fbpx

V politični skupini Evropskih konservativcev in reformistov podprli Fidesz in poudarili: EU je skupnost narodov, ki mirno sodelujejo med seboj ter spoštujejo različna mnenja in identitete

Viktor Orban (Vir: EPA)

Evropski poslanci madžarskega Fidesza s predsednikom Viktorjem Orbánom, so ta teden sprejeli odločitev, da zapustijo poslansko skupino EPP v evropskem parlamentu. “Ne bomo utišani ali omejeni pri našem predstavljanju volivcev,” so sporočili. Skupina ECR je izrazila solidarnost oziroma podporo stranki Fidesz, kar pa očitno nekateri razumejo kot ponujanje roke Orbanu, kar naj bi imelo seveda že skoraj pregovorno negativno konotacijo. A tudi ECR je članica IDU, ki si prizadeva za tesnejše sodelovanje med vsemi narodi demokratičnih narodov, hkrati pa za priznavanje pravice vsakega posameznega naroda, da ohrani svojo identiteto in zaščiti svoje interese oz. vrednote.

Pred izstopom Fidesza iz poslanske skupine EPP, so evropski poslanci iz vrst skupine EPP potrdili spremembe poslovnika delovanja svoje skupine. Te spremembe urejajo vprašanje izključitve poslancev oziroma njihovo suspendiranje. V skupini EPP je bilo na glasovanju 148 poslancev za spremembe poslovnika, ki utirajo pot do suspendiranja Fidesza, proti jih je bilo 28, štirje pa so bili vzdržani. Oba poslanca SDS, torej Romana Tomc in Milan Zver, pa tudi Franc Bogovič iz stranke SLS so bili proti, Ljudmila Novak iz stranke NSi pa je glasovala za. Viktor Orbán je že v nedeljo v pismu vodji skupine v evropskem parlamentu zapisal, da bo Fidesz odšel sam, če bodo sprejete spremembe poslovnika, tako da je bil njegov naslednji korak pričakovan. Madžarski premier je omejevanje zmožnosti njihovim evropskim poslancem, da opravljajo naloge izvoljenih članov Evropskega parlamenta, označil za odvzem demokratičnih pravic madžarskim volivcem.

Desno-sredinska Skupina Evropskih konservativcev in reformistov, ki nosi kratico ECR, je bila ustanovljena leta 2009. Z 62 sedeži je trenutno druga najmanjša skupina v Evropskem parlamentu. Njeni člani prihajajo iz 15 držav. Skupina ima dva predsednika: Poljaka Ryszarda Legutka, ki opravlja tretji mandat evropskega poslanca, skupini pa predseduje od leta 2017, ter Italijana Raffaela Fitta, ki je bil na to mesto izvoljen junija 2019, mesto Evropskega poslanca pa je zasedal med leti 1999-2005 ter od 2014 naprej. Skupina ECR si prizadeva za spremembe delovanja EU v smeri večje decentralizacije in manj birokracije. Zavzema se za pravično in svobodno trgovino, razvoj in večjo konkurenčnost evropskega gospodarstva ter reformo evropske migracijske politike. “Od ustanovitve si močno prizadevamo da bi se EU vrnila k osnovam in da bi ponudila zdravorazumske rešitve. Prepričani smo, da bi moralo biti v središču vsake odločitve EU razmislek o tem, ali dodaja vrednost marljivim davkoplačevalcem po vsej uniji ali ne,” imajo zapisano na svoji spletni strani.

Predsednik skupine ECR Fitto je v znak solidarnosti s Fidezsom zapisal, da je EU v najhujši krizi v svoji zgodovini in namesto da bi spodbujali močnejše vezi ter resničnega duha solidarnosti, tako imenovani “proevropejci” raje postavljajo ovire in ustvarjajo delitve med različnimi evropskimi narodi. “Vse to meče slabo luč na njihove trditve o “patentih” demokracije, ki so navidezno dodeljeni demokratično legitimnim vladam le na podlagi tega, ali jim je všeč ali ne,” je opozoril in dodal, da je njihova ideja o Evropi drugačna, za njih je to skupnost narodov, ki mirno sodelujejo med seboj in spoštujejo različna mnenja in identitete.

Zagovarjajo paradigmo evrorealizma – sodelovanja držav na podlagi skupnih interesov
Na svoji spletni strani imajo tudi zapisano, da je evrorealizem gonilna sila skupine ECR, ki njihov program ločuje od ostalih političnih skupin v Evropskem parlamentu. Evropska unija potrebuje novo smer. Nekateri trdijo, da je rešitev več Evrope, drugi pa, da Evropa sploh ni rešitev. ECR Ponuja drzno alternativno vizijo reformirane EU kot skupnosti narodov, ki sodelujejo na področjih, kjer imajo nekatere skupne interese, ki jih je mogoče najbolje doseči s skupnim delom. Menijo tudi, da je Evropska unija šla predaleč. Postala je preveč centralizirana, preveč ambiciozna in preveč brez stika z običajnimi državljani. “Verjamemo v obnovitev zdrave pameti v Bruslju – zavzemamo se za enako obravnavo vseh držav članic, spodbujamo EU k večji davčni odgovornosti, najdemo nove načine za povezovanje ljudi in podjetij, ustvarjamo rešitve za migrantsko krizo in teroristično grožnjo ter sprejemamo globalni pristop k povečanju konkurenčnosti EU na svetovnem prizorišču,” so poudarili. ECR se torej zavzema za Evropsko unijo, ki je bolj prožna, decentralizirana in ki tudi upošteva želje držav članic, saj le EU, ki resnično posluša svoje ljudi, lahko ponudi rešitve za težave, s katerimi se danes srečujemo.

Sara Bertoncelj