fbpx

Sledi umora malteške novinarke vodijo direktno v kabinet socialističnega predsednika vlade

Foto: STA/Printscreen/epa

Kljub temu, da je dogajanje na Malti v zvezi z umorom preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia, ki se je pred smrtjo ukvarjala z razkrivanjem korupcije, v katero so vpleteni kako malteški podjetniki kot tudi politiki, izredno zaskrbljujoče, pa se socialisti glede tega sprenevedajo in se raje ukvarjajo s Poljsko in Madžarsko in trdijo kako naj bi bila v teh dveh državah problematična vladavina prava. Ker na Malti vladajo socialisti, so prizanesljivejši, čeprav gre za očitna dvojna merila. 

Dogajanje na Malti je preko Twitterja problematiziral predsednik poslanske skupine EPP (Evropska ljudska stranka) v Evropskem parlamentu Manfred Weber, v tem primeru gre namreč le za vpletenost politikov na vodilnih položajih. Odstopili so ministri, aretiran pa je bil celo vodja kabineta predsednika vlade. Weber je glede problematike jasen in izpostavlja, da Evropska unija ne more več molčati.

Spomnimo. Malteška novinarka Galizia je oktobra 2017 umrla v sumljivih okoliščinah, v eksploziji avtomobila, kjer je bilo najdeno izredno močno plastično razstrelivo semtex. Novinarka, ki je bila brez dlake na jeziku, je sprožila preiskavo o tako imenovanih “panamskih dokumentih”, v katerih so bili razkriti korupcija na Malti, pa tudi številni korupcijski škandali po vsem svetu. Smrt novinarke je med ljudmi sprožila val ogorčenja in zahteve, da je treba umor temeljito preiskati in na vsak način najti odgovorne zanj. Trije ljudje čakajo na sojenje v povezavi z njenim umorom, vendar še vedno ostaja vprašanja, kdo je tisti, ki je ukazal njeno smrt.

Foto: epa

V zadnjih dneh so se okrepile preiskave glede umora potem, ko je bil domnevni posrednik v umoru deležen predsedniške pomilostitve v zameno za izročitev dokazov. Tako je bil aretiran eden izmed najbolj vplivnih podjetnikov na Malti, v nadaljevanju policijskih preiskav pa je sledil odstop velikega števila vladnih funkcionarjev. Hitro veriga dogajanja ta teden sprožila ulične proteste in kaotične prizore v parlamentu.

Nihče izmed obtožene trojice, še ni bil obtožen, da je naročil umor. V medijih so kot potencialnega posrednika umora imenovali voznika taksija Melvina Theumo. Aretiran je bil na začetku novembra v povezavi z ločeno preiskavo, a je ta policiji obljubil, da bo v zameno za imuniteto posredoval dokaze. Kmalu zatem je bil na svoji luksuzni jahti aretiran eden najbolj ugledih poslovnežev na Malti Yorgen Fenech, vodja podjetniške skupine Tumas in direktor energetskega podjetja Electrogas. Z obeh mest je ta nedavno odstopil, sicer pa so ga v lanskem letu identificirali kot direktorja misterijoznega podjetja 17 Black, registriranega v Dubaju in vpletenega v panamske dokumente.

Foto: epa

Tudi podjetnik Fenech ponuja informacije v primeru pomilostitve
Novinarka Galizia je osem mesecev pred smrtjo pisala o podjetju 17 Black in navedla, da naj bi ta imel povezave z najpomembnejšimi predstavniki vlade. Malteški mediji navajajo, da podjetnik Fenech dobro pozna Theumo, domnevnega posrednika v umoru, ker naj bi ta delal kot voznik taksija v njegovem stanovanjskem poslopju. Po poročanju Reutersa naj bi Fenech policiji v zameno za oprostitev obljubil informacije, zelo nevarne za oblast. Resnost škandala potrjuje tudi dejstvo, da prihaja do serije odstopov. Minister za turizem Konrad Mizzi je odstopil, začasno je z opravljanjem svoje funkcije prenehal minister za gospodarstvo Chris Cardona. Do prevetritve je prišlo tudi v kabinetu predsednika vlade. Njegov vodja kabineta Keith Schembri, čigar ime se je znašlo med zadnjimi zapisi na blogu umorjene novinarke, je namreč prenehal z opravljanjem svojih zadolžitev potem,  ko je bil ta zaslišan s strani policije.

(Eden izmed osumljencev) Foto: epa

Tomčeva opozarja na dvoličnost socialistov
Weber izpostavlja, da v stranki EPP nujno pozivajo k razpravi o preiskavi umora malteške novinarke. “Pričakujemo močan odziv s strani nove Evropske komisije. Evropski parlament se je zmeraj zavzemal za spoštovanje vladavine prava. Za Malto je čas napočil sedaj.” Razmere na Malti je problematizirala tudi evropska poslanka Romana Tomc, ki je zapisala: “Kaj se dogaja na Malti, ki jo vodijo socialisti? Sledi umora novinarke vodijo v kabinet predsednika vlade, ministri obtoženi korupcije. Ampak problematična je vladavina prava na Poljskem in Madžarskem. To je ta dvoličnost socialistov! Enaka merila za vse!”

V zadevi se je oglasila tudi evropska poslanka Tanja Fajon in v odzivu na zapis Tomčeve zapisala: “Sem isto vprašala sinoči kolege na naši skupini S&D. In pozvala, da izvemo več. Ne pisati na pamet. Enaka merila za vse, tako je! Pojasnili so, da poteka preiskava in dokler tako je, ni na nas, da delamo zaključke. Ko bo čas, pa bomo. Bom med prvimi, če bo treba.”

Če množične aretacije in na splošno izredno napeto dogajanje na Malti, Fajonovi ne predstavljajo zadostnih razlogov, da bi se ta strinjala s pozivom k razpravi o preiskavi umora malteške novinarke, se človek vpraša, kaj vse se še mora zgoditi, da se sploh zgane? Glede na to, da je bila Fajonova, ki se rada razglaša za veliko pravičnico, v preteklosti celo novinarka, je težko razumeti, da nima zadostne empatije, da bi obsodila umor novinarke, ki si je upala dregniti v jedro korupcije, za kar je plačala s svojim življenjem. Socialisti se očitno pač ne zganejo, ko gre za probleme v državi, ki jo vodijo socialisti, saj ne želijo priznati svojih grehov, torej prisotnosti korupcije v državi, ki vodi do samega političnega vrha in vodilnih podjetnikov. Lažje je pač kazati s prstom na druge in preusmerjati pozornost.

Hana Murn