso izgradnjo plačeval z nekritimi menicami.
      Sicer pa, kdo je spoštoval Zakon o zagotavljanju plačil med uporabniki družbenih sredstev. Prvi so ga kršili oblastniki in komiteti, potem pa vsi po vrsti. Izbrali so eno TOZD, preko nje nabavljali z menicami…. in …bankrotirali smo.

     • indijanka

      Drži. Menice ljudem pomenijo list papirja :). Na žalost.

     • janez.pokoncni

      5+

     • Viktorh

      “Kakšna logika?”
      Preživele, enopartijska.

    • Viktorh

     “Stroški življenja se večajo. Včasih je bilo mnogo lažje priti do lastnega stanovanja. In najemnine so bile manjši delež plače kot so danes.”
     Ta izjava pa je več kot čudna. A ti ne poznaš stanovanjske politike prejšnjega režima? Do konca 50-tih do ljudje živeli v zaplenjenih stanovanjih, drugi pa v lastnih hišah, zgrajenih pred vojno. Najemnine pa so bile takšne, da z njimi niso mogli vzdrževati objektov, ki so vsi po vrsti propadali.
     V 60-tih pa je država določila obvezen 6% /od brutto plače/ stanovanjski sklad. Stanovanja in kredite so dobivali privilegiranci. Raja je dobivala solidarnostna stanovanja, uglednejši pa kredit za nakup teh – poceni stanovanj. Ostali pa smo morali graditi hiše iz lastnih sredstev. Banke NISO kreditirale stanovanjske gradnje….

     • tarantela

      Oprosti, tukaj si pa mimo vsekal! Po drugi vojni se je na veliko gradilo. Pojdi malo po krajih v okolici Ljubljane (tudi predmestjih Ljubljane), večina hiš je bila zgrajena v obdobju po drugi vojni. Tudi drugje po širni Sloveniji. Če ne verjameš, naredi kakšno anketo. Sam, osebno, da Te ne bo kdo okoli prinesel pri popisu oz. preštevanju tako sezidanih hiš. Kredite so dobili skoraj vsi in to dolgoročne, na 30 let. Na koncu jih je v miniaturnih obrokih odplačevala že inflacija. Primer: za kredit je bilo na začetku treba odplačevati eno tretjino plače, kar je zneslo okoli 3.000 Din, ko je pa inflacija dvigovala plače in so dosegale po nekaj sto tisoč Din mesečno, se obrok 3.000Din skoraj ni poznal, saj banke niso usklajevale obrokov kredita z inflacijo. In tega je bilo ogromno. Skoraj vsa Slovenija je gradila na puf, ni čudno, da je šla Yuga finančno v maloro.

     • Viktorh

      No, no, malo se umiri.

      Področje zelo dobro poznam.

      “Kredite so dobili skoraj vsi in to dolgoročne, na 30 let. Na koncu jih je v miniaturnih obrokih odplačevala že inflacija”

      Kreditirale so firme iz tega sklada, ki smo ga polnili neposredno zaposleni.

      “…za kredit je bilo na začetku treba odplačevati eno tretjino plače, kar je zneslo okoli 3.000 Din, ko je pa inflacija dvigovala plače in so..”
      Na kvasi neumnosti! Na ekonomijo pa se res ne spoznaš.

     • macon

      Krediti so imeli fiksno obrestno mero brez vključene inflacije in obroki so postali smešni.

     • tarantela

      Tega Viktorh ne ve, ali pa noče priznati.

     • tarantela

      O plačevanju kreditov vem iz osebne prakse. En penzionist, ki je imel povprečno penzijo, je obroke za tri leta vnaprej (36 obrokov) plačal z dvema penzijama, pa jih je bilo veliko takih. Roko na srce, bodimo pošteni in govorimo resnico.

     • Viktorh

      Ne zameri, toda zamešala si dve obdobji.
      Plača 10.000 je bila v obdobju do leta 1950.
      Obdobje hiperinflacije, o katerem pa govoriš ti, pa sega v pozna 80-seta, ko je bila mesečna inflacija od 30 – 60 %.

