fbpx

Madžarski premier: “Krščanstvo je zadnji up Evrope. Zahod propada zato, ker ni sposoben uvideti, da je Evropa napadena!”

Foto: Twitter

Madžarski premier Viktor Orban je v svojem letnem nagovoru povedal, da je krščanstvo zadnji up Evrope, ter obtožil politike v Bruslju, Berlinu in Parizu za propad krščanske kulture in širitev islama. V aprilu bodo na Madžarskem potekale parlamentarne volitve, v katerih trenutne ankete Orbanovi konservativni stranki Fidesz napovedujejo še tretjo zaporedno rekordno zmago.

Premier Orban je v svojem letnem nagovoru povedal, da bo njegova vlada nasprotovala poskusom Združenih narodov in Evropske unije za “povečanje migracije” po svetu. V ognjevitem nagovoru, je, kakor prenaša Daily Mail, povedal, da bo islam kmalu “trkal na vrata srednje Evrope” tako z zahoda kot z juga. Zaradi tega je madžarski premier pozval h globalnemu zavezništvu proti migraciji. V svojem govoru je povedal, da zahodno Evropo prevzemajo muslimani, medtem ko so “rojeni Nemci izrinjeni iz večine velikih nemških mest, saj migranti vedno prvo zavzamejo velika mesta”.

Orbanov govor je bil uvertura v začetek politične kampanje pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo potekale teden dni po veliki noči. Po pričakovanjih trenutnih rezultatov anket naj bi Orbanova Fidesz osvojila zgodovinski tretji zaporedni mandat s prepričljivo večino. Kljub svoji priljubljenosti med Madžari pa ga lakaji Evropske unije ne prenesejo. Orbana to ne moti, saj so mu neprestani spori z Brusljem utrdili mesto zagovornika krščanske Evrope.

Višegrajska skupina držav raste
Večina konfliktov z Brusljem se je nanašala na migrantsko krizo, ki se je začela leta 2015 po nespametni izjavi nemške kanclerke Angele Merkel. Ti spori z EU so se samo še zaostrili, odkar se bližajo volitve na Madžarskem. Doma na Orbana gledajo kot na politika, ki je Madžarsko rešil iz ekonomskega propada z uvedbo nadzora nad javno porabo in tako poskrbel, da je država dobila nazaj bonitetno oceno, ki je privabila investitorje. Ta je namreč med finančno krizo leta 2008 dosegla nivo “smeti”.

Sveta maša v katedrali poljske armade. (vir: Twitter)

“Verjamem v preproste stvari – delo, domovino, družino. Cenimo delo, pomagamo družinam in ščitimo našo identiteto. To je madžarski model, to je naša prihodnost.” Čeprav ga nasprotniki označujejo za avtoritarnega, pa rezultati govorijo zase. Številni voditelji držav srednje Evrope so sledili Orbanovemu zgledu. Ob tem je v govoru izpostavil, kako se politična slika Evrope počasi spreminja na bolje. Med svojimi zavezniki je naštel Slovaško, Češko in Poljsko. Zmaga za Berlusconijevo stranko v Italiji bi okrepila nacionaliste v Evropi. “V4 je stabilna, Hrvaška se je obrnila v pravo smer, Avstrija je stopila na smer patriotizma in na Bavarskem CSU ustvarja odpor.”

“Krščanstvo je zadnji up Evrope. Naše najhujše nočne more se lahko uresničijo. Zahod propada zato, ker ni sposoben uvideti, da je Evropa napadena,” je dodal Orban.

Milijarder George Soros (vir: Twitter)

Soros predstavlja nevarnost
“Kakorkoli zveni absurdno, nam grozi nevarnost z zahoda, od politikov v Bruslju, Berlinu in Parizu,” je povedal Orban ob gromkem aplavzu. “Seveda se bomo borili in uporabili vedno močnejša pravna sredstva. Prvo je zakon ‘Stop Sorosu’.” Milijarder madžarskega rodu George Soros je znan po financiranju levičarskih organizacij in podpiranju politike odprtih mej. Orban je Sorosa primerjal z lutkarjem, ki želi v Evropi spodkopati kulturno in ekonomsko neodvisnost. “Soros ni antagoniziral samo nas, temveč tudi Anglijo, predsednika Trumpa in Izrael. Vsepovsod, kamor gre, naj bi sprejeli migracijo. Ne bo delovalo. Nismo sami in borili se bomo skupaj ter uspeli,” je zaključil svoj govor.

Ivan Šokić