fbpx

Madžarska zapira železniške mejne prehode s Hrvaško

Foto: epa

Madžarska bo v nedeljo za 30 dni zaprla vse tri železniške mejne prehode s Hrvaško, je napovedala Budimpešta. Madžarski notranji minister Sandor Pinter je pojasnil, da so se v Budimpešti za to potezo odločili “zaradi zaščite javne varnosti”.

Gre za železniške mejne prehode Kotoriba-Murakeresztur, Koprivnica-Gyekenyes in Beli Manastir-Magyarboly, prek katerih je Hrvaška lani na Madžarsko z vlaki pošiljala na tisoče beguncev in migrantov, ki so pot nato nadaljevali proti Nemčiji. Prevoz ljudi je potekal, dokler Madžarska na meji s Hrvaško ni postavila žične ograje, nakar je slednja celotni migrantski tok preusmerila proti Sloveniji.

Madžarska je svojo odločitev objavila, potem ko so se policije Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije dogovorile, da bodo organizirano in nadzorovano z vlaki in avtobusi vozile begunce z makedonsko-grške meje proti Avstriji in Nemčiji. Objava pa je sledila tudi po srečanju Tomislava Karamarka in Viktorja Orbana, ki sta se v Bruslju pogovarjala o krepitvi odnosov med državama.

Na srečanju ni bilo govora o zaprtju železniškega prometa
Ti so se občutno poslabšali med begunsko krizo, med katero je Madžarska za nekaj tednov zaplenila tudi enega od hrvaških vlakov, ki je prevažal begunce. Karamarko in Orban v četrtek nista omenjala možnosti, da bi Madžarska lahko zaprla železniški promet s Hrvaško.

Karamarko je po srečanju z Orbanom poudaril, da je glede begunske krize treba čim prej natančno določiti skupno strategijo in poskusiti s skupnimi močmi rešiti ta veliki humanitarni problem. “To lahko naredite samo, če ste v dobrih odnosih s sosedami in če obstaja skupen načrt na ravni Evropske unije,” je ocenil.

N. K., STA