Madžarski premier Orban poudaril pomen Evropske ljudske stranke kot vodilne sile v Evropi, v kateri je prostor za krščansko identiteto in tradicionalne vrednote

Foto: epa

Na kongresu Evropske ljudske stranke na Malti je spregovoril tudi madžarski premier Viktor Orban, ki je izpostavil nevarnost migracij in poudaril nujo, da Evropska ljudska stranka ostane vodilna sila Evrope, v kateri je prostor za krščansko identiteto, nacionalni ponos, za naše tradicionalne družinske vrednote in družbe, ki podpirajo delo. V nadaljevanju si lahko preberete njegov govor. 

Dobro jutro, gospe in gospodje, predsednik, dragi prijatelji.

Želel bi čestitati in se zahvalil naši malteški sestrski stranki in njenemu predsedniku za odlično gostoljubje. Danes razpravljamo o prihodnost Evrope. Mi, osrednji Evropejci smo desetletja trpeli pod diktatorskim komunističnim režimom in sovjetsko vojaško okupacijo. Hvaležni smo Bogu, ki je ponovno združil Evropo in združil članice v Evropsko unijo. Z naše perspektive je Evropa za življenje najbolj ugodno mesto na svetu. Za sedaj. Živimo lahko v svobodnem okolju, okolju blaginje, v našem lastnem kulturnem okolju. Zaenkrat. Če razmišljamo o prihodnosti, lahko vidimo resne nevarnosti: zatorej moramo o Evropi govoriti odkrito in odprto. To je predpogoj za naš uspeh. Soočamo se s krizo konkurenčnosti. Soočamo se z migracijsko krizo. Soočamo se z varnostno krizo in terorizmom. Soočamo se z demografsko krizo. Soočamo se s krizo zunanje politike  z destabilizirano Ukrajino in vreliščem na Balkanu. Reči moram, da »prihodnja« Evropa meče senco na »sedanjo« Evropo. Jutrišnji dan meče senco na današnji dan. To pojasni, zakaj imajo radikalne stranke možnost širjenja tudi tukaj, na najbolj uspešnem kontinentu sveta.

Dragi delegati,

Kar zadeva migracijsko krizo, smo si pred dvema letoma v Madridu zastavljali številna vprašanja, danes pa imamo številne dokaze. Migracija se je izkazala za trojanskega konja terorizma. Migracija se je izkazala za lažno rešitev problematike pomanjkanja delovne sile. Migracija se je izkazala kot velika poslovna priložnost nevladnih organizacij. Z migracijo je Evropa dobila velik potencial za antisemitizem. Migracija je razkrila, da priseljenci raje živijo v paralelnih družbah kot integrirani v večinsko družbo. Od našega zadnjega Kongresa v Madridu je postalo jasno, da je jezik liberalne politične korektnosti nezmožen prepoznati in razumeti prave nevarnosti migracij. Če se bodo stvari odvijale, kot se, bomo dobili dominantno muslimansko ideološko prisotnosti v zahodni polovici Evrope še za čas našega življenja. Razumem, da nas levica postavlja pod ideološki pritisk, da naj se Zahod čuti krivega za vojne in kolonializem; vendar ta leva politika intelektualno razorožuje Evropo pred invazijo muslimanskega priseljevanja.

Mi, osrednji Evropejci, hočemo popolnoma preoblikovati svojo migracijsko politiko. Meje je potrebno imeti popolnoma pod nadzorom. Ne verjemite nikomur, ki pravi, da to ni mogoče. Mi, Madžari, varujemo meje Evropske unije na več sto kilometrih pravzaprav brez kakršnihkoli večjih prispevkov Evropske unije, ampak trpimo zaradi nasprotovanja Bruslja. Smo živi dokaz, da je obramba mogoča. To je resnična solidarnost. Tiste, ki so na naše ozemlje prišli nezakonito, je potrebno izseliti. Zavrniti je potrebno označevanje katerekoli države članice Evropske unije kot nevarne države. Reforma Sodišča za človekove pravice je nujno potrebna, saj njegove sodbe predstavljajo grožnjo za varnost Evropejcev in vabijo migrante. In ključni element: vsak pravni postopek mora biti izvajan zunaj ozemlja Evropske unije z ustvarjanjem varnih točk na obalah Libije. Seveda je potrebno pomagati tistim v težavah. Zagotoviti moramo pomoč na območjih, ki to potrebujejo, ter ne prinašati problema k nam.

