fbpx

Madžarski premier Orban po izstopu iz EPP poziva k združitvi evropske demokratične desnice

Madžarski premier Viktor Orban (Foto: epa)

Sedaj je treba oblikovati evropsko demokratično desnico brez EPP,” je zapisal Orban na Facebooku. “EPP je končno postala privesek evropske levice,” je dodal.

Madžarski premier Viktor Orban je danes pozval k novemu zavezništvu desnih strank v Evropi, potem ko je njegova stranka Fidesz izstopila iz največje politične skupine v Evropskem parlamentu, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP).

Nova evropska desnica bi bila po predstavi Orbana “dom vseh evropskih državljanov, ki si ne želijo migrantov, multikulturalizma, ki niso zasvojeni z LGBT manijo, ki varujejo krščanske vrednote, spoštujejo nacionalno suverenost“.

Fidesz je v sredo izstopila iz EPP takoj po potrditvi sprememb poslovnika parlamentarne skupine, ki naj bi vodile v izključitev Fidesza iz njenih vrst. Sedaj se pričakuje tudi izključitev Fidesza iz stranke EPP. Desnosredinska stranka EPP, najvplivnejša evropska politična družina, je sicer marca 2019 zamrznila članstvo Fidesza, a njegovi evropski poslanci so še naprej delovali kot del politične skupine EPP v Evropskem parlamentu, poroča STA.

Orban v objavi na Facebooku ni podal pojasnil, kako in v kakšni obliki bi lahko sodeloval s strankami bolj desno od EPP. V Evropskem parlamentu so trenutno te zbrane v okviru skupin Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) ter Identiteta in demokracija (ID).

Sara Kovač