     • Mihilus

      Se strinjam, da je to bila naša posebnost. A končni rezultat je še vedno isti. Za tujino pa velja točno to, kar sem zapisal. Sploh v Ameriki so se najemnine in nepremičninski davki od 2008 do danes skoraj podvojili.

     • Viktorh

      Živimo, delamo v Sloveniji. Pa tudi stanovanjska politika se nanaša na Slovenijo, ne pa ZDA.

     • Mihilus

      Članek se nanaša na tuje vrednostne trge. Torej je mnogo bolj relevantna analiza v tujini. Glede na našo majhnost pa bomo to dogajanje zelo močno občutili. Sicer pa se isti proces z nekaterimi posebnostmi dogaja tudi pri nas.

     • Viktorh

      Članek ja, stanovanjsko politiko, življenjske stroške in porabo pa si apliciral na Slovenijo.

     • Mihilus

      Se strinjam s tabo. Dal sem primer iz Slovenije, ker nam je to bližje in ljudje to bolje razumejo. Ampak v tujini je enako in še huje. Nam je precej pomagalo ustavno sodišče, ko so ustavili nepremičninski davek.

 • JohnSmith

  Ko pride kolaps (in ta sigurno pride!!!) ne krivite Brexit! To je samo izgovor. Stvari so v pogonu za polom že dolgo!

  Dokler bodo vsemu vladale židovske centralne banke se ljudstvu ne piše dobro!

  Smo v situaciji, kot je bila nemčija po 1.SV. Seveda so se jih nemci kmalu znebili ko so ugotovili kaj počnejo.

  • Mihilus

   Gre se za Khazarsko mafijo, ki se identificirajo kot Židje. To niso pravi Židje.

 • Razocarana

  Kakšna nova recesija? Evrospko gospodarstvo je že desetletje v recesiji zahvalujoč banikirjem in Eu uradnikom, in ko se je le-to končno začelo pobirati je Markel & co z uvozom ljudi iz tretjega sveta ki bodo samo Nemčijo stali v tem letu 20+ bilionov poskrbela da se Evropa ne bo pobrala iz recesije.

  Nemške in druge evropske banke imajo že par let probleme, tako kakor naše, z NLB na čelu katero moramo slovenski davkoplačevalci skoz zalagati z denarjem, isto je z ostalimi evropskimi bankami. Svetovni trgi vrednostnih paprijev so zaradi Brexita res malo na trhlih nogah, kar se dogaja ob vseh večjih svetovnih dogokih in manipulacijah ala Soros, vendar da bo recesija v kateri smo že par let dosegla dno bo krivo to da zahvaljajoč politikom in akivistom ki so povzročili migrantsko krizo v Evropi, ne bo dovolj denarja, kljub vsem kreditom ki so jih in jih še bodo vzeli na naš račun, da bi se stabiliziralo banke.

  Vendar kaj pa jaz vem, nimam nobenega magisterija iz ekonomije.

  • Mihilus

   V osnovi imaš kar prav. Če greš v detajle je resnica še mnogo bolj črna. V bistvu je tako zelo hudo, da mnogi niti verjeti nočejo.

 • Jadran

  mogoče bo pa EU končno vzela lekcijo zakaj tako vzhajajo evroskeptinčne stranke, če ne bo na naslednjih EU volitvah EU parlament večinoma evroskeptičen

  • Mihilus

   Tako skorumpiranega sistema kot je EU se ne da popraviti z glasovnicami.

   • janez.pokoncni

    Hja, bojim se, da imaš prav. Podobno velja za Slovenijo in od tukaj ideja o drugi republiki. Ko je vse povsem zasrano, je edina realna možnost očiščenja, vse postaviti na novo.
    Zato se nikoli ne bomo prav zavedali, kaj smo MI, ki smo bili pred 25timi leti odrasli, naredili generacijam potomcev s tem, ko smo dovolili tako zasrati državo.

    • AlojzZ

     Da, na novo. Ampak stare elite ODREZATI!