 

Foto: epa

Dragi prijatelji,

predlagam tudi reformo zunanje politike Evropske unije. Čeprav boli, moramo govoriti odkrito. Delamo velike napake. Naše spodletele politike so prispevale k destabilizaciji na Bližnjem vzhodu in severni Afriki. Dejstvo, da smo to storili skupaj z Američani, ni izgovor. Tudi pred našo nepošteno intervencijo držav v tej regiji niso upravljali fini gospodje, vendar pa situacija ni bila niti približno tako slaba, kot je sedaj. Ravnali smo kot piromanski gasilci. Vse, kar pravim, je, da če drezamo v mravljišče, potem ne smemo biti presenečeni, če nas mravlje preplavijo. Zbuditi se moramo in uvesti novo evropsko zunanjo politiko, ki bo osredotočena na stabilnost. Enako velja tudi za Erdoganovo Turčijo. Če začnejo milijoni priseljencev ponovno prihajati na Balkan, bo stabilnost nemogoče obdržati. In Makedonija brez stranke gospoda Gruevskega ne more imeti stabilnosti. Za stabilnost na Balkanu je potrebno čim prej razpisati nove volitve v Makedoniji.

Pozdravljam našo resolucijo o nadaljnji širitvi Evropske unije. Za stabilnost na Balkanu moramo čim prej sprejeti Črno goro in pospešiti pristopna pogajanja z Makedonijo in Srbijo. Vso srečo želim predsedniku vlade Vučiću na volitvah prihodnji vikend. Moja domovina leži na vhodu Balkana. Vsak dan vidim, kako se povečuje ruski, turški in ameriški vpliv, medtem ko se vpliv Evropske unije zmanjšuje. To je slaba politike in čas je, da jo spremenimo.

Foto: iStock

Dragi kongresniki,

levica ima jasen akcijski načrt za preoblikovanje Evrope. V Evropo želijo sprejeti milijone muslimanov. Načelo subsidiarnosti želijo potisniti na stran. Na trg dela nam želijo vsiliti birokratska pravila. Želijo zvišati davke in na koncu v Evropi tudi vzpostaviti socializem. To bi bilo za Evropo pogubno. S tem bi izgubili svojo krščansko identiteto, našo konkurenčnost ter upanje za polno zaposlenost. Predlagam, da sprejmemo intelektualni in politični boj proti levici. Smo Ljudska stranka in levičarjev, ki nas kritizirajo in označujejo s populisti, nas ne sme biti strah. Vemo, da to nismo. EPP mora biti zagovornik in vodilna sila Evrope, v kateri je prostor za našo krščansko identiteto, nacionalni ponos, za naše tradicionalne družinske vrednote in družbe, ki podpirajo delo. Če želimo, da Evropa ostane najboljši kraj na svetu, potem se Evropska unija mora spremeniti. Kot zgled moramo zato najprej začeti spreminjati sebe, Evropsko ljudsko stranko. Prepričan sem, da smo danes storili korak v pravo smer.

Najlepša hvala.

N. Ž.

 • Carlo Magna

  Pisemo novo ODO JANEZU JANSI! Ce ima kdo kaksen predlog,kar na dan! Dejmo!

  • Fogglof Tunnek

   ODA JANEZU JANŠI:

   Radost, od boga edina
   Janša ti Elizijski!
   V tvoje hrame nas stopinja vodi,
   o ti si božanstveni!

   Janezovi čari časa teku,
   so pregnali kruto partizansko noč.
   Človek spet sovrag človeku,
   ker veje tvoja domobranska moč.

