fbpx

Madžarska žanje rezultate svoje družinske politike: Najvišja rodnost v zadnjih 20 letih!

Madžarska družina v času samoizolacije (Foto: epa)

Madžarska s svojo družinsko politiko že žanje uspehe, število porok je tako pri njih najvišje v 40 letih, rodnost je najvišja v 20 letih, ločitev pa tako malo ni bilo nikoli v zadnjih šestih desetletjih. Nadalje je bilo januarja 2020 na Madžarskem 9,4 odstotka več rojstev kot v enakem mesecu leta 2019. V luči epidemije novega koronavirusa bodo nekatere ukrepe še okrepili in nekatere dodali. Kljub podpori takšnim politikam, ki jo madžarska vlada uživa doma, pa se tuji nasprotniki trudijo spodkopati njihov ugled. Švedska, ki demografske težave raje rešuje z množičnimi migracijami, je šla tako daleč, da je zaradi družinske politike poklicala na zagovor madžarskega veleposlanika v Stockholmu.

Namesto, da bi se demografske težave Madžarska odločila reševati z množičnimi migracijami, so se tam raje odločili za spodbujanje rodnosti s spremembami družinske politike. “Leta 2010 smo se odločili zgraditi do družin prijazno državo … Naš glavni cilj je bil odpraviti bremena, s katerimi se soočajo pari, ki si želijo imeti otroke,” je v intervjuju za Breitbart povedala madžarska državna sekretarka za področje družin, mladine in mednarodnih zadev Katalin Novák.

Madžarska s svojo družinsko politiko že žanje uspehe
“Zadnji demografski podatki govorijo sami zase, število porok je najvišje v 40 letih, rodnost je najvišja v 20 letih, ločitev pa tako malo ni bilo nikoli v zadnjih šestih desetletjih,” je še pojasnila 42-letna pravnica, ki je od leta 2017 podpredsednica vladajoče stranke Fidesz. Nadalje je bilo januarja 2020 na Madžarskem 9,4 odstotka več rojstev kot v enakem mesecu leta 2019. Kot je ta teden na tiskovni konferenci napovedala Novákova, bo vlada nadaljevala s podpiranjem družin tudi v času epidemije novega koroanvirusa.

Tako bodo madžarske družine še vnaprej upravičene do subvencij za stanovanja in finančnih podpor pri nakupu avtomobilov, nadaljevale pa se bodo tudi gradnje vrtcev. V luči epidemije pa z namenom podpore družinam dodatno uvajajo možnost podaljšanja starševskega dopusta, študijskih kreditov za odrasle in prekvalifikacija poklica. “Zahvaljujoč načrtu za zaščito družin bo vlada dala 800 milijard forintov nazaj družinam,” je še pojasnila Nóvakova.

“Madžarska meni, da se moramo zanašati na naše notranje vire, kar pomeni podporo družinam in omogočanje mladim parom, da imajo otroke. Drug pristop trdi, da je polovica sveta prenaseljena, na drugi polovici sveta pa število prebivalcev upada in skladno s tem bi razliko le uravnotežili,” je še pojasnila Novákova in dodala: “Podučujejo in stigmatizirajo nas samo zato, ker smo ubrali drugačno pot. Izpostavili smo se dolgotrajnim napadom skozi leta, a dejstva so dejstva in rezultati so jasni, zato tudi uživamo podporo madžarskih ljudi.”

Katalin Novák (Foto: epa)

Švedska zaradi družinske politike poklicala na zagovor madžarskega veleposlanika
Glede Švedske, ki je zaradi madžarske družinske politike na zagovor poklicala madžarskega veleposlanika v Stockholmu, je bila Novákova diplomatska. “Po nezaslišani izjavi njihovega družinskega ministra so mi mnogi Švedi zagotovili, da bi bila pri njih precej dobrodošla takšna politika do družin,” je pojasnila in dodala, da ne bo podučevala drugih vlad, pač pa bo počakala, da jih bodo te spoštovale, še navaja rmx.

Rok Krajnc