Madžarska v bran svobodi govora: Pravosodna ministrica napovedala oblikovanje delovne skupine, ki bo poskrbela za zaščito svobode govora na socialnih omrežjih

Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga (vir: Facebook)

Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga je minuli vikend naznanila, da bodo začeli s preiskavo o cenzuri političnih mnenj na socialnih omrežjih na Madžarskem in v EU. Madžarska si namreč prizadeva za čim večjo svobodo govora, sami silicijevi velikani pa nimajo pravice vzeti svobode govora madžarskim državljanom.

Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga je na Facebooku napovedala, da se bo formirala delovna skupina znotraj njenega ministrstva, katere naloga bo “raziskati možnosti za pravno okolje, ki bi zagotovilo transparentnost ponudnikov socialnih medijev – tako na ravni EU kot na nacionalni ravni”.

Kakor stvar vidi Varga, namen socialnih omrežij ni vmešavanje v volitve, kar pomeni, da nimajo pravice, da bi posameznikove politične komentarje lahko cenzurirali. Socialna omrežja “morajo biti transparentna in se držati pravil demokracije. Morajo ubogati.”

Az Igazságügyi Minisztériumban létrehozunk egy munkacsoportot, amely azt vizsgálja, milyen lehetőségek vannak nemzeti és…

Gepostet von Varga Judit am Sonntag, 11. August 2019

Medtem ko je francoski predsednik Emmanuel Macron od silicijevih velikanov po poročanju Breitbarta zahteval, naj cenzurirajo “sovražni govor” v Franciji, in Rusija po pisanju Reutersa zahteva cenzuro nelegalnih protivladnih protestov, so Madžari tisti, ki od silicijevih velikanov zahtevajo svobodo govora za uporabnike socialnih omrežij.

Kdo je na strani svobode govora in kdo je v resnici totalitarec?
Tu lahko v praksi vidimo, kdo je na strani svobode govora in kdo je v resnici totalitarist. Namreč, enako kot Francija je tudi EU v zadnjih letih pritisnila na socialna omrežja, naj odstranijo “sovražni govor”, in predstavila denarne kazni v višini 50 milijonov evrov za korporacije, ki se te direktive ne bi držale.

Ivan Šokić