  • SloBoySMC

   Po sumana i gorama idu cete domobrana slave borbe ponosne. O ti Janez svetlo dika ti si ponos svih cetnika.

   Bo zadost? :D

   • Carlo Magna

    KDOR BO PROVOCIRAL ,BO SEL V PEKEL!

    • SloBoySMC

     V keri krog pekla pa? :D

    • tarantela

     JE BOLS KT U NEBESIH, USEJ DOLGCAJT NI!

 • sodnikisozločinci

  V evropski ljudski stranki je tudi stranka Fatime Merkel, da ne bi pozabil tega dragi Viktor. Ta zastopa stališče, da Nemčija ni last nemškega naroda, temveč vseh ljudi na svetu, ki živijo v državah, kjer so jim ogrožene človekove pravice, kjer divja vojna zaradi kateregakoli vzroka in imajo po nemških zakonih pravico do naselitve v Nemčiji, to pomeni okoli 2 milijardi ljudi. Kaj ima to skupnega s krščanstvom? Lahko ti to govoriš, ko pa si svoj narod zaščitil pred priseljevanjem, nam pa vladajo izdajalci, ki izvajajo politiko množičnega priseljevanja, za nas ni druge rešitve kot smrt EU in vojna. V državo, kjer je vojna pač ni priseljevanja, ker bi bilo ogroženo življenje migrantov.

  • dvanajstzvezdic

   V tej vojni bi Slovenija sama brez ostalih iz Evrope izgubila in izginila iz obličja Evrope.

   • bojan

    jst bom zgrabu za orožje ko bo treba z ali brez evropskih držav… in mislim da je takih v sloveniji več kot polovica ki bodo branili državo če do tega pride, da ne omenjam samo koliko je evropejcev ki so pripravljeni že ta hip stret vso Islamsko golazen…. muslimane bomo predelane v klobase metal ven iz države skupaj z levičarji in politiki ki so vse to zakuhali … ne pozabi da je nas za nekaj milijard več kot teh muslimanskih smrduhov … če bo vojna bo to vojna v kateri bodo muslimani po vsem svetu izbrisani iz obličja zemlje… zato si naj kar dajoo duška in veselo rajajo dokler še lahko …

   • sodnikisozločinci

    Na koga pa misliš kot nasprotnika v tej vojni? Misliš, da nas čaka kaj boljšega v primeru hlapčevske podreditve islamu in EU zločincem? Bolje umreti kot svoboden človek, kot živeti kot suženj. Slovenski narod ima precej več znanja biologije, kemije,… kot ta sodrga, ki se vali prek mej, nismo le Slovenci, ki tako mislimo, enako misli tudi velik del zahodnih Evropejcev, tako, da je uganka kdo bi izgubil in izginil iz obličja Evrope kot praviš, v najslabšem primeru bi se vojna končala brez zmagovalca in s ponovnim odkrivanjem ognja,… V tem boju ne bi bili sami.

    • dvanajstzvezdic

     Malo si nedosleden. Po eni strani govoriš o smrti EU , po drugi strani pa o velikem delu zahodne Evrope. Kaj misliš da bi Maria La Pan prišla pomagat ? Dvomim. Ne delaj računa brez krčmarja. Dokler se ne vzpostavijo formalni odnosi ravno na tej ravni proti islamizaciji Evrope je vse zgolj samo fantaziranje. Poziv Orbana gre v smeri integracije ne pa v smeri smrti EU kot to počne alt-rihter desnica ala La Pan. In Orbana je potrebno v tem smislu podpreti.

 • soc

  Cenjeni gospod Orban, ELS je stranka Merklove in Junckerja. Stranka desnice, ki je prevzela mentaliteto levice frankfurtske šole z rahlo drugačnim izrazoslovjem, ki se obrne vstran, ko gre za krščanska izročila Evrope, ki prisega na Bismarckove temelje (socialne) evropske države. ELS ni vaša nadstranka. Ni moja nadstranka.

