fbpx

Madžarski in slovaški premier usklajena glede vprašanja migracij – “Napadajo nas, ker smo uspešni!”

Viktor Orban in Peter Pellegrini (foto: epa)

Premier Viktor Orban je za slovaško televizijo v nedeljo dejal, da je bil tarča v Bruslju zato, ker trdno stoji za politiko madžarske vlade in Višegrajske skupine (Madžarska, Poljska, Češka, Slovaška) in ker je ta uspešnejša od tiste, ki jo imajo v  Zahodni Evropi. “Nekatere kritike ciljajo name ne zaradi Madžarske, ampak zaradi V4,” je prepričan. “Napadajo nas, ker smo uspešni. Ne pozabimo, da tudi v sami Evropski uniji obstaja tekmovanje med seboj,” je še dodal. “Nekatere zgleda muči hiter napredek srednje Evrope.”

V pogovoru, v katerem je sodeloval tudi Peter Pellegrini, predsednik vlade na Slovaškem, je Orban še dejal, da bodo morale države V4 vzdržati pritiske iz Bruslja, medtem pa bo morala Zahodna Evropa sprejeti dejstvo, da je V4 trenutno gonilo gospodarstva EU, brez katerega ne bi bilo gospodarskega razvoja.

Slovaški in madžarski premier skladna glede vprašanja migracij
Peter Pellegrini pa je v pogovoru dejal, da je čas potrdil, da so rešitve V4 o vprašanju migracij prave. “Zahodna Evropa se končno začenja prebujati in sprejemati nekatere rešitve, ki jih predlagajo države Višegrajske skupine.” Tako Orban kot Pellegrini sta poudarila pomembnost zaščite zunanjih schengenskih meja EU. Voditelja sta se tudi strinjala, da ponovna vzpostavitev nadzora na notranjih mejah za Evropo ni pot naprej. Kritična sta bila tudi do Bruslja, saj menita, da morajo o tem, koga želijo spustiti v državo, odločati države članice, ne pa Bruselj. Za nesprejemljivo potezo EU sta označila financiranje le tistih držav, ki sprejmejo migrante. Orban je dejal, da sredstva EU niso “enosmerna ulica“, saj imajo zahodne države še več koristi od gospodarskih dosežkov srednje Evrope, poroča Voice of Europe.

Foto: epa

Orban je zaključil s kritiko zunanje politike EU, češ da so jasno izpostavili “svoje cilje” glede reševanja vprašanja migrantov v Evropi. “Verjamemo, da migracije uničujejo Evropo. Za nas je Madžarska na prvem mestu in zato zavračamo predloge iz Bruslja, ki podpirajo migracije ali obvezno ponovno naselitev migrantov.”

A. G.