     • tarantela

      V vseh strankah!!!

     • janez.pokoncni

      Konkretno Slovenija. 1/2 problemov odpade avtomatično s privatizacijo, potem ostane še javni sektor. Tega bi morali enostavno omejiti z zakoni – prekopirati Švico!

 • PIA PlA

  Ne pozabite, da bo, če se VB res odcepi, denar, ki ga Britanija vplačuje v EU, ostal v Angliji. Tega denarja je kar veliko. Verjamem, da ga bodo znali Britanci bolje porabiti. Nekaj časa bo na VB pritisk s strani EU, vendar bo zaradi hudih problemov doma, EU morala popustiti.

  Vauxhalla, angleški Opel, je pred kratkim zaposloval. Iskal je več sto ljudi v novi tovarniški hali. Oglas so umaknili. Čakajo na boljše časa. Verjetno niso edini. Koliko pa je takih podjetij in podjetnikov, ki so začasno zamrznili svoje investicije, ne ve nihče.

  Brexit bo verjetno večji problem za EU, kot za VB. Tisti pijanček Juncker pravi, da EU v primeru Brexita ni v smrtni nevarnosti, zato pa upam, da bo Brexit njemu spodnesel stolček. Tip se je navadil, da vsem prekriva oči.

  • indijanka

   Drži. Razen, če bodo ZDA premaknile svoje kapitalske naložbe drugam. Namenjene so obvladovanju EU in ne VBja.

   • Mihilus

    Glavni strateški interes jim je, da Rothscild lahko obdrži svoj centralno banko. Vse ostalo potem sledi iz tega več ali manj samoumevno.

   • janez.pokoncni

    Nikoli, nikdar in še potem ne, ne bo ZDA naredila kaj resnega proti VB, čeprav odhod VB iz EUja ne more ustrezati niti Američanom.

    • indijanka

     Ne vem veš. VB so bolj podprle EU banke z izjavami, da London ostaja finančno središče sveta. Američani pa so napovedali dvig stroškov financiranja, posebne stresne teste in patronatske izjave.

     • janez.pokoncni

      VB bi morale šef EUja ne pa, da iz njega bežijo, to je dejstvo in to je bila želja ZDA. Kljub vsemu so odnosi VB in ZDA enostavno zgodovsnsko predobri, da bi lahko drug drugemu karkoli resno zamerili.

     • indijanka

      Tudi sama menim tako. Gre bolj za razkazovanje moči. Čeprav sem z zanimanjem spremljala teorije židovske zarote. Ker če držijo, potem bodo Židje podprli Nemčijo in kapital se bo preselil, kajne.

     • janez.pokoncni

      ;) Res je, če držijo. Sam vanje ne verjamem.

     • indijanka

      enako :)

  • janez.pokoncni

   VB ima presežka cca 9 milijard (ostanek, ki ga dobimo, če od vplačil odštejemo prejemke). Da bo Brexit večji problem za EU kot za VB je dejstvo!

   • indijanka

    Ker se je denar porabljal nesmiselno, nimamo pojma kaj to pomeni. Zato se pogledi usmerjajo bolj v trgovinsko izmenjavo in ceno, ki jo bo VB zanjo pripravljena plačati.

    • janez.pokoncni

     ABSOLUTNO STRINJAM!!!

     Denar, ki prihaja iz EU je … bljek od bljeka. Ogromno ga gre za dobesedno skoraj” organizirano mafijo, ki se ukvarja samo s tem, da prireja izjemno kompleksne birokratske traparije, ki jih prosilec mora izpolniti ob kandidaturi. Tudi sicer se ta sredstva delijo za “ubi bože” zadeve.
     EU denar je zelo zamazan denar. V bistvu zelo podoben vsem subvencijam. Jemlje se tistim, ki znajo in zmorejo, da se daje tistim, ki so dovolj brezobrazni in brezčastni, da zanj prosijo.:)
     Podobno je s socialno državo nasploh pa velja pravilo. Denar tistih, ki ga znajo zaslužiti delijo tisti, ki nimajo blage veze skoraj o ničemer (birokrati).