  Pošljite ELS v zasluženi pokoj! Skupaj s somišljeniki in izhajajoč iz višegrajske osi privabite k sebi alt-right iz cele Evrope v novo, pravo desno stranko. Obzirno glajejnje sporov in ljubeznivo dobrikanje Merkel-Juncker centrali nas ne ustavi pred prepadom. Recite vsaj vi bobu bob!

  Vaš pristaš iz države, kjer že o takih besedah kakega svojega vidnega politika lahko zgolj sanjamo.
  .

  • dvanajstzvezdic

   Ali je Maria La Pan alt-reight. Sodeč po njenih nastopih je njen edini cilj Francijo pognat iz Evrope enotnega tržišča in vpeljat nazaj svojo valuto.Za Slovenijo sploh dvomim, da je slišala in se ji za nas fučka. Tak alt-right za Slovenijo ni OK. Vpeljat meje in razturit enotno tržišče pa je iti nazaj 50 let.
   Katerakoli evropska država vsaka zase ni samo strel v koleno ampak direktni šus v glavo. Alt-right Slovenija je ena uboga državica z mejami okoli nas, brez prave perspektive Nobena alt-right druga evropska država ji ne bo država štango. Tak alt-right, kot ga je opisal Biščak v Reporterju zavračam v popolnosti ker razen demagogije za Slovenijo ne ponuja nobene realne perspektive

   • soc

    Alt-right za srednjo Evropo je Višegrad, ne dvomilijonska Slovenija. Je povezava držav od Baltika (po možnosti z zelo naprednimi tremi lokalnimi državicami) s Poljsko prek Češke, Slovaške, Avstrije in Madžarske, dol do Slovenije in Hrvaške. Trg z demografsko težo Nemčije. Nova inkarnacija davne litovsko-poljske države, nova inkarnacija nedavne Avstroogrske razširjene na sever. Sanje pokojnega Otta von Habsburga, Bog mu nakloni večni pokoj. Nočna more Merkelce in Putina.

    Tak alt-right je moj alt-right. Tak alt-right se lahko pogaja z AfD n Le Penovo o novi Evropi, ki prisega na svojo kulturno tradicijo in premaguje svoje notranje bariere, zunanjih pa ne spusti. Tal alt-right se lahko skupaj z VB nato postavi kot enakovreden partner Trumpovi Ameriki.

    • dvanajstzvezdic

     To je OK! To bi bilo super ok. Oprosti moji nevednosti ampak ali se kaj takega dogaja že kaj na formalni ravni ali je to le v glavah entuziastov?

     • soc

      Bojim se da le slednje… Moje sanje že iz sredine devetdesetih. Edini možni beg z Balkana.

     • dvanajstzvezdic

      Ideja se mi zdi sprejemljiva morda zrela za ustanovitev neke stranke. Sem pa nekoliko skeptičen glede Avstrije. Vprašanje je kaj mislijo o tem vse ostale naštete države, ki si jih omenil. In brez zamere, tu tiči moja skepsa, da preveč sanjamo oziroma da delamo račun brez krčmarja.
      Prvi cilj pa bil, da se enkrat za dolgo časa vrže naša politično-tranzicijska levica na smetišče zgodovine. Katerakoli desna opcija SDS, NSI,SLS bi bila boljša za nadaljnjih 20 let,

 • dvanajstzvezdic

  Kaj drugega reči kot da podpišem in to v celoti.

 • bojan

  Orban podpis !

 • Olga

  Bravo Orban!
  Levaki naj gredo v islamski svet in širijo svojo utopijo! Nevladne organizacije, ki jih izdatno podpirajo skupaj s Sorosom, naj vzamejo s sabo!
  Kučana pa v zapor, ker vsiljuje zločinski komunistični sistem in restavracijo Juge! Odgovarjati mora tudi za izcrpavanje države preko Udbovca Zemljariča in pretakanje davkoplacevalskih miljard v tujino!!
  Še vedno ni odgovarjal za veleizdajo Slovenije in razorožitev Slovenske vojske!!! Svojo kriminalno raboto še nadaljuje!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!