fbpx

Madžarski premier Orban poudaril pomen Evropske ljudske stranke kot vodilne sile v Evropi, v kateri je prostor za krščansko identiteto in tradicionalne vrednote

Foto: epa

Na kongresu Evropske ljudske stranke na Malti je spregovoril tudi madžarski premier Viktor Orban, ki je izpostavil nevarnost migracij in poudaril nujo, da Evropska ljudska stranka ostane vodilna sila Evrope, v kateri je prostor za krščansko identiteto, nacionalni ponos, za naše tradicionalne družinske vrednote in družbe, ki podpirajo delo. V nadaljevanju si lahko preberete njegov govor. 

Dobro jutro, gospe in gospodje, predsednik, dragi prijatelji.

Želel bi čestitati in se zahvalil naši malteški sestrski stranki in njenemu predsedniku za odlično gostoljubje. Danes razpravljamo o prihodnost Evrope. Mi, osrednji Evropejci smo desetletja trpeli pod diktatorskim komunističnim režimom in sovjetsko vojaško okupacijo. Hvaležni smo Bogu, ki je ponovno združil Evropo in združil članice v Evropsko unijo. Z naše perspektive je Evropa za življenje najbolj ugodno mesto na svetu. Za sedaj. Živimo lahko v svobodnem okolju, okolju blaginje, v našem lastnem kulturnem okolju. Zaenkrat. Če razmišljamo o prihodnosti, lahko vidimo resne nevarnosti: zatorej moramo o Evropi govoriti odkrito in odprto. To je predpogoj za naš uspeh. Soočamo se s krizo konkurenčnosti. Soočamo se z migracijsko krizo. Soočamo se z varnostno krizo in terorizmom. Soočamo se z demografsko krizo. Soočamo se s krizo zunanje politike  z destabilizirano Ukrajino in vreliščem na Balkanu. Reči moram, da »prihodnja« Evropa meče senco na »sedanjo« Evropo. Jutrišnji dan meče senco na današnji dan. To pojasni, zakaj imajo radikalne stranke možnost širjenja tudi tukaj, na najbolj uspešnem kontinentu sveta.

Dragi delegati,

Kar zadeva migracijsko krizo, smo si pred dvema letoma v Madridu zastavljali številna vprašanja, danes pa imamo številne dokaze. Migracija se je izkazala za trojanskega konja terorizma. Migracija se je izkazala za lažno rešitev problematike pomanjkanja delovne sile. Migracija se je izkazala kot velika poslovna priložnost nevladnih organizacij. Z migracijo je Evropa dobila velik potencial za antisemitizem. Migracija je razkrila, da priseljenci raje živijo v paralelnih družbah kot integrirani v večinsko družbo. Od našega zadnjega Kongresa v Madridu je postalo jasno, da je jezik liberalne politične korektnosti nezmožen prepoznati in razumeti prave nevarnosti migracij. Če se bodo stvari odvijale, kot se, bomo dobili dominantno muslimansko ideološko prisotnosti v zahodni polovici Evrope še za čas našega življenja. Razumem, da nas levica postavlja pod ideološki pritisk, da naj se Zahod čuti krivega za vojne in kolonializem; vendar ta leva politika intelektualno razorožuje Evropo pred invazijo muslimanskega priseljevanja.

Mi, osrednji Evropejci, hočemo popolnoma preoblikovati svojo migracijsko politiko. Meje je potrebno imeti popolnoma pod nadzorom. Ne verjemite nikomur, ki pravi, da to ni mogoče. Mi, Madžari, varujemo meje Evropske unije na več sto kilometrih pravzaprav brez kakršnihkoli večjih prispevkov Evropske unije, ampak trpimo zaradi nasprotovanja Bruslja. Smo živi dokaz, da je obramba mogoča. To je resnična solidarnost. Tiste, ki so na naše ozemlje prišli nezakonito, je potrebno izseliti. Zavrniti je potrebno označevanje katerekoli države članice Evropske unije kot nevarne države. Reforma Sodišča za človekove pravice je nujno potrebna, saj njegove sodbe predstavljajo grožnjo za varnost Evropejcev in vabijo migrante. In ključni element: vsak pravni postopek mora biti izvajan zunaj ozemlja Evropske unije z ustvarjanjem varnih točk na obalah Libije. Seveda je potrebno pomagati tistim v težavah. Zagotoviti moramo pomoč na območjih, ki to potrebujejo, ter ne prinašati problema k nam.

 

Foto: epa

Dragi prijatelji,

predlagam tudi reformo zunanje politike Evropske unije. Čeprav boli, moramo govoriti odkrito. Delamo velike napake. Naše spodletele politike so prispevale k destabilizaciji na Bližnjem vzhodu in severni Afriki. Dejstvo, da smo to storili skupaj z Američani, ni izgovor. Tudi pred našo nepošteno intervencijo držav v tej regiji niso upravljali fini gospodje, vendar pa situacija ni bila niti približno tako slaba, kot je sedaj. Ravnali smo kot piromanski gasilci. Vse, kar pravim, je, da če drezamo v mravljišče, potem ne smemo biti presenečeni, če nas mravlje preplavijo. Zbuditi se moramo in uvesti novo evropsko zunanjo politiko, ki bo osredotočena na stabilnost. Enako velja tudi za Erdoganovo Turčijo. Če začnejo milijoni priseljencev ponovno prihajati na Balkan, bo stabilnost nemogoče obdržati. In Makedonija brez stranke gospoda Gruevskega ne more imeti stabilnosti. Za stabilnost na Balkanu je potrebno čim prej razpisati nove volitve v Makedoniji.

Pozdravljam našo resolucijo o nadaljnji širitvi Evropske unije. Za stabilnost na Balkanu moramo čim prej sprejeti Črno goro in pospešiti pristopna pogajanja z Makedonijo in Srbijo. Vso srečo želim predsedniku vlade Vučiću na volitvah prihodnji vikend. Moja domovina leži na vhodu Balkana. Vsak dan vidim, kako se povečuje ruski, turški in ameriški vpliv, medtem ko se vpliv Evropske unije zmanjšuje. To je slaba politike in čas je, da jo spremenimo.

Foto: iStock

Dragi kongresniki,

levica ima jasen akcijski načrt za preoblikovanje Evrope. V Evropo želijo sprejeti milijone muslimanov. Načelo subsidiarnosti želijo potisniti na stran. Na trg dela nam želijo vsiliti birokratska pravila. Želijo zvišati davke in na koncu v Evropi tudi vzpostaviti socializem. To bi bilo za Evropo pogubno. S tem bi izgubili svojo krščansko identiteto, našo konkurenčnost ter upanje za polno zaposlenost. Predlagam, da sprejmemo intelektualni in politični boj proti levici. Smo Ljudska stranka in levičarjev, ki nas kritizirajo in označujejo s populisti, nas ne sme biti strah. Vemo, da to nismo. EPP mora biti zagovornik in vodilna sila Evrope, v kateri je prostor za našo krščansko identiteto, nacionalni ponos, za naše tradicionalne družinske vrednote in družbe, ki podpirajo delo. Če želimo, da Evropa ostane najboljši kraj na svetu, potem se Evropska unija mora spremeniti. Kot zgled moramo zato najprej začeti spreminjati sebe, Evropsko ljudsko stranko. Prepričan sem, da smo danes storili korak v pravo smer.

Najlepša hvala.

N. Ž.