 • Johan

  Ne nakladajte in ne pište oslarij, Angleži so izkoriščali legalno Evropo, sedaj bo molo težje, pa še vedno !

  • Igor Kavalar

   Pol bi moral biti EU voditelji za izstop Britanije iz EU, če so izkoriščal EU kot npr. Grki.
   Politiki v Evropi pa so navijal zato da VB ostane in jo še naprej izkorišča.
   Kje je tukaj logika?

 • mona lisa

  Za delovni narod v Sloveniji se recesija nikoli ni končala.Plače in pokojnine so recesijske. Plače takih ki se imajo za elite in lahko počnejo kar jim je volja pa so takšne kakršne hočejo imet.

  • tramal

   Včasih je bil slovenski narod delaven danes pa vsi samo grabijo in kradejo in z nekaterimi izjemami čim manj delajo.Seveda ker smo dobili južnjake ki nikoli niso delali in so se slovenci kolikor jih sploh še ostalo navadili isto.

 • tramal

  Teh srednjeveških angležev pa res ni škoda.Z svojimi kraljicami in princi pa kaj vem kaj še so še kar v srednjem veku ,tako kot naši komunisti ki so še kar v drugi svetovni vojni.

 • BananaNjam

  Če mene vprašate, lahko tudi mi tej okosteneli EUkraciji z referendumom pomahamo v SLOVO.

  • Igor Kavalar

   Ah kje pa pri nas so referendumi (volja ljudstva) prepovedan, to se je že Brglez odločil zadnjič ko je samovoljno prepovedal zbiranje podpisov in s tem kršil temelj demokracije.

   • BananaNjam

    Zdaj, ko so Britanci šli, bodo pri nas pogoje za izvršbo ljudskega referenduma še bolj zaostrili in jih naredili za neizvršljive –> beri to kot diktaturo neizvoljene bruseljske birokracije na evropskim plebsom. Včasih je bila Avstroogrska ječa narodov. Nikoli pa si nisem mislil, da bom kdaj izrekel, da bo to postala tudi EU.

  • Igor Kavalar

   Sestanek EU voditeljev

   http://edition.cnn.com/2016/06/25/europe/brexit-eu-leaders-meet/

   Stališče Slovenije;

   Slovenian Prime Minister Miro Cerar said he respects “the democratically expressed will of the British people,” but also regrets the results of the vote. His remarks were in a news release issued Friday.
   Cerar said he thinks that after a “brief period of relative uncertainty on the international markets,” the development will “result in additional strengthening of the Union and incentives to carry out its reform that will allow us to face similar challenges more effectively, with a greater measure of solidarity and determination, and in a closer partnership.”

   He said Slovenia is “strongly committed to further enhancement of the European Union. ”
   “As its Member State, it does not expect that United Kingdom exiting the European Union will bring any major direct consequences for Slovenia. The long-term consequences of United Kingdom’s decision, however, will depend on the newly agreed form of cooperation between the UK and EU,” he said.
   He said he expects Cameron will notify Slovenia and other nations about the UK decision to depart from the EU and that the exiting procedures will be started soon, “pursuant to the Treaty of Lisbon.”

   • BananaNjam

    Obstoj naše oblastne garniture je odvisen samo od Bruslja. Pa naj bo leva ali desna. Ko pride na oblast, se klanja tujim ritim, na svoje ljudstvo pa se požvižga. Žal.

  • xtc

   Sploh te nismo vprašali tako ;da so tvoje neumnot nerelevantne jih lahko zadržiš zase:
   Preden paizuščaš neumnosti;kot večina levih čudakov pa najpreje premisli:kaj pomeni za GOSPODARSTVO IN sLOVENIJO IZTOP IZ u_s tistimi vašimi sanjami;kako bomo cveteli od izvoza v Rusijo in Kitajsko si lahko obrišete le zadnjico:

   • pravimariborcan

    a bos reko da je boris johnson in ta drugi komunist??? to so pravi domoljubi ki imajo jajca da povejo evropi da so na svoji zemlji oni sefi. vi levaki pa bi raje muslimansko govorili da bote ostali v evropi in kradli denar

    • BananaNjam

     Boris Johnson je kot konzervativec veliko naredil za London. Še več bo za Britanijo.

