fbpx

Madžarski premier Orbán napoveduje boj brez rokavic: Nova levo usmerjena nemška vladna koalicija je naklonjena priseljevanju

Madžarski premier Viktor Orban (Foto: epa)

“Ena stvar je gotova: obdobje dvoumnosti, prikrite politike in divjanja se je končalo z Merklovo,” je zapisal Orbán in dodal: “V novo dobo vstopamo brez rokavic.”

Predsednik madžarske vlade Viktor Orbán je v ponedeljek na spletni strani objavil pismo, ki je ob upokojitvi nemške kanclerke Angele Merkel. V pismu, objavljenem v angleščini in nemščini, je zapisal, da bo “košček življenja srednjeevropejcev odšel z njo”. Sodelovanje Nemčije in Madžarske pred obdobjem migracijske krize je bilo trdno, saj je Merklova po Orbánovih besedah “razumela” njih, saj je odraščala v komunizmu, Madžarska pa je “razumela” njo. Ta vez, ki je bila skozi leta skovana, pa se je pretrgala z migracijsko krizo, saj so na dan prišle “globoke filozofske, politične in čustvene razlike med državama tako glede naroda kot svobode in vloge Nemčije,” je zapisal Orbán.

Meni, da se je v času migracijske krize razkrila tudi razlika vrednotenja domovine, ki je za Madžare bistvena, medtem ko je bila Nemčija na nasprotni strani poti od “evropske civilizacije” in problematike z migranti niso jemali kot težavo, ampak celo kot nekaj dobrodošlega v smislu moralnega izida. “Vlakna evropske enotnosti so se trgala in tega ni bilo mogoče ustaviti. Migracije, spol, federalizirana Evropska unija, dehumanizacija Evrope. Za obnovitev evropskega sodelovanja bo potreben nadčloveški trud,” je pojasnil Orbán.

Angela Merkel (Foto: epa)

Sledi nova “pronemška evropska agenda”
Eno vprašanje, ki se premierju Madžarske poraja v pismu, je tudi, ali je glede na “proimigracijski, spolu prijazen, federalističen program za pronemško Evropo”, kakor ga je sam poimenoval, Merklova podlegla pritisku levice, in obžaloval, da na to še dandanes nimamo odgovora. Nova “levo usmerjena” nemška vladna koalicija, ki prihaja, ima po njegovem “pronemško evropsko agendo”, ki je naklonjena priseljevanju, enakopravnosti spolov ter federalizmu.

Merklova je bila po mnenju kritikov do Orbána preveč prizanesljiva, njen pristop pa premehak kljub dejstvu, da ga številni doma in v tujini obtožujejo spodkopavanja demokratičnih norm in institucij. Menijo, da bi ga morala pridobiti na svojo stran, mu je pa s svojim pristopom omogočila, da se je le vse bolj odmikal od evropske desne sredine in se približeval skrajni desnici.

Tanja Brkić