Migrantski kamp “džungla” v Franciji jabolko spora med zvezdniki, aktivisti in francosko oblastjo

Datum:

Namestitveni center v Calaisu v Franciji je prerasel v pravo malo mesto. Migranti imajo svoje skupnosti, šolo, mošejo in trgovinice. Čeprav je bivanje precej pod standardi, določenimi s strani ZN, obstajajo zoper težnje, da bi Francija tam šotorišča porušila in postavila kontejnerje za bivanje, močna nasprotovanja nekaterih aktivistov: “Če stvari delujejo dobro, zakaj bi jih porušili?”

V namestitvenem kampu v Calaisu, ki mu pravijo tudi “džungla”, je zraslo pravo migrantsko mesto. Da imajo migranti v kampu svojo šolo, več trgovinic, mošejo in se tam celo poročajo, smo že pisali. A francoske oblasti želijo zaradi neurejenih razmer šotorišče sedaj podreti in na tem mestu postaviti več kontejnerjev, v katerih bi lahko bivali migranti.

Foto: epa
Foto: epa

‘Zakaj bi postavljali kontejnerje, če stvari v šotorih delujejo dobro?’
Večina migrantov ima v Calaisu namreč le “začasen postanek” na poti v Veliko Britanijo, a jih britanska vlada, ki se boji, da bi s tem spodbudila še več drugih migrantov, da tvegajo svoje življenje in se preko nevarnih poti podajo čez Sredozemlje v Evropo in nato v Veliko Britanijo, ne želi sprejeti, poroča Daily Mail.

A prav britanski prostovoljci naj bi bili najboj zaslužni za to, da kamp deluje tako, kot deluje, in da so migranti v njem očitno zadovoljni. V britanskem The Guardianu se David Kraft sprašuje, zakaj bi bilo sploh potrebno zrušiti šotorišče in postaviti nastanitvene kontejnerje, če stvari v džungli očitno delujejo povsem dobro.

Foto: epa
Foto: epa

Britanski zvezdniki bi želeli, da vsaj otroke sprejme Velika Britanija
Na drugi strani pa je 145 znanih britanskih osebnosti, med drugim tudi Benedict Cumberbatch, Stephen Fry, Jude Law, Colin Firth in Idris Elba, na britanskega premierja Davida Camerona naslovilo pismo, naj v državo sprejme vse migrante, še posebno vse otroke iz Calaisa. Kot pravijo, bi rušenje kampa ”uničilo domove več tisočim družinam, zato jim morajo pomagati”, poroča Daily Mail.

 

Standrad v kampu je slab, soočajo se tudi s kriminalom
V pismu britanski zvezdniki francoske oblasti tudi pozivajo, naj prenehajo z rušenjem kampa, s katerim naj ne bi bilo nič narobe. Čeprav je standard bivanja v njem še vedno precej nižji od standarda, ki ga zahtevajo Združeni narodi, pa so si migranti ustvarili svoja pravila in svojo skupnost, kar je očitno dovoljšen razlog, da želijo nekateri rušenje kampa preprečiti.

”Imajo skupinske sestanke, na katerih želijo govoriti o načinih, kako naj zmanjšajo kriminal v kampu. Hkrati se pogovarjajo tudi o tem, da bodo ustanovili mladinski center in nogometni klub, da bodo mlade z nečim zaposlili,” je v svoji kolumni zapisal David Kraft in dodal – v Calaisu obstaja upanje. Zakaj bi ga torej podrli?

M. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Radgonske gorice za svoje vino dobilo šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Z motorjem varno v poletje

V poletnih mesecih, še posebej pa ob koncih tedna,...