    • xtc

     To so zame idioti;ki tiščijo državo v gospodarski zlom in tisti ;ki trolate kar tako oz:iz komentarjev razberem da nimate pojma o gospodastvu ampak le po oštirsko:

     • pravimariborcan

      ti nimaš pojma. tipični levak raje bi mel da anglijo zavzamejo migranti pa da gre cela država v drek tako pa še gospodarsko. angeži so povedal stop migrantom in za domovino ki jo bodo sami opravljali ne pa francija in nemčija in arabija, ker oni so na svojem gospodarji in cela evropa jim bo sedaj sledila.

     • xtc

      Poslušaj čudak;aNGLIJO SO PRAKTIČNO ŽE ZAVZELI IMIGRANTI IN TO SKORAJ DO šKOTSKE MEJE VEČINA MEST IMA GETOV KOT PES BOLH A NE RAVNO TRENUTNO ZARADI mERCKLOVE;AMPAK ŽE OD WW DVE NAPREJE SE JIM PRIDNO SELIJO TJA RAVNO ZARADI TUDI LUKNJAVE ZAKONODAJE ;KI SO SI JO SPISALI SAM zaradi katere lahko državljani bivših kolonij(njihovih) dokaj enostavno dobijo držasvljanstvo:
      Pojdi po večjih Angleških mestig;skoraj že tretjina prebivalcev ne zna angleško _ja to je realnost:
      D si bedak ti še očitno ni jasno;kaj si gospodar na svojem ;če ti odhaja Škotska;S irska;Giblartar in se ti umika gospodarstvo;ti sires maloposestnik_katerega domet je le vaška gostilna in bratci tam ;širše očitno ne gre:

   • BananaNjam

    V demokraciji se lahko oglasim tudi JAZ! In moj predlog je veliko pametnejši od tvojega kulturnobojnega(levodesnega) lapanja. Tam, kamor EU zdaj drvi, jo čaka itak polom. Ne more EU postati velesila, če bo izžemala posamezne članice in ljudi spravljala v revščino samo zato, da bo par koritnikov vsak dan imelo na krožniku Wienerschnitzel s krompirjevo solato.

 • xtc

  Nova recesija je bila že praktično tu;brexit jo je dejansko le pospešil:
  Zelo verjetno je ;da bo VB po določenem času zopet pristala v EU;SAJ JE JASNO DA SE UTEGNE RAZLETETI NA VEČ SELOV;PA TUDI UMIH GOSPODARSTVA BI SE LAHKO HITRO ZGODIL;KAR BI LAHKO POVZROČILO ZAPIRANJE FIRM NA oTOKU;POVEČANO BREZPOSELNOST IN NEMIRE:
  kDOR JE VIDEL SEDAJŠNJE TREZNEJŠE KOMENTARJE jOHNSONA MU JE JASNO ;DA SO PREPOTENTNI POLITIKI;ŠELE ZDAJ DOJELI ;DA SO SI ZASADILI NOĆ V KOLENO:
  Za raznimi floskulami o domoljubju in tem bodo prileteli računi v stilu stagnacije gospodarstva zapiranja firm;umika citija;nastopitev carin in drugih ovir;ter tisto kar Franceki komajčakajo opustitev nadzora nmad ladjami za VB:
  Dejstvo je da VB nebo odšla iz EU bo pa prišlo do kupa pretresov in sprememb znotraj EU: kajti politiki v svoji silni želji priti na oblast pogostoma naredijo nepopravljivo škodo gospodastvu in zelo hudo bo(Johnson je to očitno že dojel);če se bo zaradi populizma začela večati brezposelnost in umikati bankirji in podjetja in bo treba dvigniti davke itd:
  Skatka populisti niso nikakršni domoljubi ampak težava naroda;domoljubi bi bili ;če bi pretehtali posledice svojih dejanj in škodo ;ki jo bodo povzročili in nato poizkusili isti cilj doseči z kar najmanj škode zza državo:
  Definitivno pa nova kriza je tu z ali brez brexita in to že nakazuje usihajočainvesticijska politika povsod po Evropi:
  Je pajasno ;DA PA SE SEDAJŠNJA POLITIKA IN eu birokracija definitivno več nebo mogla nadaljevati in bodo potrebne spremembe in brexit je očitno začetnik tega:

