fbpx

Madžarski premier Orban odločno proti LGBTQ aktivistom: Ne bomo dovolili vaše prisotnosti v šolah in vrtcih

Viktor Orban (Foto: FB)

Madžarski premier Viktor Orban je na račun spremembe zakonodaje, ki med drugim zaostruje pogoje za pedofile in druge kriminalce ter prepoveduje LGBTQ ideologije v šolah,  naletel na nasprotovanje s strani evropskih birokratov. Orban je prepričan, da gre za zakon, ki se mora sprejeti na državni ravni, v kar pa se EU ne bi smela vmešavati. “Evropski parlament in Evropska komisija hočeta, da dovolimo prisotnost LGBTQ aktivistov v naših šolah in vrtcih, vendar mi tega ne bomo dovolili,” je dejal novinarjem v Beogradu.

Madžarski predsednik Viktor Orban pravi, da je v sredo potekala uporabna debata na temo zaščite madžarskih otrok in pedofilije. “Položaj je popolnoma jasen. Evropski parlament in Evropska komisija hočeta, da dovolimo LGBT organizacijam in aktivistom prisotnost v šolah in vrtcih,” je pojasnil in pri tem jasno izpostavil, da Madžarska tega ne bo dovolila, je poročal V4.

Razprava je potekala o tem, kdo bo določal način izobraževanja otrok. V skladu s temeljnimi evropskimi pogodbami so Madžari tisti, ki se lahko sami odločijo, kateremu trendu bodo sledili, saj izobraževanje spada pod nacionalno zakonodajo. “Birokrati v Bruslju bi se od tega morali umakniti,” je še dejal Orban. Pri tem je še poudaril, da ne glede na to, kaj se bodo odločili, LGBTQ aktivistov ne bodo spustili med otroke v šolah in vrtcih.

Fotografija je simbolična (foto: iStock)

Nov madžarski zakon bo zaostroval kazni za pedofile in kriminalce, ki izvajajo nasilje nad otroki. Osebam, ki še niso dopolnile osemnajst let je prav tako prepovedano dajati na voljo vsebine, ki so pornografske ali prikazujejo spolnost na permisiven način, ali ki propagirajo ali prikazujejo odstopanje od identifikacije, ki ustreza rojstnemu spolu, spremembo spola ali homoseksualnost. Programi, ki bodo takšno vsebino prikazovali pa morajo biti označeni kot “neprimerni za občinstvo, mlajše od 18 let”.

Dejavnosti spolne kulture ne smejo biti usmerjene v širjenje odklona od identifikacije
Najbolj sporen člen za EU pa je člen, ki določa, da dejavnosti, ki obravnavajo spolno kulturo, ne smejo biti usmerjene v širjenje odklona od identifikacije, ki ustreza rojstnemu spolu, spremembe spola ali homoseksualnosti. Madžarska zakonodaja ne prepoveduje nobene spolne usmerjenosti ali vedenja, vključno s homoseksualnostjo; prepoveduje le propagando v šolah, tj. dejanja, katerih cilj je vplivati na učence v določeni smeri.

Sara Rančigaj