fbpx

Madžarska: Več sto milijonov pobitih terja mednarodni dan spomina na žrtve komunističnih režimov

Foto: arhiv Nova24TV

Komunistične diktature predstavljajo tragični del skupne zgodovine človeštva, in ne samo zaradi števila ubitih ljudi,” je pojasnil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Ti režimi so več sto milijonov ljudi fizično in psihično uničili, generacije pa so se znašle v brezupnih razmerah, je poudaril.

Madžarska bo Združenim narodom predlagala razglasitev mednarodnega dneva spomina na žrtve komunističnih režimov, je danes napovedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.

Ne moremo dopustiti relativizacije komunističnih zločinov na mednarodni ravni ter odvratnih in brezobzirnih poskusov prirejanja zgodovine,” je dejal Szijjarto.

Če bo politična volja, bo resolucija sprejeta prihodnje leto
Madžarska vlada je že začela pripravljati predlog resolucije Generalne skupščine ZN, s katero bi razglasili mednarodni dan spomina na žrtve komunističnih režimov, je povedal madžarski minister. Izrazil je upanje, da bo GS ZN resolucijo o tem sprejela na zasedanju septembra prihodnje leto.

Péter Szijjártó (Foto: epa)

Napovedal je, da bo o tem že prihodnji teden govoril s kolegi iz držav višegrajske četverice. Želi pa, da bi o tem decembra na zasedanju v Bruslju razpravljali tudi zunanji ministri Evropske unije.

Rok Kranjc