 • janez.pokoncni

  Škotski parlament lahko da VETO na Brexit in predsednica škotske vlade je že napovedala, da bodo to tudi storili.

  http://www.theguardian.com/politics/2016/jun/26/nicola-sturgeon-new-scottish-referendum-brexit

  • xtc

   Edino pametno:
   Preberi si raje spodaj komentarje “oštirskih domoljubov”;pa se boš hitro vprašal kje je več norih v umobolnicah ali na prostem:
   Jasno je ;da bo treba spremembe v EU VENDAR BI MORALI bRITANCI NAJPREJ NAJTI ZAVEZNIKE nato pa skupno stisniti za vrat Mecklovo;jUNCKERJA IN CO TER evro birokracijo in nato zahtevati spremembe:
   Tko pa so naredili veliko s*** lomi se jim ozemeljsko država;pa tudi gospodarske težave bodo udarile:In Johnson je že dojel ;da je zabredel in že vleče besede nazaj:

   • janez.pokoncni

    Že tri dni berem in razumem, zakaj smo v pizdovcih.

    • xtc

     Težava “oštir dr_jev” za vse je v tem ;da po parih pirih obvladajo vse in nič:
     Večina teh čudakov ne dojema da je večina britanskega gospodarstva v tujih rokah in da vsak stres odžene vlagatelje;še sploh pa finančno industrijo nore odločitve lahko v par mesecih pustijo za posledico par deset ali stotisočev brezposelnih;če pride do večjega šoka;sploh v primeru ;da bodo deli VB ostali vEU:TREBA JE VEDETI IN RAČUNATI TUDI Z UPADOM STANDARDA:TEŽAV Z CARINO;PREHODI MEJA;DELOVNO SILO ITD
     Skratka;če se nekaj večjih investitorjev enostavno odloči zapustiti VB IN TAM ZAPRE TOVARNE_BO BESEDA DOMOLJUBLJE HITRO ZBLEDELA ŠE SPLOH ČE UPADE STANDARD:

 • xtc

  Moram pa dodati še nekaj:
  Ko berem oštirsko kavantaške populistične komentarje spodaj me malodane pobaše smeh do solza;če zadeva na koncu nebi bila tragična:
  Velika usta domoljuja in cvetočih obljub in miselnih izdelkov:
  Vendar pa dragi kolegi_Tudi Adi je bilvelik DOMOLJUB samo posledice tega pa so uničile pol Evrope in Nemčijo:
  Skratka ;daleč od tega ;da je EU OK;VENDAR RAZNI POPULISTI NISO SPOSOBNI DOJETI;DA V DANAŠNJEM SVETU REŠITVE PAČ NISO VEČ TAKO ENOSTAVNE IN BREZ HUDIH POSLEDIC IN DOMOLJUB REŠUJE DRŽAVO NA NAČIN KJER JI NAREDI NAJMANJ ŠKODE IN DOSEŽE NAJVEČJI USPEH:

  • pravimariborcan

   pa ka ti lapaš če bi orban take govoru nebi meli nikol ograje. levaki bi
   sam neki filozofiral noben pa nebi nič naredu za blagor svoje domovine.

   • janez.pokoncni

    Kaj pa je levega v njegovih komentarjih??

 • BananaNjam
 • BananaNjam
 • dr Janez Sveti

  Borze niso nič drugega kakor stavnice!
  Dr Janez Sveti genij

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!