fbpx

Madžarska bo bojkotirala razpravo Evropskega parlamenta o Madžarski

Viktor Orban (Foto: epa)

Madžarska vlada ne bo sodelovala v evropski parlamentarni razpravi o spoštovanju pravne države na Madžarskem, ki bo naslednji teden. “Ni razlogov za razpravo,” je dejal Gergely Gulyas, vodja urada Viktorja Orbana.

Razprava je določena za 30. januar v Bruslju, razlog pa naj bi bili nedavni dogodki v zvezi s pravno državo in temeljnimi pravicami na Madžarskem. A Gulyas je prepričan, da je vprašanje pravne države le “izgovor za sankcioniranje Madžarske, ker je bila prva država, ki je jasno izrekla, da zavrača migrante”. Ob tem je spomnil, da bo mandat sedanje sestave Evropskega parlamenta potekel maja, ter dodal, da si vlada prizadeva za “anti-migrantsko večino”, ki bo na prihajajočih volitvah v EP zamenjala “sedanjo, pro-migracijsko večino”, piše Voice of Europe.

Gulyas je prepričan, da je Evropski parlament presegel svoje pristojnosti in iskal “nove načine za podporo migracijam”. Evropske institucije bi morale ostati “v okviru pogodb”, je dejal ter dodal, da gre pri napovedani razpravi na temo spoštovanja pravne države na Madžarskem za izsiljevanje.

Orbanov vodja urada je še izjavil, da se je ameriški financer George Soros v tekočem ciklu kar 21-krat sestal z vodstvom Evropske komisije, kar pa je “nelegitimen poskus” vplivanja na komisijo.

M. S.